„Rise up!” – Magyarok is részt vettek a lisszaboni piarista napon

Megszentelt élet – 2023. augusztus 3., csütörtök | 18:22

„Rise up! – Kelj föl!” címmel rendeztek nemzetközi piarista napot augusztus 1-jén, a lisszaboni ifjúsági világtalálkozó (IVT) keretén belül, közel ötszáz, Észak- és Dél-Amerika, Afrika, Ázsia és Európa országaiból érkezett résztvevővel.

Mintegy tizenöt országból érkeztek piarista diákok és öregdiákok a Lisszabon mellett található Estorilba, hogy részt vegyenek a lisszaboni ifjúsági világtalálkozó piarista napján.

A piarista rend magyar tartományát ötfős csapat képviselte, akik a Váci Egyházmegye szervezésében érkeztek az IVT-re.

A találkozó elején a piarista tartományok csapatai saját kultúrájukra jellemző táncokkal és énekekkel mutatkoztak be egymásnak, majd közös játék, szentmise, ünnepi ebéd, beszélgetések és zárókoncert alkotta a programot.

A nemzetközi szervezőcsapat tagjai egyedi fejlesztési társasjátékkal készültek a piarista napra. A fiatalok nemzetközi csoportokban Kalazanci Szent József egyik első munkatársa, Tiszteletreméltó Glicerio Landriani életét dolgozhatták fel, Marcelo Benitez piarista atya könyvének kiemelt részletei és a társasjátékhoz kapcsolódó kártyák segítségével.

A szentmisét Pedro Aguado generális atya mutatta be.

A piarista rendfőnök Kalazanci Szent József Glicerio Landrianihoz intézett kérdését intézte a résztvevőkhöz: Mi lakik a szívedben? Homíliájában arra buzdította a fiatalokat, hogy bátran tegyék fel maguknak ezt a kérdést, hogy rátaláljanak a saját kincsükre, az Isten róluk alkotott álmára: „ahol a kincsed van, ott a szíved is” Mt 6,21. Isten mindig valami nálunk nagyobb dologra hív bennünket, ehhez azonban a szívünk mélyén fel kell fedezni, hogy mi az a legmélyebb vágy, ami a szívünkben lakozik. Ki lakik a szívünkben? Imádkozzatok, adjatok időt a szívetekben az Úristennek, hogy az ő Lelke hallathassa a hangját és felismerjétek, mire hív benneteket a Teremtő Isten – buzdított a résztvevőket Pedro Aguado.

A szentmisét követő ebéden a találkozó résztvevői között igazi nemzetközi kavalkád alakult ki: angol, spanyol, lengyel, portugál és magyar hangot lehetett hallani a komplexum területén sétálva.

Carles Gil Európáért felelős generálisi asszisztens és Pedro Aguado generális is személyes beszélgetéseket folytattak a találkozó számos résztvevőjével.

A találkozót az Abramo’s Band koncertje zárta.

A piarista nap szervezői Julio Alberto Álvarez Sch.P., a piarista rend Amerikáért felelős generálisi asszisztense; Daniel Toro Sch.P. (Kolumbia), a hivatásgondozás rendi felelőse; Jacek Wolan Sch.P. (Lengyelország); Márkus Roland Sch.P. (Magyarország), a Kalazancius Mozgalom nemzetközi koordinátora és Matías Pavón Sch.P. (Argentína) voltak.

Forrás és fotó: Piarista Rend Magyar Tartománya; Scolopi.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria