„Figyeljetek és énekeljetek” – Vasadi Péter újrafelfedezése

Kultúra – 2022. április 23., szombat | 13:02

Vasadi Péter (1926–2017) gazdag munkássága egyszerre közeli és máris klasszikus társunk: posztumusz kötetek után most egy életműsorozat első darabjának örülhetünk. A Vasadi Péter Összes verse I. 1961–1987 hat verseskönyv anyagát teszi hozzáférhetővé, Bányay Anna és Szita Barnabás szépséges borítótervével.

De Zsille Gábor szokásosan magas színvonalú szerkesztői, szöveggondozói munkájának köszönhetően többet is kapunk: a hetedfélszáz oldalas kiadvány első ciklusában kötetből kimaradt versek sorakoznak. (Ezek 1961 és 1985 között jelentek meg nagyrészt az Új Ember és a Vigilia hasábjain.)

Tanulságosan szép olvasmány ez a harminc-negyven oldal. Nyomon követhető, ahogy a Pilinszky-féle jambikus, keresztrímes alaktanból egy, a Vasadira oly jellemző intim expresszivitás a szabadverses megszólalás felé nyit utakat; a víz, a fény és a természeti létezők eleven motivikáját, szakrális jelképtanát mind mélyebb poétikai rétegekben dolgozva ki.

A meghitt létbizalom jézusi dimenziót tár szélesre: „…Jó Pásztor, válladon csendben elalszik a bárány” (Jó Pásztor, 1962); a madonnás látószög a köznapokat is látomásossá igazítja: „Két kezed látom, két formás kelyhet / melyek magukba zártan tartják / a végtelent és a szerelmet / s fölöttük átsüt a homályon / kirajzolódó gömbölyű vállad / Papnői magány és szelíd alázat / árad belőled” (Könnyeid nyomán, 1963). Itt a baljós jelenetezésen érkező örömök előérzete süt át: „A kis szoba boldog fehér falára / szeletnyi Hold ágárnyékot szerez / szekér zörög a lomb rejtette úton / villámütésként villog az eresz” (Árnyaktól közrefogva, 1965); és a lírai krisztusbeszéd is akárha vállunk mellől hangoznék: „Osztok Igent, osztok Nemet. / Meggyógyul mind az öt sebem. / Végleg fölállok, csöndben, és / szent lesz, kire emlékezem” (Egyedül őrködöm, 1985).

A „Figyeljetek és énekeljetek” (Tüzek, 1979) szelíden szigorú intelme egyszerre szólítja misztikus és analitikus énünket: a teljes emberhez fordul, hogy új ember születhessék ebből a teljességből. A tömeg ebben a költői világban csak átmenetileg ügyetlenkedő sokadalom: „Szerelmes, vad tömeg vagyunk, / amely örömre vágyik, / ügyetlen lába mégis / csapdák közt botladoz, és / kés felé tapogat a marka. (…) öli áldozatát az áldozat, / mégis virágba borul” (Virágok ünnepe, 1979); a kórusos együttlét evangéliumivá rajzol minden közösséget: „Nagy hímes kő körül / fehérben énekelnek. (…) Az Oszthatatlant / szét kell osztani” (Áhítat, 1979).

A katolicitás élményköre állandó ihletforrás költészettörténetünkben. De klímaválság, pandémia és háború idején a keresztény elkötelezettségű irodalom akusztikája is megváltozik. Ilyenkor a napi hírek igazánál is érvényesebbnek hat egy más anyagú hírmondás halk ambíciója, békességóhajtó bölcsessége: „Mi újság? – kérdezhetik. Válaszunk: / Hallotta már? Megszületett a Krisztus!” (Versbe hajló mondatok arról, hogy újságot írunk…, 1981).

Vasadi Péter Összes verse I. 1961–1987.
Magyar Napló Kiadó – Írott Szó Alapítvány, Budapest, 2021.

Szöveg: Halmai Tamás

Fotó: Magyar Napló Kiadó – Írott Szó Alapítvány

Magyar Kurír

Az írás nyomtatott változata az Új Ember 2022. április 17-24-i ünnepi számában, a Mértékadó kulturális mellékletben jelent meg.

Kapcsolódó fotógaléria