„Éljétek meg bátran az örömhírt!” – Lektoravatás Kaposváron

Hazai – 2023. április 24., hétfő | 14:09

Április 22-én ünnepi szentmise keretében Varga László megyéspüspök lektorrá avatott tizennégy akolitusjelöltet. A jelöltek részt vesznek a Kaposvári Egyházmegye és a Joppé Evangelizációs Központ által szervezett akolitusképzésen, melynek egyik meghatározó momentuma a lektoravatás.

„Hálás vagyok, hogy elindultatok az akolitusképzésen, örülök, hogy lektoravatás történik” – fogalmazott a megyéspüspök prédikációjában. – „Ti vagytok az üzenet, nemcsak az, amit olvastok a Szentírásból. Ti vagytok az üzenet, vagyis úgy kell élnetek, hogy az egyezzen azzal, amit olvastok. Úgy kell élnetek, hogy az örömhír átragyogjon rajtatok, s hogy ne csak felolvassatok szövegeket, hanem mögötte ott legyen fedezetként a Krisztusnak átadott életetek. S ez akkor is működik, ha közületek senki sem tesz örök fogadalmat vagy életfelajánlást.

Krisztusnak átadott élet. Ezt mindegyikőtök megteheti naponta azért, hogy eggyé váljatok azzal, akiről beszéltek, akiről olvastok és akiről igét hirdettek. Azért, hogy másoknak is kedvük kerekedjen Krisztushoz jönni. Mert a küldetés az, hogy miként titeket megérintett az Egyház tanítása és Krisztus személye, úgy

szavatok, életetek által vonzzátok az embereket Krisztushoz. 

Tegyétek vonzóvá az Egyházat mások számára! Ti vagytok az üzenet, éljétek meg bátran az örömhírt! – buzdította a jelölteket a megyéspüspök prédikációjában, mely teljes egészében ITT megtekinthető.

A prédikációt követően a lektoravatásra készülők az oltár elé járultak, ahol Isten áldását fogadták. Az áldás után következett a lektoravatás; az avatandók egyesével a főpásztor elé térdeltek, aki átnyújtotta nekik a Szentírást, ezekkel a szavakkal: „Vedd a könyvek könyvét, a Szentírást, hirdesd hűségesen Isten Igéjét, hogy egyre jobban életté váljék az emberi szívekben!”

Az akolitusképzésen részt vevő jelöltek közelebbről ismerkednek többek között olyan témákkal, mint közösségépítés, közösségformálás, ószövetségi és újszövetségi ismeretek, illetve evangelizáció. Mindezek mellett alapvető lelkivezetői és liturgiai ismeretekre is szert tesznek.

Az akolitusavatás a Kaposvári Egyházmegyében június 17-én 15.30 órakor, ünnepi szentmise keretében lesz a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria