„Az Isten szép hajlékába lépve megszépül a lelkem” – Templomszentelés Pölöskén

Hazai – 2020. augusztus 25., kedd | 11:51

Udvardy György érsek mutatott be ünnepi szentmisét a keszthely-zalaszentgróti esperesi kerület papságával együtt augusztus 22-én, szombaton Pölöskén, és megáldotta a felújított Szűz Mária Szeplőtelen Szíve templomot.

„Hála és öröm van a szívünkben: egy főpásztori szentmise a közösség számára nagy ajándék. Különösen nagy ajándék a mai nap, hogy érsek atya eljött és megáldja a pölöskei felújított templomot” – fogalmazott köszöntőjében Tódor Szabolcs helyettes esperes, plébános.

A felújítás során kicserélték, illetve megújult az épület világításhálózata, a nyílászárók, a padfűtés, a hangosítás, a szőnyegek, a berendezés, a kórus padlózata, az oltárterítők, a szobrok; a belső teret és a templom előtti keresztet újrafestették; a szentélyben dobogót, ambót készítettek, és új örökmécsest helyeztek el.

A felújítás a magyar kormány, valamint az önkormányzat támogatásával valósult meg – ezért és a hívek adományáért is köszönetet mondott Tódor Szabolcs. A plébános háláját fejezte ki mindazoknak, akik segítették a felújítási munkálatokat.

Fel sem tudjuk fogni, milyen ajándék – életünk ajándéka –, hogy Isten itt lakozik közöttünk, ahol mi élünk, az ő szent hajlékában. Milyen nagy ajándék, hogy egy közösségnek van ereje, bátorsága, legfőképpen akarata, hogy Isten hajlékát mindig szépnek tudja – mondta a szentmise bevezetőjében Udvardy György érsek.

Ezt követően megáldotta a templomot.

A szentbeszéd elején a főpásztor kiemelte: különös ajándék, hogy az Egyház e napon ünnepli Szűz Mária Királynő ünnepét is. Máriára úgy tekintünk, mint az Egyház anyjára. Mária megvalósította mindazt, amivé válnunk kell; segít azzá lenni, amire a meghívásunk szól. Amikor édesanyánkra tekintünk, benne mindig királynőt látunk, mindig olyan valakit, akinél szebb, nagyobb, hatalmasabb, tekintélyesebb nincs – ugyanígy: „amikor Máriára, az Egyház anyjára tekintünk, tudjuk, hogy nála szebb, hatalmasabb nincs”.

Mária mindig példaként áll előttünk: a hitben, a Krisztus-ismeretben napról napra képesek vagyunk befogadni Isten igéjét; engedhetjük, hogy átjárjon bennünket, átalakítson minket és cselekedeteink ennek megfelelően alakuljanak. A keresztény ember életútja: befogadni Isten igéjét, elmélkedni azon, összevetni életünk eseményeivel, terveinkkel, kapcsolatainkkal, félelmeinkkel, vágyainkkal, lehetőségeinkkel, jövőnkkel és annak megfelelően hozni döntéseket.

Tudjuk követni Boldogságos Szűz Máriát! Teljes egészében tudjuk átadni magunkat az igének, és megcselekedni, mert szeretjük Jézust! – buzdított homíliájában a veszprémi érsek.

Ha valakit ismerek és szeretek, akkor rábízom magam. Ha nem bízom rá magam, akkor a szeretetem nem teljes, a magam útján akarom megoldani azokat a küzdelmeket, amelyek előttem állnak – mondta Udvardy György. – Egyházunk tanítása buzdít bennünket Mária példájával. A templom megújulása is ebben segít: a szép templom Isten szépségét tárja fel.

Isten szép hajlékába lépve megszépül a lelkem.

A szép templom a találkozás, a megvallás, a befogadás, a hitre jutás, a megerősödött cselekvés helye – hangzott el a veszprémi érsek prédikációjában.

A szertartás végén beszédet mondott Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Tóth Tivadar, Pölöske polgármestere. A szentmisén Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is részt vett.

Az ünnepi eseményen közreműködött a zalaegerszegi városi fúvószenekar, valamint a búcsúszentlászlói templom kórusa.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria