„Szeretettől megsebezve” – Ferences ifjúsági zarándoklat Csíksomlyóra huszonegyedszer

Megszentelt élet – 2024. augusztus 6., kedd | 13:33

„Szeretettől megsebezve” mottóval szervezték meg július 28. és augusztus 2. között a 21. Ferences Ifjúsági Zarándoklatot (FerIZa) az erdélyi ferencesek. A zarándoklaton több mint kilencven fiatal vett részt, akik Marosfőről indulva a Hargita hegyvonulatain keresztül érkeztek Csíksomlyóra.

A FerIZa immár több mint két évtizede fiatalok sokaságát szólítja meg. A zarándoklatot olaszországi mintára szervezték meg az erdélyi ferences szerzetesek.

Az ifjúsági zarándoklat a ferences rend egyik legnagyobb eseményéhez, Angyalos Boldogasszony ünnepéhez, a Porciunkula-búcsúhoz kapcsolódik. A 16 és 35 év közötti fiatalok évről évre erre az alkalomra zarándokolnak el Csíksomlyóra.

Az idei zarándoklat témáját Assisi Szent Ferenc stigmatizációjának, azaz megsebződésének 800. évfordulója adta.

Az, hogy Assisi Szent Ferenc 800 évvel ezelőtt Alverna hegyén megkapta azokat a sebeket, amelyeket a Megfeszített viselt, egyfajta válasz volt Isten részéről Szent Ferencnek arra az imádságára, amelyben azt kérte, hogy megtapasztalhassa azt a szeretetet, amivel Isten szeret bennünket.

A stigmatizáció évfordulója jó alkalom arra, hogy rátekintsünk a saját életünkre, sebeinkre és a másoknak okozott sebekre. Minden ember különböző módon, de sokféle sebet visel, amelyeket az élet viszontagságai között szerzett.

„Az idei FerIZán mi, zarándokok arra koncentráltunk, hogy ezeket a sebeket ne csak elviseljük, hanem felismerve, meglátva próbáljuk olyan módon viselni, ahogy Assisi Szent Ferenc is viselte a stigmáit. Tehát

a sebeket ne csak csapásként éljük meg, hanem próbáljuk észrevenni a szeretetnek azokat a megnyilvánulásait, amelyek gyógyíthatnak, segíthetnek, hogy tanuljunk belőlük”

– mondta Orbán Szabolcs ferences szerzetes, a zarándoklat ötletgazdája és szervezője.

Az idei zarándoklat több mint 90 résztvevője július 28-án, vasárnap délután Marosfőn a Szociális Testvérek Pax villájában gyülekezett. Hétfőn onnan indultak a Hargita hegyvonulatain keresztül Csíksomlyóra.

A napi elmélkedéseken és csendes időszakokon kívül keresztúti ájtatosságot és ferences rózsafüzért imádkoztak a fiatalok. Esténként, a táborhelyeken szentmiséken vettek részt.

Zarándoklat közben népdaléneklések is fokozták a jó hangulatot.

Szerdán este érkeztek Csíksomlyóra, ahol a kegytemplomban a Te Deum eléneklésével, majd szentmisén adtak hálát a zarándoklat kegyelmeiért.

Csütörtökön és pénteken többek között elmélkedések, kiscsoportos beszélgetések és közösségi játékok színesítették a programot.

A 21. FerIZa záró szentmiséjét pénteken Urbán Erik ferences tartományfőnök mutatta be a csíksomlyói kegytemplomban.

A szervezők beszámolóit IDE kattintva olvashatják.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria