„Íme, itt vagyok, engem küldj!” – Diakónusszentelést ünnepeltek Hajdúdorogon

Hazai – 2024. május 28., kedd | 15:38

„Minél alázatosabb valaki, annál dicsőségesebb és erőteljesebb lesz a papi szolgálata” – fogalmazott Kocsis Fülöp metropolita Feczák László diakónussá szentelésén, amelyet május 26-án, a görögkatolikus naptár szerint mindenszentek vasárnapján tartottak Hajdúdorogon.

Mindenszentek vasárnapján a pünkösdi Lélek ahhoz is erőt ad, hogy mindannyian szentek legyünk – mondta tanításában Kocsis Fülöp metropolita. – Törekedjünk arra, hogy szentekké váljunk. A szentek élő tagjai az Egyháznak. Nagyon sok szentre van még szükségünk.

„Ma nemcsak mindenszentek ünnepére jöttünk össze, hanem azért is, mert egyik testvérünk a szentség útjára talált. László alszerpap diakónussá lesz. Megtalálta a maga hivatását. Az Egyház pedig a Lélek erejéből ezt megpecsételi.

Testvéreim, ez a szentté válás útja. Mindenkinek megvan a maga hivatása, amelyet meg kell találnia és be kell töltenie. A diakónusszentelés egy pecsét, egy megerősítés, hogy igen, ezen az úton lehet szentté válni.”

A diakónus az Egyház szolgája, mindenkinek a szolgája. Szolgál a Szent Liturgián, hogy hogyan kell Isten dicsőítését bemutatni, hogyan kell a lakomát megteríteni, amelynek eredményeként mindnyájan az isteni Testnek és Vérnek leszünk a részesei; másrészt szolgál az emberek között, a rászorulók, a szegények, betegek között.

Szoros összeköttetésben van ez a kettő: a templomban is az Istent dicsőítjük, és a kisemmizettek, rászorulók között is

– hangsúlyozta a főpásztor.

Pappá csak így lehet válni, ha valaki ezen az úton végigmegy, a szolgálat útján. Minél alázatosabb valaki, annál dicsőségesebb és erőteljesebb lesz a papi szolgálata – szögezte le a hajdúdorogi érsek. – Ezért rendelte így az Egyház, hogy a rend a diakónusi szolgálattal kezdődik.

*

Feczák László Miklós 1997. augusztus 18-án született Debrecenben. Élete első néhány hónapját Álmosdon töltötte, majd görögkatolikus papként szolgáló édesapját a hivatása – a Nagydoboson eltöltött tíz év után – Kecskemétre szólította, így odaköltöztek.

A középiskola első három évét a kecskeméti Piarista Gimnáziumban végezte, érettségit pedig a debreceni Szent József Gimnáziumban tett, majd sikeresen felvételt nyert a Görögkatolikus Papnevelő Intézetbe. Szemináriumi tanulmányai során szociális évét betegszállítóként az egri Markhot Ferenc Kórházban, illetve idősgondozóként az írországi Tullamore-ban töltötte.

2023-ban, a teológiai baccalaureatus megszerzése után feleségül vette Mosolygó Borbálát.

2023. augusztus 15-től Kocsis Fülöp metropolita Hajdúdorogra helyezte, ahol jelenleg is hitoktató, kollégiumi nevelő és lelkipásztori kisegítőként szolgál. A jövőben ugyanitt lát el szolgálatot – már diakónusként. Jelmondata: „Íme, itt vagyok, engem küldj!” (Iz 6,8).

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria