„Együtt remélni” – Közzétették Ferenc pápa mongóliai látogatásának programját, mottóját és logóját

Ferenc pápa – 2023. július 7., péntek | 18:51

Augusztus 31. és szeptember 4. között tesz apostoli látogatást Ferenc pápa Mongóliába. A Szentszék július 6-án közzétette a pápai út hivatalos programját. A Szentatya az ázsiai országban találkozik az állami és vallási vezetőkkel, szentmisét mutat be és vallásközi találkozón vesz részt. A Vatikán egyúttal közzétette az apostoli út logóját és mottóját is.

Augusztus 31-én, csütörtökön este fél hétkor indul a Szentatya repülőgépe a római Fiumicino reptérről Ulánbátorba. Szeptember 1-jén, pénteken helyi idő szerint 10 órakor érkezik meg az ulánbátori Dzsingisz Kán nemzetközi repülőterére, ahol hivatalosan fogadják.

Szeptember 2-án, szombaton reggel 9 órakor a fővárosi Szühebátor téren fogadják a pápát, aki 9.30-kor udvariassági látogatást tesz az állami palotában a mongol köztársasági elnöknél. 10.20-kor az állami palota Ikh Mongol termében találkozik az állami vezetőkkel, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel, akiknek beszédet mond. 11 órakor Ferenc pápa találkozik a Nagy Népi Hurál (parlament) elnökével, majd 11.10-kor a mongol miniszterelnökkel. 16 órakor a Szent Péter és Pál-székesegyházban beszédet mond a püspököknek, papoknak, misszionáriusoknak, szerzeteseknek, valamint a lelkipásztori munkatársaknak.

Szeptember 3-án, vasárnap 10 órakor a pápa Ulánbátorban ökumenikus és vallásközi találkozón vesz részt a Hun Színházban. Délután 4 órakor a Szentatya szentmisét mutat be a Sztyeppe Arénában, és homíliát mond.

Szeptember 4-én, hétfőn délelőtt fél 10-kor a pápa találkozik a karitatív szervezetek munkatársaival és felavatja az Irgalmasság Házát, melynek során beszédet mond.

11.30-kor elbúcsúztatják a Szentatyát a Dzsingisz Kán nemzetközi repülőtéren. Gépe római Fiumicino repülőtérre 17.20-kor érkezik meg.

„Együtt remélni” – ez a mongóliai apostoli út mottója, ami kiemeli a Szentatya mongóliai utazásának kettős értelmét, hiszen lelkipásztori és állami látogatásról van szó egyben. A remény keresztény erény, de olyan érték, amelyben a nem keresztény körök is osztoznak. Az együtt szó pedig aláhúzza a Szentszék és Mongólia közötti kétoldalú együttműködés fontosságát. A mottó tehát egy közös eszmét képvisel, valamint az apostoli út meghatározó fogalma is: a Szentatya jelenléte a maroknyi mongol katolikus közösség számára nagy remény és bátorítás lesz. Ugyanakkor a kicsiny és peremen élő mongóliai helyi egyház a remény jele lehet az egyetemes Egyház számára.

A logón a felirat fölött Mongólia stilizált térképe látható, körvonala a nemzeti színeket idézi: piros és kék. Belül egy jurta, melyből sárga füst száll fel, ez a Vatikán színe. A jurtától jobbra egy kereszt, két oldalt pedig függőlegesen hagyományos mongol írással a mottó: Együtt remélni.

Forrás: Vatikáni Rádió (12)

Fotó: Archivio Fotografico Missioni Consolata; logó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Mongóliai katolikus misszió