„Jó dolog nekünk Krisztushoz tartozni” – Megáldották a felújított tarcali templomot és plébániát

Hazai – 2018. július 19., csütörtök | 12:59

Július 15-én, vasárnap Ternyák Csaba egri érsek megáldotta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcal felújított háromszáz éves templomát és a plébániaépületet.

A szentmise kezdetén Szűcs Zoltán plébános köszönetét fejezte ki az egyházközség nevében Ternyák Csaba érseknek, amiért az Egri Főegyházmegye támogatásával megújulhatott a háromszáz éves tarcali templom. „Az épület kívül és belül megújult, így méltó központja lett az egyházközségnek ”– fogalmazott a lelkipásztor.

Hálát adunk Istennek, mert ez a felújítás örömet okoz az embereknek, a lelkipásztornak; egyúttal alkalom a mai nap arra, hogy a jövőbe tekintsünk, újra és újra Jézus Krisztust állítva életünk középpontjába mint legfőbb célunkat – mondta bevezetőjében Ternyák Csaba. A főpásztor Krisztus áldását kérte a hívők életére és az új plébániára.

Öröm együtt lenni azokkal, akiknek életében a vasárnap középpontja a szentmise – kezdte szentbeszédét az egri érsek. – Sok ember nem ismeri el, hogy tévelyeg. Itt, a szentmisén elismerjük, hogy Jézus példabeszéde valóságos történet: tékozló fiúk vagyunk, akik az atyai házban és azon kívül tékozlóan viselkedünk. Ám amikor nem tagadjuk bűnösségünket, jó helyzetbe kerülünk, mert elismerjük, hogy segítségre szorulunk. Rászorulunk Istenre, áldására, segítségére: ebben áll győzelmünk lehetősége. Az Ószövetség prófétáit is ezért küldte Isten, miként Jézus is küldte apostolait a világba.

Ternyák Csaba érsek – utalva Palánki Ferenc püspök az egerszalóki találkozón elhangzott tanítására – kiemelte, hogy a bűnbánat nem szomorú dolog; lehetősége örömmel, felszabadultsággal tölti el az embert. Isten ingyen adja kegyelmét, a megújulás lehetőségét. Így a bűnbánat a vasárnapi szentmisében is ünnep számunkra: akkor értjük meg igazán, hogy milyen nagy dolog kereszténynek lenni, Istenhez tartozni.

Isten minden áldását nekünk adta, már születésünk előtt szeretett és akart bennünket – emlékeztetett az egri érsek Pál apostolnak az efezusiakhoz írt levele alapján. – Azért, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk, az ő kegyelméből, hiszen bűnbánatunk után új életet kezdhetünk. Hatalmas, ingyenes ajándék ez. Szeretetből arra rendelt bennünket, hogy akarata szerint fogadott fiakká legyünk.

A tékozló fiút hazatérve örömmel fogadta irgalmas atyja. Ez nem csupán példabeszéd, hanem a mennyei Atya szeretetének bemutatása. Ő a világ kezdete óta gondolt ránk, fiát adta értünk, hogy bűneink bocsánatot nyerjenek. Életét adta életünkért. Isten Krisztusban akar egyesíteni mindent, az egész emberiséget. Krisztus titokzatos testében – vagyis az Egyházban – a múltat, jelent és jövőt egyesíti. Jó az Istenhez tartozni, megkapni az ajándékot, hogy mi is szerethetjük őt, mi is gyakorolhatjuk a bűnbocsánatot egymással szemben. Minden alkalommal, amikor legyőzzük magunkat, a hitünk arat győzelmet. Amikor letérünk a helyes útról, jó lenne minél hamarabb visszatalálni, hogy kiegyensúlyozott, istenszerető emberek legyünk: ezt kérjük ma is az Úrtól, s azt, hogy töltse el örömmel szívünket  zárta szentbeszédét a főpásztor.

A liturgia végén Szűcs Zoltán ismertette a felújítás részleteit. Az elmúlt esztendőkben 38 millió forintot költöttek a beruházásra: 26 millió forintot adott a főegyházmegye, 8 millió forintot kormányzati forrásból tudtak előteremteni. A főegyházmegye részéről elvárás, hogy helyben is keressenek pénzforrásokat – a hívek 4 millió forintot adományoztak. A tarcali plébános köszönetet mondott az adományozóknak, és Isten áldását kérte azokra, akik a templom felújításán munkálkodtak.

A szentmise után a plébánia udvarán Ternyák Csaba egri érsek megáldotta a megszépült épületet, s megköszönte Szűcs Zoltán plébános türelmes, odaadó munkáját, mely által megújulhatott a templom és a plébánia.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Egri Főegyházmegye; Urunk Mennybemenetele-tempom, Tarcal/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria