„Megbékélés csak találkozások és képzés révén lehetséges” – Német vendégek a történelmi Bánságban

Külhoni – 2024. augusztus 29., csütörtök | 12:31

Augusztus 19. és 23. között Németországból érkeztek vendégek a történelmi Bánságba, hogy kapcsolatokat teremtsenek és potenciális partnereket keressenek Romániában és Szerbiában. A megbeszélések középpontjában a találkozás, megbékélés, oktatás, kultúra, illetve az egyházi levéltárak és a szerb Bánátban még élő német nyelvű katolikusok helyzete álltak.

„Megbékélés csak találkozások és képzés révén lehetséges” – ezeket a szavakat a temesvári római katolikus püspöki palotában tartott találkozón mondta Klaus Rapp atya, a stuttgarti Szent Gellért Alapítvány (St. Gerhards-Werk) igazgatója. A találkozás mint emberközi folyamat állt Klaus Rapp teológus és Rainer Bendel professzor, a Kitelepültek Katolikus Szervezeteinek Szövetsége ügyvezető igazgatója – amelynek a St. Gerhards-Werk is tagja –, valamint a Közép-Kelet- és Délkelet-Európai Németek Egyház- és Kultúrtörténeti Intézete igazgatótanácsának tagja célkitűzései listájának élén a Romániában, Temesváron, illetve a szomszédos Szerbiában tett látogatás során.

Egy ideje már létezik partnerség az Arad megyei Szentanna városával, valamint a város Stefan Hell Műszaki Középiskolájával, ahonnan román tanulókat hívtak meg a németországi Bad Niederau városába német nyelvi és kulturális kurzusra. Az augusztus 19–23. között a temesvári egyházmegyébe látogató Klaus Rapp lelkipásztor és Rainer Bendel professzor ellátogatott a szerb Bánságba is. Mindkét képviselőt a püspökségen az egyházmegye vezetősége fogadta, de megbeszélést folytattak Roos Márton temesvári nyugalmazott püspökkel is, aki augusztus 21-én, szerdán Claudiu Călin levéltárossal együtt elkísérte a vendégeket Nagybecskerekre. Ott Mirko Štefković nagybecskereki római katolikus püspökkel folytattak megbeszélést, amelynek fő témái röviden a következők voltak: találkozás, megbékélés, oktatás, valamint a kultúra, az egyházi levéltárak és a szerb Bánátban még élő német nyelvű katolikusok helyzete.

Versecen a németországi vendégek és temesvári kísérőik megtekintették a monumentális Szent Gellért-templomot (amelyet jelenleg felújítanak), ahol a mártír apát és vértanú, Adalbert Graf von Neipperg (akit 1948. december 23-án Versecen megöltek a kommunisták) koporsójának töredékét őrzik, a helyi római katolikus plébániahivatalt, a Szentháromság görögkatolikus plébániatemplomot (korábban német evangélikus plébániatemplom), a szomszédos plébániát és oktatási központot. A vendégeket Alen Palatinus római katolikus plébános és Michael Gherghel görögkatolikus plébános fogadta.

„A St. Gerhards-Werk alapszabályában rögzítették, hogy az egyesület gondoskodik a német nyelv ápolásáról az új hazában/Németországban és a régi hazában (a kelet-európai országokban, ahonnan a kitelepítettek és leszármazottaik érkeztek), és mindenekelőtt a katolikus egyházi életről. Mindenütt tárt karokkal fogadtak bennünket” – mondta Klaus Rapp lelkipásztor. A St. Gerhards-Werk jelenleg átalakulási folyamaton megy keresztül.

„Azok az emberek, akiknek meg kellett tapasztalniuk a kiutasítást, a kitelepítést vagy a kivándorlást, hamarosan nem lesznek többé. Most az a fontos, hogy elérjük a következő és az utánuk következő generációt” – mondta a kelet-európai diákok számára szervezett kulturális kurzusok fontosságáról Klaus Rapp. A St. Gerhards-Werk most a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceummal szeretne együttműködni, amelynek igazgatója, Kocsik Zoltán kanonok idén júliusban részt vett a dunai svábok 63. fogadalmi zarándoklatán Altöttingben. Az első megbeszélésekre egy esetleges együttműködésről Altöttingben került sor, árulta el Klaus Rapp, aki Rainer Bendel professzorral augusztus 22-én látogatott el a temesvári Gerhardinumba. A találkozó keretében Kocsik Zoltán igazgató bemutatta az iskolát és annak tevékenységét.

A St. Gerhards-Werk Egyesület nyitott a romániai és szerbiai iskolákkal való partnerségre, amelyek érdeklődnek az általa bemutatott témák iránt. Fontos, hogy a tanulók német nyelvtudással is rendelkezzenek. „Bad Niederauban már négy tanfolyamot szerveztünk a szentannai tanulóknak. Ezek a kurzusok arra szolgálnak, hogy felkeltsük a növendékek érdeklődését Európa, a közös otthonunk iránt” – mondta Rainer Bendel. Az újvidéki középiskolával is van együttműködés, de a St. Gerhards-Werk szeretne egy másik szerbiai iskolával is partnerséget kötni. „Az a célom, hogy folytassam a kitelepített és hazatelepített emberek hagyományát, akik mindig is európaiként gondolkodtak. Másrészt a katolikus egyház valódi feladata, hogy Európáért és az európai közvéleményért dolgozzon” – tette hozzá Bendel professzor, aki kifejtette, miért olyan fontos, hogy különösen a fiatalokkal beszélgessenek ezekről a kérdésekről.

A stuttgarti St. Gerhards-Werk ápolja és népszerűsíti a németek vallási és kulturális örökségét a délkelet-európai országokban. A szervezet honlapja szerint céljuk az, hogy felkeltsék az érdeklődést e régiók vallásossága, történelme és kultúrája iránt, és növeljék az ismertséget Németországban, valamint hogy segítsék a német kitelepítetteket, menekülteket és kivándorlókat abban, hogy keresztény hitük alapján szembe tudjanak nézni sorsukkal.

A St. Gerhards-Werk azonban nemcsak diákcsereprogramokat, hanem egyéb rendezvényeket is szervez, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét a svábokra és történelmükre. November 9-én a Stuttgart melletti Sindelfingenben egynapos kulturális konferenciát rendeznek Megviselt vallásosság a 19. században címmel – a rendezvényen közép- és kelet-európai előadók is részt vesznek.

Forrás: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye/Raluca Nelepcu

Fotó: Claudiu Călin

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria