Varga László püspök mondott beszédet a homrogdi eucharisztikus ünnepen

Hazai – 2017. december 20., szerda | 17:52

Magyarország egyetlen Krisztus Teste és Vére tiszteletére felszentelt templomában, Homrogdon a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve eucharisztikus ünnepnapokat szerveznek. Advent második hetében, december 13-án tartották a harmadik találkozót.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Isten a szív csendjében beszél” – Varga László kaposvári megyéspüspök Kalkuttai Teréz anya gondolatával kezdte beszédét a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei község templomában. A főpásztor felidézte az ő első találkozását az Oltáriszentséggel, és az azóta egyre csak mélyülő kapcsolatát Jézus Krisztussal. Hangsúlyozta, a legfontosabb lépés, amelyet meg kell tennünk ahhoz, hogy közelebb kerüljünk az Úr Jézushoz: el kell csendesednünk, és „minden idegszálunkkal az Úrra kell figyelnünk”.

Nincs könnyű dolgunk, hiszen „semmit tenni”, elcsendesedni és párbeszédet folytatni az Úr Jézussal egyáltalán nem könnyű. De a szeretet számára semmi sem lehetetlen – biztatott Varga László –, ennek a szeretetnek azonban mindig kölcsönösnek kell lennie. Amikor elkezdünk „semmit tenni” a Szentháromság jelenlétében, akkor egy élő, eleven szeretetközösségbe kapcsolódunk be: az Atya, a Fiú és a Szentlélek szeretetközösségébe. És már négyen vagyunk. Ahol pedig ez a közösség élni kezd, ott újabb közösségek születnek anélkül, hogy különösebben meg kellene azt tervezni.

A katekézist szentmise követte, melyet Varga László püspök a jelen lévő papok koncelebrálásával mutatott be. A szentmise alatt folyamatos gyóntatás volt, így senki nem távozott Jézus Krisztus különleges ajándéka nélkül.

Ezután szentségimádás következett, amit Galo Gábor szirmabesenyői plébániai kormányzó vezetett. Elmélkedésében párhuzamot vont a kohóban fehéren izzó vas és az Oltáriszentségben közöttünk lévő Krisztus vakítóan és hófehéren izzó szeretete között. Jézus persze nem elvakítani akar bennünket, hanem fényével irányt mutat és melegséget ad – fogalmazott Galo Gábor. 

A szentségimádás mottója ez volt: „Irgalmas Istenünk jóságát mindörökké éneklem.”

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria