„Nem azt kérem, hogy meggyógyuljak...” – A lourdes-i kegyhely részben újra megnyitotta medencéit

Kitekintő – 2024. augusztus 18., vasárnap | 18:40

Az idén augusztus 12–16. között megrendezett 151. Nagyboldogasszony Nemzeti Zarándoklat alkalmából részben újra megnyitották azokat a fürdőket, ahol a betegek és a zarándokok fürödhetnek, amelyeket a Covid-19-járvány idején zártak be. A francia La Croix katolikus lap helyszíni riportját adjuk közre magyar nyelven.

Az 53 éves Christine augusztus 13-án, a délnyugat-franciaországi Pireneusok lábánál fekvő Lourdes-ban évente megrendezett nemzeti zarándoklat második napján merült alá a hideg vízbe, amelyet a Hospitalité Notre-Dame de Salut katolikus vallási testvériség szervezett. Világoskék ruhával borított sápadt teste kontrasztban áll a fürdő zöldes színű kövével. Ez az első alkalom, hogy a dijoni nő megmártózik a lourdes-i kegyhely medencéiben. „Halálosan beteg vagyok, rákos vagyok” – osztotta meg egyszerűen a gondolatait, mielőtt a két kék mellényes önkéntes segítségével alámerült, és elmondta az Üdvözlégy Máriát. Christine lehunyta a szemét, és

a Szűzanyára pillantott, „a Mennyei Édesanyára, aki nélkül ma nem lennék itt” – mondta, mielőtt kiemelkedett a fürdőből.

„A fájdalmaim nagyon erősek, a kezelések nehezek” – sóhajtott fel. „Még két gyermekemről kell gondoskodnom, akiknek szükségük van a segítségemre”. A nehéz mindennapok ellenére nem hajlandó elveszíteni a reményt. „Nem azt kérem, hogy meggyógyuljak, csak azt, hogy megkönnyebbüljek” – suttogta kimerülten a vállára nehezedő tehertől. Gyakorló katolikus, ezért idén augusztus közepén inkább egyedül jött Lourdes-ba. „Már így is sokat kérek tőlük naponta, úgyhogy akár pihenhetnek is, amíg én itt új erőre kapok”.

Hozzá hasonlóan több száz beteg, fogyatékkal élő, illetve fizikailag és szellemileg sérült ember fog megmártózni a lourdes-i kegyhely öt medencéjében, amely négy évnyi zárva tartás után július 15-én részben újra megnyílt. „Ez csodálatos hír, megkönnyebbülés a zarándokok ezreinek, akik négy éve várnak erre” – mondta Sébastien Antoni atya, a Nagyboldogasszony Nemzeti Zarándoklat új igazgatója.

Az újranyitás hírére a zarándokok nagy számban reagáltak. Idén hétezren regisztráltak, szemben a tavalyi ötezerrel, amikor a nemzeti zarándoklat létrehozásának 150. évfordulóját ünnepelték.

„A zarándokok számában 20 százalékos növekedést regisztráltunk” – jegyezte meg büszkén Antoni atya. Hatszázötvenen válaszoltak idén a Szűzanya meghívására, hogy „jöjjetek ide körmenetben”, ami az idei nemzeti zarándoklat témája.

Louise két lányával, a 14 éves Marie-Ange-zsal és a 22 éves Éliane-nal érkezett. A család Elefántcsontpartról származik, és szerettek volna részesei lenni a fürdő e jelentős pillanatának. Éliane még mindig könnyes szemmel idézi fel, hogy „meghívást kapott, hogy letegye a terheit a lourdes-i vízben”. „Hívást kaptam, hogy bocsássak meg mindazoknak, akik ártani akarnak nekem” – mondta mosolyogva és megnyugodva a fiatal nő. Mellette húga, aki már harmadszor merül alá a fürdőben. Miután meggyónt, a medencékhez sietett, hogy „teljesen megtisztuljon bűnei alól”.

„Megkönnyebbültem” – mosolygott a tinédzser, és őt kísérő nővérére és édesanyjára pillantott.

A lourdes-i barlanggal szembeni gyepen Florent körülbelül 30 percig várta, hogy sorra kerüljön. A hatvanas éveiben járó férfi azt mondta, „addig vár, ameddig csak kell”. „Négy éve várok arra, hogy újra fürödhessek a medencékben”  magyarázta. A Mária-kegyhely rendszeres látogatója számára a medencék szimbólumot jelentenek, és szükségszerűséget. „Lourdes a medencék nélkül nem ugyanaz. A Szűzanya arra kért minket, hogy fürödjünk bennük, hogy gyógyulást kapjon a szívünk és a testünk”. A jókedvű férfi nagyon jól emlékezett arra, amikor 14 évvel ezelőtt először fürdött a lourdes-i fürdőkben. „A feleségem éppen akkor hagyott el, egyedül voltam, és boldogtalan” – emlékezett vissza. „Elvesztettem a hitemet és a reményt, de a Szűzanya belülről meggyógyított.” Azóta általában az augusztus 15-i héten látogatja meg a szentélyt.

Ez Szűz Mária nagy ünnepe, ennyivel tartozom neki”.

A 18 fürdőből mindössze 5 tudott idén újra kinyitni, miután 2020. március 4-én, néhány nappal az első egészségügyi zárlat bejelentése előtt bezárták őket. A vízcsapokat, amelyek lehetővé teszik, hogy az emberek igyanak a vízből, és megmossák vele a kezüket és az arcukat, ez idő alatt is folyamatosan működtették. Ez idő alatt a medencékben jelentős vízszűrési munkálatokat végeztek a jobb higiénia és a zarándokok hatékonyabb ellátása érdekében. „Évek óta dolgozunk az újranyitásukon” – mondta Marie-Stéphane, a női medencék vezetője. „Ez mérhetetlen öröm számunkra” – tette hozzá. A lelkesedésben sok zarándok osztozik, akiknek áradata a Nemzeti Zarándoklat második napján sem szűnik. „És ez folytatódni fog, különösen augusztus 15. közeledtével” – mondta az önkéntes, aki 35 éve szolgál a medencéknél.

A zarándokok zökkenőmentes fogadása és szolgálata biztosítása érdekében a Notre-Dame de Salut egészségügyi személyzete rendkívül jól szervezett. 360 ápoló a medencéknél biztosítja a zarándoklat minden napján a reggel 7 órától este 7 óráig tartó szolgálatot. „Mi az Úr szolgálói vagyunk” – mondta Marie-Stéphane, utalva Mária szavaira, amelyeket Gábriel angyalhoz intézett Lukács evangéliumában. Tele lelkesedéssel, Constance, aki tíz évig volt medencekísérő, augusztus 13-án kezdte újra a szolgálatot. A 40 éves hölgy azután kezdett el szolgálni a medencéknél, hogy férjét leukémiában elvesztette. „Korábban féltem a betegségtől és a függőségtől, ma pedig nagy örömöt érzek, hogy velük lehetek. Az, hogy látom őket mosolyogni a szörnyű szenvedésük ellenére, nagyon sokat ad nekem”.

A medencekísérők között sok olyan fiatal van, aki idén csatlakozott először ehhez a szolgálathoz. Ilyen a 31 éves Marie is, aki bábaként dolgozik Bordeaux-ban. „Kifejezetten azért jöttem, mert tudtam, hogy újra megnyitják”.

A fiatal nőt megérintette a hideg vízbe való belevetkőzés alázata és szépsége, és örömmel szolgál a női zarándokok mellett, „egészen egyszerűen”.

„Olyan erőt fedezek fel a szemükben, miután alámerültek” – tette hozzá. Béatrice elkíséri őt: „Egészen kicsi korom óta járok Lourdes-ba, már csecsemőként megfürödtem a medencékben”  osztja meg mosolyogva. A rendszeres látogató számára a fürdők bezárása hosszú volt. „Igazán nagyszerű, hogy végre újra fürödhetünk a medencékben”. Mindenki örül, hogy itt, Lourdes-ban válaszolhat a Szűzanya „megtisztulásra” szóló meghívására.

A Notre-Dame de Salut testvéri társulás által szervezett Nagyboldogasszony Nemzeti Zarándoklat augusztus 16-ig tart Lourdes-ban. Az idei elmélkedés mottója: „Jöjjetek ide körmenetben”.

A zarándoklatra 7000 fő regisztrált, ami 20%-os növekedést jelent 2023-hoz képest. Közülük 650 beteg személy vesz részt a zarándoklaton.

A Nagyboldogasszony-napi ünnepi szentmisét, amelyet augusztus 15-én délelőtt 10 órakor celebrálnak a Jelenések barlangjával szembeni réten, Jean-Marc Micas tarbes-i és lourdes-i püspök vezette. A szentmisére közel 20 000 hívőt vártak. A nemzeti zarándoklatot az asszumpcionista kongregáció  (Mária Mennybevételéről Nevezett Ágostonos Kongregáció, latinul: Pia Societas Presbyterorum ab Assumptione, Augustiniani ab Assumptione) szervezi, a La Croix lapot is magában foglaló Bayard csoport tulajdonosai.

Zarándokútikönyv-sorozatunk első kötete Lourdes-ot mutatja be, ITT olvashatnak a könyvbemutatóról. Lourdes című kiadványunk megrendelhető az Új Ember online könyváruházban és megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő-péntek 9–18 óráig).

Fordította: Kuzmányi István

Forrás: La Croix

Fotó: Sanctuaire Notre-Dame de Lourdes/Pierre Vincent

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria