Vecsésen tartották a váci egyházmegyei találkozót

Hazai – 2016. július 1., péntek | 18:10

Június 25-én, szombaton Vecsésen rendezték meg az idei váci egyházmegyei találkozót. A rendezvényről Sztyehlikné Hegyi Krisztina, a Petőfi Sándor Római Katolikus Német Nemzetiségi Általános Iskola és Gimnázium igazgatója tájékoztatta szerkesztőségünket.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A rendezvényt azzal a céllal hívta életre a Váci Egyházmegye vezetése, hogy a hívőközösségek együtt tudjanak tölteni egy napot sok programmal, közös imádkozással, ismerkedéssel. Az idei találkozó immár a tizenkettedik volt a sorban. A vecsésiek tavaly az előző rendező településtől, Nagyoroszitól vehették át a találkozó zászlaját.

A nap házigazdája Vecsés Város Önkormányzata és a két helyi plébánia, az óvárosi plébánia és az Irgalmas Jézus-plébánia volt. Az irgalmasság szentévéhez kapcsolódott a találkozó mottója: „Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek” (Mt 5,7).

Az egyházmegyei találkozót Varga Lajos segédpüspök nyitotta meg. Meghívott előadóként Székely János esztergom-budapesti segédpüspök és Hartai Gábor szalézi atya szólt a résztvevőkhöz. A két előadás között Vecsés városának egyetlen klasszikus, többszólamú vegyeskara, a Concerto Harmonia kórus nyújtott zenei szolgálatot Kresznerits Ádám vezényletével.


A közös ebéd után a kulturális műsor keretében elsőként a Lumpen Klumpen Tánccsoport lépett fel, melyet 2000-ben vecsési fiatalok hoztak létre. A Fazekas Rita és Fazekas József művészeti vezetésével működő együttes célja a német nemzetiségi tánchagyományok ápolása, átadása a fiatalabb generációk számára.

Ezt követően a Petőfi Sándor Római Katolikus Német Nemzetiségi Általános Iskola és Gimnázium tánccsoportjai léptek színpadra: a Liebling, a Bienchen, a Klatschmohn, a Margarethen, a Jóraforgók és a Napraforgó Gyermek- és Ifjúsági Táncegyesület.

A Labdarózsa Népdalkör színes dalcsokorral készült az egyházmegyei találkozóra. A 2000-ben civil kezdeményezésre létrejött énekkar Pavella Krisztina művészeti vezetésével népzenei kultúránk ápolását és a fiatalabb generációknak való továbbadását tekinti legfőbb céljának.

Végül a Doróné Zemmel Katalin vezette Rosmarein Tánccsoport lépett fel, német nemzetiségi táncokat bemutatva.


Az irgalmasság imaórája 15 órakor kezdődött Gáspár Csaba akolitus vezetésével. Ezután a keresztény közösségi csoportok mutatkoztak be, melyek a nap folyamán sátraikban várták az érdeklődőket: a Családok Jézusban Közösség, a Házas Hétvége lelkiségi mozgalom, a Magyar Katolikus Karizmatikus Megújulás vecsési imacsoportja, a Mária Családjai, a Fokoláre mozgalom, valamint a cigánypasztoráció közössége.

A közösségek bemutatkozása után a Wetschescher Nachtigallen kórus német nyelvű egyházi és egyházi témájú dalokat adott elő Fazekasné Gombár Mónika karnagy vezényletével.

Az egyházmegyei találkozón vendégül látták a Vecsés németországi testvérvárosából érkező híveket is: a rheinstetteni Szent Márton-plébániát képviselő csoportot Reinhardt Fritz plébános és Michael Winter egyháztanácsi elnök vezette.


A rendezvény 17 órától ünnepi szentmisével zárult, melynek keretében sor került az ünnepélyes zászlóátadásra is: jövőre Csévharaszt ad otthont az egyházmegyei találkozónak. A szertatáson közreműködött a Musikverein Wetschesch fúvószenekar Szabó Imre vezényletével.

A nap folyamán a szentgyónás mellett a Szent Kereszt-templomban szentségimádásra is lehetőség volt, míg a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve-templom zarándokhelyként várta a híveket. A vecsési sváb tájház is egész nap nyitva állt, a találkozó helyszínén pedig helytörténeti kiállítás mutatta be a svábok múltját.

A Petőfi Sándor Római Katolikus Német Nemzetiségi Általános Iskola és Gimnázium tanárai változatos programokkal várták a találkozóra érkező gyermekeket: sportversenyeket, valamint vetélkedőt és kézműves-foglalkozásokat, logikai játékot, filmvetítést és tájházlátogatást szerveztek számukra.

Videó: Váci Egyházmegyei Katolikus Televízió

Forrás és fotó: Sztyehlikné Hegyi Krisztina

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria