„Börtönben voltam, és fölkerestetek” – Húsvét a kaposvári Szent Lénárd-börtönkápolnában

Hazai – 2024. április 5., péntek | 14:13

Nagycsütörtökön és húsvétvasárnap is lelki programokkal készültek a Somogy Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben fogvatartottak számára. Sitkei Lukács diakónus, börtönlelkész meghívására a Baptista Egyház Börtönmissziójának vezetője, Boros Lajos és a Cursillo, illetve a Magyar Testvéri Börtöntársaság önkéntesei látogattak el az intézménybe.

Március 28-án, nagycsütörtökön háromórás tanúságtevő, dicsőítő, közbenjáró imaalkalmat tartottak a fogvatartottak részére a kápolnában, „Rácsok mögött szabadon” mottóval.

Az alkalmon egy bizonyságtételt is meghallgathattak a fogvatartottak egy olyan személytől, aki mintegy harminc évet töltött börtönben elítéltként. Már több mint tíz éve volt fogvatartott, mikor megtért. Egy rabtársától hallott Istenről, ezután bűnbánatot tartott, s megtért emberként töltötte ki a hátralévő tizennyolc és fél év büntetést a szegedi és a váci fegyházakban. Ma már szabadon, boldog házasságban él, két kisgyermekük van; és börtönmisszióban szolgál, megélve az igét, hogy Istennél semmi sem lehetetlen (Lk 1,37).

Március 31-én, húsvétvasárnap délután ünnepi szentmisét mutatott be Horváth József honvéd alezredes, a Kaposvári Honvéd Helyőrség tábori lelkésze, Sitkei Lukács diakónus, börtönlelkész asszisztenciájával és a Magyar Testvéri Börtöntársaság önkénteseinek zenei szolgálatával a Somogy Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet kápolnájában.

A tábori lelkész szentbeszédében kiemelte: a feltámadás misztériuma csak hittel ragadható meg. Ez a csoda csak a hit szemével közelíthető meg, ahogyan az evangéliumban olvastuk: „a tanítvány látta mindezt, és hitt…”

A jelen lévő mintegy húsz fogvatartotthoz így eljutott a húsvéti örömhír: Feltámadt Krisztus! Alleluja!

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria