„Istennek Kintses Tárháza” – Kiállítás az esztergomi Bibliotheca ferences vonatkozású ritkaságaiból

Kultúra – 2024. szeptember 17., kedd | 13:34

800 éve annak, hogy Szent Ferenc megkapta Jézus Krisztus szent sebeit, a szeretet testébe és szívébe vésett jeleit. Az évforduló alkalmából az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár gyűjteményének anyagából Szent Ferenc életéhez, a ferences rend, a ferences család történetéhez kapcsolódó dokumentumokból mutat be válogatást. A kiállítás 2025. június 30-ig látogatható.

A könyvtár kódexgyűjteményének több ferences vonatkozású darabja van; fontos nyelvemlékünk, a Nagyszombati kódex klarissza eredetű: Óbudán készült, közel 500 évvel ezelőtti magyar nyelvű imádságok gyűjteménye.

Az ősnyomtatványok és korai nyomtatványok között megtaláljuk a talán legismertebb magyar ferences szerzők, Temesvári Pelbárt és Laskai Osvát műveit.

Igali Fábián 1504-ben megjelenő munkája (Szent Bonaventura Assisi Szent Ferenc életéről szóló művének magyar fordítása) a rend esztergomi életéhez is közel visz bennünket: több olyan történetet ír le, mely az esztergomi rendházhoz, feltehetően az első magyarországi ferences kolostorhoz, a rendtartomány korai központjához köthető. Az esztergomi ferencesek történetéhez kapcsolódik Knauz Nándor nyomtatásban is megjelent, az esztergomi szerzetesek történetét bemutató munkájának kézirata.

Ugyancsak kéziratos darabja a kiállításnak a klarisszák pozsonyi rendházából való, a kolostor sáfárának szóló utasítás.

Több olyan kötet látható a tárlaton, amely egykor valamely ferences kolostor tulajdonában volt (füleki, bodajki, pozsonyi, nagyszombati, esztergomi). Könyveik egy része megőrződött, noha a rendházak, főleg a török idők pusztításai miatt kiürültek.

A kiállítás létrejöttét egy töredék felbukkanása is inspirálta: restaurálás közben, kötéstáblából került elő egy, korábban talán felvidéki ferences kolostorban őrzött színes metszet, melynek évszázadokkal ezelőtti ábrázolásán a stigmatizáció jelenete rajzolódik ki. 

Forrás és fotó: Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria