„Építsük fel együtt…” (Neh 2,17) – Jótékonysági est egy nigériai iskoláért

Hazai – 2024. január 17., szerda | 20:00

A budapest-terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban a Cantate Domino zenekar ad jótékonysági koncertet február 3-án 17 órakor – az adományokkal az Afréka Alapítványon keresztül a nigériai Ogidiben épülő iskolát támogatják. Tanúságot tesz Fodor Réka missziós orvos és Regele Krisztina, aki az El Caminón kerékpáros zarándoklattal gyűjtött adományt a nigériai iskola számára.

2022 februárjában szerkesztőségünk tagjai is jártak Afrékával Ogidiben, Amaka Osegbo rendalapító szerzetesnővér iskolájában. Találkoztunk az életvidám, csillogó szemű gyerekekkel, akik óriási lelkesedéssel vettek részt az órákon, énekeltek nekünk, hálásak voltak azért, hogy iskolába járhatnak. Pedig az iskola nagy része a szabad ég alatt volt, a kertben berendezett, az időjárás viszontagságainak kitett osztálytermekkel, eszköz pedig csak annyi volt, hogy a szerzetesnővér-tanítónők egy táblára írták fel az anyagot, a diákok pedig bemásolták a füzetükbe.

Amaka Osegbo szerzetesnővér és Fodor Réka missziós orvos – akit leginkább Afréka néven ismernek – álmodta meg az új iskolát ebben az afrikai országban, ahol egész generációk nőnek fel írástudatlanul. Sok család kérte, hogy a gyerekek jöhessenek az Amaka nővér által alapított Isteni Irgalmasság Missziós Nővérei kongregáció iskolájába, de a piciny épületben és kertben nem volt elég hely.

Az épülő intézményben, hála az adományozóknak, több száz gyermek tanulhat majd jó körülmények között, igazi osztálytermekben. Az épület alsó szintje félig készen van, befejezésre vár, majd erre épül rá a második szint, hogy minden osztálynak jusson tanterem.

A jótékonysági esten tanúságot tesz Fodor Réka, aki 2016-ban hozta létre az Afréka Nemzetközi Humanitárius Alapítványt, amelynek célja, hogy elmaradottabb országokba, térségekbe és katasztrófa sújtotta területekre egészségügyi missziókat szervezzen. Sokszor járt már Nigériában, az onitshai érsekség területén, ahol ingyen gyógyít, főként maláriás, tífuszos betegeket, amikor pedig arra van szükség, humanitárius missziót szervez az éhezők megsegítésére.

A másik tanúságtevő Regele Krisztina tanítónő, aki tavaly októberben biciklivel vágott neki az El Caminónak azzal a céllal, hogy adományt gyűjtsön ennek a nigériai iskolának. 2,6 millió forint gyűlt össze, amit karácsonykor adott át Fodor Réka Alcamóban, a kongregáció szicíliai rendházában Amaka Osegbo nővérnek.

A jótékonysági koncerten Regele Krisztina együttese, a Cantate Domino zenekar lép fel, akik évek óta részt vesznek szentmisék, szentségimádások, lelkigyakorlatok zenei szolgálatában. Isten jókedvű dicsőítése, a zene szeretete és a közvetlen, barátságos, családias légkör jellemzi őket.

Az esemény médiatámogatója a Magyar Kurír.

Adományaikat a helyszínen vagy banki átutalással az Afréka Nemzetközi Humanitárius Alapítványnak juttathatják el: 10101346-27099400-01004002 (IBAN: HU66 SWIFT-kód: BUDAHUHB).

Fotó: Thullner Zsuzsanna; Regele Krisztina Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria