„Ne fáradjatok bele, hogy beszéljetek az életről!” – Életvédő képzés fiataloknak Kaposfüreden

Hazai – 2023. június 16., péntek | 9:03

9 hónap – 1 tanév címmel tartottak életvédő képzést fiataloknak a Kaposvári Egyházmegye életvédő referensei, Udvardy Márton és Udvardyné Tóth Lilla szervezésében. A kaposfüredi Szent Őrangyalok-plébánián Pisztora Ferenc családreferens atya támogatásával 2022 őszén indult és nemrég véget ért felkészítés célja az volt, hogy körbejárják a magzatvédelmet érintő témákat.

A képzés során szó esett a fogantatásról, a magzati fejlődésről, az abortusz társadalmi megítéléséről, a posztabortusz-szindrómáról és az örökbefogadásról is. A képzés nem titkolt célja a résztvevőket egy olyan objektív tudással és kommunikációs eszköztárral felvértezni, mellyel szeretettel, de az igazságot kimondva tudnak kiállni az élet mellett akár egy baráti beszélgetésben, akár egy krízisben levő kismama segítésekor.

A záróalkalmon a képzésben részt vevő fiatalok és családtagjaik együtt ünnepeltek, rajtuk kívül jelen volt Keresztes Ilona, a Fiatalok az Élet Szolgálatában (FÉSZ) alapítója is, több lelkes egyesületi taggal együtt. Ezúttal a képzésben részt vevő fiatalok mutathatták be, mi érintette meg őket leginkább a tanultakból. Az egyikük így fogalmazott: „Akibe Isten Lelket lehelt, élnie kell.” Többen az örökbefogadásról beszéltek, ami esélyt ad egy megfogant életnek, hogy szerető családban nőjön fel.

Ezután igazi örömünnep kezdődött, melynek középpontjában a megfogant élet és védelme állt. Keresztes Ilona így biztatta a jelenlévőket: „Ne fáradjatok bele, hogy beszéljetek az életről! Mindig beszéljetek az életről!”

Sokan a téma tabu jellege miatt egy hétköznapi beszélgetés során sem mernek állást foglalni, pedig minden segítő és támogató megnyilatkozás sorsdöntő lehet. Ahogy Pisztora Ferenc bátorította a tíz résztvevőt: ha mindenki csak egy baba megszületését segíti életigenlő szavakkal és tettekkel, akkor már tíz életet tudnak megmenteni.

A szakmai részt az oklevelek és az ajándékok átadása zárta, melynek során Keresztes Ilona átvehette Kling József szobrászművész alkotását, mely a FÉSZ logóját, egy baba talpnyomát ábrázolja. A fiatalok pedig egy-egy egy közel 10 hetes magzat talpnyomát ábrázoló kitűzőt vehettek át. Ezt hordva is lehetőségük lesz tanúságot tenni az élet védelme mellett, ami nagyon fontos, mert minden élet ajándék.

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria