„Mini IVT” – Ifjúsági találkozót szerveznek Litvániában Ferenc pápával

Kitekintő – 2018. július 2., hétfő | 12:51

Ferenc pápa baltikumi útja alkalmából ifjúsági találkozót szerveznek Vilniusban szeptember 22-én, melyre a litván, lett és észt fiatalokon kívül a környező országok, köztük Lengyelország és Oroszország fiataljait is várják.

„A fiatalok találkozása Ferenc pápával, amelyre szeptember 22-én kerül sor Vilniusban, számunkra egy »mini IVT«. Számítunk rá, hogy ezen a napon más országok, így Lengyelország fiataljai is együtt ünnepelnek velünk” – nyilatkozott a lengyel Katolikus Hírügynökségnek (KAI) Živilė Peluritienė, a vilniusi érsekség sajtóreferense.

Szeptemberben a balti országokba látogat Ferenc pápa. Az apostoli út programjának egyik kiemelkedő pontja a Szentatya találkozása a fiatalokkal, amelyre szeptember 22-én, szombaton kerül sor. Živilė Peluritienė a lengyel katolikus hírügynökséggel folytatott beszélgetésben elmondta, hogy a litvániai egyház különösen nagy reményeket fűz ehhez a találkozóhoz.

Magáról az eseményről Litvániában „mini IVT”-ként beszélnek. Bár konkrét menete még nem ismert, annyit tudni lehet, hogy a Szentatya és az ifjúság korábbi találkozásaihoz hasonló program várható: a pápa először meghallgatja a fiatalok tanúságtételeit, majd ezekre reflektál tanításában, végül pedig közös imára hívja a fiatalokat.

Az ifjúsági találkozó témája a remény lesz – összhangban a pápa litvániai látogatásának mottójával: „Jézus Krisztus – a mi reményünk”. A tanúságtételek, amelyeket a fiatalok a Szentatya előtt elmondanak, szintén a remény kereséséről szólnak majd. „Sok fiatal küldi el hozzánk írásban saját vallomását arról, miből merítenek reményt az életben. A fiatalság különböző szakaszaiban levő személyek hangja szólal meg ezekben a tanúságtételekben: kamaszoktól dolgozó fiatalokig. Ezek közül választjuk ki azokat a tanúságtételeket, amelyek elhangzanak a Szentatya előtt” – magyarázta Kristina Žaldokaitė, az ifjúsági találkozó programfelelőse. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a találkozóra az Egyház számára különösen fontos pillanatban kerül sor.

„Ez a találkozó közvetlenül megelőzi a fiatalokkal és a hivatástisztázással foglalkozó püspöki szinódust. Ezért választottuk ezt a formát, amelyben a fiatalok szólnak a pápához és beszélnek neki magukról” – folytatja Kristina Žaldokaitė. A többórás ünnepre, amelynek csúcspontja a Ferenc pápával való találkozás lesz, nemcsak a balti országokból, de többek között Oroszországból és Belaruszból is várnak fiatalokat. A szervezők hangsúlyozzák, hogy Kelet-Európa fiataljai számára a Ferenc pápával való találkozás kivételes alkalma lesz ez az esemény, amelyet az IVT-khez hasonlítanak.

„Az ifjúsági világtalálkozók mintájára két-három évente megszervezzük Litvániában a mi nemzeti ifjúsági napjainkat. Idén minden fiatalt arra hívunk, hogy éljék át ezt a találkozást Ferenc pápával, és ünnepeljék vele együtt a hit, a remény és a szeretet ünnepét. Reméljük, hogy mindannyiunk, de különösen a fiatalok számára a Jézusba vetett remény megerősödését hozza ez a találkozó” – jegyezte meg a beszélgetésben Živilė Peluritienė.

A pápa érkezését többórás program előzi meg, amelynek keretében a fiatalok imával készülnek a találkozásra, meghallgatják az erre az alkalomra készült tanításokat, és arra is lehetőségük lesz, hogy megnézzék a közvetítéseket Ferenc pápa látogatásának korábbi eseményeiről. Fellép továbbá a litván IVT Kórus. Ezen a napon a fiatalok imádkozhatnak az Irgalmas Jézus képe előtt is, amelyet a közeli Szentháromság-templomban található Isteni Irgalmasság szentélyéből hoznak át a találkozó színhelyére. Tervezik az irgalmasság rózsafüzérének közvetítését, amelyet 15 órakor együtt imádkoznak el a téren egybegyűlt fiatalok.

A litvánok számára nagy öröm – hangsúlyozta Peluritienė –, hogy a három balti állam közül épp az ő országukat választották ki az ifjúsági találkozó színhelyéül. A sajtóreferens azt is reméli, hogy a találkozón a litván, lett és észt fiatalokon kívül a szomszédos országok, köztük Lengyelország fiataljai is részt vesznek.

„A találkozóra 14–35 év közötti fiatalok jelentkezését várjuk. Augusztus elején kezdődik a résztvevők regisztrációja a papalvisit.lt internetes oldalunkon. Garantáljuk, hogy mindenki számára lesz hely a Katedrális téren, a találkozó helyszínén. Tavaly, Teofilius Matulionis érsek boldoggá avatási szertartásán a tér körülbelül 28 ezer embert fogadott be” – mondta Peluritienė. Kiemelte, hogy a regisztráció kötelező, és célja az, hogy a város megfelelően felkészülhessen a pápalátogatásra érkező zarándokok fogadására. Viszont azok számára, akik az utolsó pillanatban döntenek úgy, hogy részt vesznek az ifjúsági találkozón, és így nem tudnak regisztrálni, kialakítanak olyan távolabbi helyeket a városban, ahol kivetítőkön kísérhetik figyelemmel az eseményeket.

Ferenc pápa szeptember 22. és 25. között tesz apostoli látogatást a balti országokban. A zarándoklat litvániai szakaszának mottója: „Jézus Krisztus – a mi reményünk”; a lettországi zarándoklat „Mutasd meg, hogy Anya vagy”, míg az észtországi „Ébreszd fel a szívem” mottóval kerül megrendezésre.

Fordította: Koncz Éva

Forrás: Ekai.pl

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria