Veszprémbe érkezett a Jószolgálat díj kitüntetettjeit bemutató kiállítás

Hazai – 2018. november 9., péntek | 12:19

A Jószolgálat díj 2018/19-es évadának első vidéki állomására, Veszprémbe érkezett november 6-án a díjazottakat bemutató vándorkiállítás, mely a hivatásos és önkéntes segítők, szervezetek tevékenységeit ismerteti. A szabadtéri fotótárlat az Óváros téren november 30-ig tekinthető meg.

A veszprémi polgármesteri hivatalban tartott sajtótájékoztatót Tóth Simon Ferenc, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány kuratóriumi tagja nyitotta meg. Hangsúlyozta: az a tény, hogy a 2016-ban alapított Jószolgálat díj létjogosultságát már a második évben visszaigazolták a jelölések számai és a különböző kommunikációs csatornák, jól mutatja, hogy társadalmunk fogékony a jótékony cselekedetekre, és a mai világban még inkább fontos az, hogy a rászorulókon segítő emberekre, valamint szervezetekre minél nagyobb hangsúlyt fektessünk, megbecsültségüket növelni tudjuk hiánypótló tevékenységeik elismeréseként.

A 2018/19-es évadban eddig közel háromszáz jelölés érkezett a bejelentés óta. 2018. november 30-ig még lehet jelölni a három fő kategóriában (hivatásszerűen végzett szociális munka, önkéntesen végzett szociális munka, életműdíj) a díj honlapján

A díjazottak a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány felajánlásából pénzjutalomban részesülnek: az életműdíjjal egymillió forintos, a szervezeti kategóriák díjaival  kétmillió forintos, míg az egyéni kategóriák díjaival fejenként ötszázezer forintos elismerés jár. Továbbá a Jószolgálat díjasok egy egész éven át tartó médiakampány során a támogató partnerek, az Index.hu, a Mediaworks Hungary Zrt., a Képmás magazin és a Családháló.hu oldalain kerülnek bemutatásra.

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere gratulált Kisné Lovasi Máriának, aki 2018-ban elnyerte a Jószolgálat díj életműdíját. Elmondta, hogy a város vezetése mindig fontosnak tartotta a rászorulók segítését, támogatását, hiszen nagyon sok olyan ember él szűkebb-tágabb környezetünkben, akik súlyos egészségügyi vagy anyagi problémákkal küzdenek, és egyedül, segítség nélkül még nehezebb lenne az életük. A polgármester kiemelte azokat a városban folyó tevékenységeket, amelyek nélkülözhetetlenek, mint a családsegítés, a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás, az idősek nappali ellátása, az idősek otthonának működtetése, valamint a hajléktalanok ellátásának biztosítása.

Kisné Lovasi Mária, a 2017/18-as évad életműdíjasa beszédében hangsúlyozta, hogy sosem az motiválta, hogy példaképpé váljon, hanem az, hogy hasznossá tegye magát, és segítsen azokon, akiknek szükségük van rá. Mindenkinek emberi küldetése az, hogy észrevegye, ha valaki bajban van, és segítsen neki.

Az életműdíjas a semmiből teremtette meg Veszprém város szociális ellátását, és négy évtizeden át működtette, irányította azt. Sokáig dolgozott a veszprémi Egyesített Szociális Intézmény vezetőjeként, amely 950 időskorú ember gondozásáról, ellátásáról gondoskodik tizenegy településen. Alapított két idősek otthonát, és tíz éven át foglalkozott hajléktalanokkal és fogyatékkal élő felnőttekkel. Nyugdíjasként alapította meg a kislődi karitászcsoportot, amellyel rászoruló családokat támogatnak. Tanított a Veszprémi Hittudományi Főiskola szociális munkás szakán is.

* * *

A 2017/2018-as évad díjazottjai

Életműdíj
Kisné Lovasi Mária

Hivatásszerűen végzett szociális munka – egyéni kategória
Németh Márta
Biró Dániel
Molnár-Gál Béla

Hivatásszerűen végzett szociális munka – szervezeti kategória
Nem Adom Fel Alapítvány
Oltalom Karitatív Egyesület
XV. kerületi Fejlesztő Gondozó Központ (FENO)

Önkéntesen végzett szociális munka – egyéni kategória
Nádudvari Péter

Önkéntesen végzett szociális munka – közösségi kategória
Budapest Bike Maffia

Szakmai zsűri különdíja
Fábián Sára
Heti Betevő Egyesület

A Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány Szekszárdon és környékén – a helyi szociális munkát végző szervezetekkel, az ott tevékenykedő egyházakkal és karitatív szervezetekkel, iskolákkal, gazdálkodó szervezetekkel együttműködésben – szervez és támogat olyan sport-, kulturális és egyéb közösségi eseményeket, melyek célul tűzik ki a régióban élő rászoruló családok segítését. Országos és nemzetközi szinten támogat rászoruló családokat, személyeket, közösségeket, különösen a Kárpátalján élő szórványmagyarság megsegítését szem előtt tartva. Az alapítvány feladatának tekinti felhívni a figyelmet a szociális munka területein áldozatos és példaértékű tevékenységet végző személyekre, közösségekre, tevékenységük társadalomra gyakorolt hatására. Ezen tevékenységének keretében a Twickel Szőlőbirtok Kft. fő támogatásával alapította a Jószolgálat díjat, amelyet minden évben odaítél a hivatásszerű és önkéntes szociális munka különböző területein kiemelkedő munkát végzőknek.

Szöveg és fotó: Mondicsné Debreceni Éva/SALT.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria