Veres András győri megyéspüspök megáldotta a komáromi katolikus óvoda új épületét

Hazai – 2021. október 8., péntek | 17:48

Egy év alatt készült el a komáromi Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda új, kétszintes óvodai szárnya. A három csoportszoba mellett tornaszobát, kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki, az udvaron pedig új játékokat állítottak fel és sportpálya kapott helyet. Az új létesítményt Veres András győri megyéspüspök áldotta meg szeptember 30-án.

Új, modern épületbe költözhetett a komáromi Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda 73 óvodása. „Példaértékű együttműködés eredménye mindez, melynek szereplői segítő hozzáállásukkal, lelkiismeretes munkájukkal hordozói azoknak az értékeknek, melyek közvetítése elkészült óvodánknak is a célja: munkálkodni mások javára, Isten dicsőségére” – kezdte köszöntőbeszédét Radziwonné Vörös Zsuzsanna intézményvezető. Köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették az óvodaépítést.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédében elmondta, hogy céljuk egy olyan megbízható, kiszámítható, következetes családpolitika, melynek következtében nagymértékben változnak a társadalmi folyamatok, a családokat összetett támogatási rendszerben segítik, melynek része az intézményi háttér is, mely többek között az óvodaprogramban valósul meg, mely országos, Kárpát-medencei és egyházi óvodafejlesztéseket jelent. 10 év alatt 1900 óvodát érintett a program, mely 16 ezer új férőhelyet eredményezett.

Molnár Attila polgármester köszöntőjében kifejtette: örömére szolgál, hogy az új óvoda létrehozásához a város egy támfal építésével hozzájárulhatott, valamint ígéretet tett arra, hogy a jövőben is számíthat az egyházi intézmény az önkormányzat támogatására.

Az ünnepség az óvodások műsorával zárult. Hálaadó imádságukat a Virágok tánca című előadás követte, mely az óvoda három csoportját megjelenítve jelképesen bemutatta az intézményben is zajló munkát: a kis magok elültetve, öntözgetve, gondozva végül gyönyörű virágokká növekednek.

Veres András megyéspüspök imádságában azt kérte Istentől, hogy áldja meg az épületet, adjon a nevelők szívébe szeretetet, értelmüknek bölcsességet, fáradozásukban türelmet és kitartást, hogy általuk a rájuk bízottak megtapasztalják Isten atyai jóságát. „A gyermekeknek nyíljék meg értelmük, legyenek fogékonyak a jóra és a szépre, valamint az Isten és az embertársak szeretetére. Növekedjenek korban, bölcsességben és kedvességben Isten és az emberek előtt, felnőve hűséges tagjai legyenek Egyházadnak és értékes polgárai hazánknak.” A főpásztor azokra is Isten áldását kérte, akik imádságukkal, adományaikkal, tudásukkal és fizikai erejükkel hozzájárultak az óvoda megépüléséhez.

*

A Győri Egyházmegye 2020 tavaszán a helyi igényekre alapozva kezdte meg az új óvoda tervezését. A gyors tervezés eredményeként egy modern, a kor követelményeinek megfelelő, a Katolikus Egyház szellemiségét és a gyermekek érdekeit előtérbe helyező óvoda képe körvonalazódott. A komáromi Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda mellé egy kétszintes, 628 négyzetméteres épületrészt emeltek, ahol a három csoportszoba mellett tornaszoba létesült, valamint vizesblokkokat, kiszolgáló helyiségeket és tálalókonyhát alakítottak ki. Az udvaron új játszóeszközök és óvodai sportpálya kapott helyet.

A beruházás összköltsége elérte a 600 millió forintot, melyet a magyar kormány hazai forrásokból, pályázatok keretében biztosított. A kivitelezés 2020. augusztus 31-én kezdődött, és 2021 augusztusában fejeződött be.

Forrás: Győri Egyházmegye

Szöveg: Radziwonné Vörös Zsuzsanna intézményvezető / Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria