„Legyenek nyitva a templomok!” – Christoph Schönborn bíboros az augsburgi Imádság Házában

Kitekintő – 2024. január 8., hétfő | 12:27

Január 4. és 7. között rendezték meg a MEHR című programsorozatot az augsburgi Imádság Házában, 11 ezer résztvevővel. A rendezvényen 160 standot látogathattak az érdeklődők; előadásokat hallgathattak meg, közös imádságokon vehettek részt számos egyéb program mellett. Az elsősorban Johannes Hartl nevével fémjelzett találkozón január 5-én Christoph Schönborn bíboros is előadást tartott.

Schönborn bíboros főként a templomok bezárása ellen emelte fel szavát: „Ha olyan egyházról beszélünk, amely mindenki felé nyitott kíván lenni, és tárt karokkal várja az embereket, milyen jelet adunk azzal, hogy a templomok közben zárva vannak? Sokat beszélünk a misszióról és az evangelizációról. Van ennek egy egészen egyszerű formája:

hagyjátok nyitva a templomokat! Az Úr gondoskodik arról, hogy az emberek találkozni tudjanak vele, ha mi nem akadályozzuk meg benne.”

A bécsi bíboros másodsorban azt sürgette, hogy az Egyházon belül több szó essen az áteredő bűnről, amely katolikus felfogás szerint alapvető eleme az emberi életnek: „Megvan bennünk a bűnre való hajlandóság, és az embert veszélyes vonzás húzza a rossz felé. Lehet, hogy korábban túl sokat beszéltünk a bűnről. Ma viszont szinte egyáltalán nem foglalkozunk vele, még a bántalmazással kapcsolatos viták összefüggésében sem.” Ehhez fontos –  hangsúlyozta Christoph Schönborn –, hogy a hívő emberek behatóbban tájékozódjanak a hitükről. „Számot kell tudnunk adni a hitünkről, és a hitünk tartalmáról is felvilágosítást kell tudnunk adni másoknak. Nagyon lényeges, hogy ismerjük a hitünkhöz tartozó tanítást”, már csak azért is, mert más felekezetekkel és vallásokkal csak akkor tudunk párbeszédet folytatni, ha szilárdan gyökerezünk saját hitünkben.

Forrás és fotó: Vigilia Szerkesztőség Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria