Új oltárt szenteltek és megáldották a felújított plébániaépületet Ászáron

Hazai – 2022. március 24., csütörtök | 12:52

Új oltárt szentelt és megáldotta az új ambót Veres András győri megyéspüspök az ászári Szent György-templomban március 12-én. A szertartást ünnepi szentmisén végezte el a főpásztor, az egyházközségben korábban szolgáló és a környező települések lelkipásztorainak koncelebrálásával.

A szentmisén részt vett Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Veres Zoltán megyei jegyző és Pekár Zsolt polgármester is.

Az új oltárt és ambót Herendi Károly és munkatársai készítették.

A szentmisét követően a templomból a Boldogasszony anyánk régi magyar himnuszt énekelve sétáltak át a megjelentek a plébánia épületéhez, amelyre Isten áldását kérte Veres András megyéspüspök.

*

Az Ászári Római Katolikus Plébánia és a településen tevékenykedő civil szervezet, az Ászári Honismereti és Helytörténeti Egyesület összefogása révén, pályázati forrásokat is felhasználva részlegesen felújították a plébánia épületét is, amelyben emlékszobát alakítottak ki az egykori plébános, Hérics Márton tiszteletére. Az épületet kívülről megújították, valamint új mosdókat alakítottak ki benne, felújították és bebútorozták a közösségi helyiséget. A településen hosszú ideig szolgáló plébános, Hérics Márton emlékére egy szobát rendeztek be.

Az egykori lelkipásztor életét és munkásságát bemutató könyvet is megjelentettek az ünnep alkalmából, amelyben a szerző, Árvai Lajos így ír Ászár hajdani plébánosáról: „Több nyelven beszélt, írt és fordított. Egyházi, vallási, kulturális és botanikai témákból több lapban is publikált. Többféle tudományban elmélyedő személyisége révén korának polihisztorai közé tatozott. Szerteágazó mecenatúrával rendelkezett. Célul tűzte ki a közeli és távoli környezet szellemi megnyerését. Kitűnő szervezőkészsége, külföldi útjain szerzett tapasztalatai, hatalmas munkabírása segítették céljai elérésében.”

A plébániaépület részleges külső és belső felújítása a Magyarország Kormánya által a Magyar Falu Program keretében kiírt, az Egyházi közösségi terek fejlesztése című pályázat forrásaiból, a Győri Egyházmegye támogatásából, valamint Ászár Község Önkormányzatának finanszírozásából valósult meg. A közösségi helyiség bútorozása a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében a Közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása című pályázat forrásából vált valóra.

A felújítással kapcsolatos részletes beszámoló ITT olvasható.

Forrás: Győri Egyházmegye

Szöveg: Kohlné Ivánkai Katalin

Fotó: Jámbor Lajos és Molnár Szilárd

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria