„Keressük Isten szeretetének mélységét” – Kocsis Fülöp Dél-Budán

Hazai – 2024. március 27., szerda | 19:15

Kocsis Fülöp érsek-metropolita március 25-én, nagyhétfőn, Örömhírvétel ünnepén a budai ciszterci Szent Imre-templomban mutatott be ünnepi Szent Liturgiát.

A hétköznapi időpont ellenére egész Budapestről érkeztek hívek a neobarokk templomba. „A nagyhét bevezet minket Jézus Krisztus szenvedésébe, és teológiailag azért nagyon érdekes a születés és a halál kettőssége, mert minél közelebb van egymáshoz a születés és a halál ünnepe, annál nagyobb az ebből adódó feszültség. Miközben a kettő nem egymással szembeállítható tény teológiai értelemben, hiszen azért kellett, hogy beteljesüljön az Atya akarata a megtestesülésben, hogy beteljesülhessen az Atya akarata a megváltásban” – kezdte prédikációját az érsek-metropolita.

„Az Isten földre való születése azonban nem csak öröm, hiszen már negyvennapos korában Simeon azt mondja Krisztus Urunk édesanyjának, hogy a »Te szívedet is tőr járja át«. Bármilyen meglepő, de bizonyos szempontból a megtestesülésben nagyobb a dráma, mint Krisztus halálában. Mert az isteni dicsőségből a földi életbe jövetelkor nagyobb távolságot kell megtenni, mint a földi életből az örök életbe költözéskor. Az Isten kiüresíti magát, ott hagyja isteni dicsőségét, de aztán itt hagyja emberségét is. Ez volt az Isten akarata, de meg kell értenünk, miért tette ezt. Azért jött a Földre, hogy emberré legyen és velünk egyesüljön” – magyarázta Kocsis Fülöp. „Isten annyira szerette az embert, mint ahogy a fiú és lány szeretik egymást, és várják, hogy egyesülhessenek. Az Úr megajándékoz minket az emberi természet mellett az isteni természettel is, a legmélyebb szerelemhez hasonlítható odaadó szeretettel van minden ember iránt.”

„Azért fontos megértenünk ezt, mert ha hiszünk abban, hogy Isten megtestesülése megajándékoz minket az isteni természettel, akkor majd vágyunk rá, hogy ezzel együttműködjünk. Hogy mi is azt akarjuk, amit az Isten, mi is akarjunk vele egyesülni, a természetéből részt kapni. A keresztény élet ennek a megélése, megvalósulása. Nemcsak egyszer, a keresztségben kaptuk meg az isteni életet, hanem akár nap mint nap magunkhoz vehetjük őt, szentségeit, kegyelmeit. Az önzetlenség és a felebaráti szeretet sem csupán valami diktátum, hiszen Isten arra nyitja fel a szemünket, hogy ez az élet. Ha megértjük, hogy mennyire szeret minket, akkor mi is úgy akarunk élni és viselkedni majd, ahogy az Isten velünk teszi. Ez vezessen minket nap mint nap, minden imádságunkban, minden keresésünkben, beszélgetésünkben. Mi is akarjunk úgy viselkedni, ahogy az Isten” – mondta Kocsis Fülöp érsek-metropolita.

Fájdalmas, nehéz, küzdelmes napok állnak előttünk, de az egyházfő biztatta a híveket, hogy imádságban, szent szövegek olvasásával közeledjenek ezekben a napokban is a Jóistenhez: keressük szeretetének mélyét és az Ő dicsőségét a feltámadásban. Kocsis Tamás, a Dél-Budai Szervezőlelkészség parókusa köszönetét fejezte ki Kocsis Fülöp látogatásáért, mellyel ezt a nagyhétfőt igazán ünnepélyessé tette. 

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria