„Szeretnék egy érmet hazahozni a kisfiamnak” – Interjú az éremért bokszoló Kovács Richárddal

Nézőpont – 2024. augusztus 1., csütörtök | 10:40

Néhány éve Európa-bajnoki bronzérmesként nyilatkozott, edzőjével együtt azt mondta: az álma, hogy kijusson az olimpiára. A máriapócsi Kovács Richárd, a nyíregyházi Sója Miklós Görögkatolikus Általános Iskola történelem-testnevelés szakos tanára augusztus 1-jén éremért lép a ringbe, miután július 28-án legyőzte a tokiói olimpián bronzérmes ausztrál Harry Garside-ot.

Kovács Richárd a korábbi interjú óta újabb Európa-bajnoki bronzérmet nyert, az olimpián pedig nagyszerű teljesítménnyel győzte le tokiói bronzérmes ellenfelét, így augusztus 1-jén éremért lép a ringbe. Ricsi, akinek bokszcipőjét felesége és kisfia színezte ki, telefonon adott interjút Király Andrásnak, a Görögkatolikus Metropólia munkatársának.

– Gratulálunk a teljesítményedhez! Hogy érzed magad?

– Köszönöm szépen! Sok minden történt eddig, sokat edzek, fáradt vagyok, pihenek, amennyit csak tudok.

– Ismerted ausztrál ellenfeledet?

– Persze, rengetegszer láttam bunyózni, a tokiói olimpián bronzérmes lett, ennek tudatában készültünk ellene. Úgy voltam vele, hogy minden ellenfél verhető, az edzőm segítségével jó taktikát választottunk, és sikerült megvernem.

– Csütörtökön éremért lépsz a ringbe. Életed meccsére készülsz?

– Mindenképpen, hiszen ilyen siker kapujában még sosem álltam. Ha nyerek, az aranyért küzdhetek; ha veszítek, a bronzért. Mindkettő óriási szó nekem. Mindent megteszek, ami tőlem telik. Nem lesz egyszerű, hiszen francia ellenfelem olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnok, ráadásul hazai közönség előtt játszik. Buzgón elemezzük a meccseit, megpróbálunk a lehető legjobban fölkészülni rá. Bízom benne, hogy elég jó leszek ellene.

– Két éve az olimpia volt a cél. Most mik az elvárásaid?

– Szeretnék a kisfiamnak hazavinni egy érmet. Szeptemberben lesz kétéves, szép ajándék lenne neki. Óriási dolognak tartom, hogy sikerült a legjobb nyolcban benne lennem, de aminek legjobban örülnék, ha a kicsinek egy érmet tudnék hazavinni.

– A családoddal tartod a kapcsolatot?

– Természetesen, gyakran beszélünk, videózunk. Nézik a meccseket, érzem a támogatásukat, ami nagyon sokat jelent.

– Mit érzel, mennyire lehet fényes az érem? Jelent ez plusznyomást a csütörtöki mérkőzésen?

– Természetesen nagy teher, mert tudom, hogy éremért harcolunk. Sajnos a hazai pálya előnyt jelent az ellenfelemnek, de próbálom kizárni ezeket a tényezőket, és úgy megyek oda, hogy jó ökölvívást mutassak be, és az Istenre bízom, hogy az mire lesz elég.

– Sok rosszat hallottunk az olimpikonok szállásáról. Neked mi a tapasztalatod?

– Az olimpiai faluban lakom. A kétszemélyes szobák elég kicsik, az ágyak valóban kartonból vannak, nem a legkényelmesebbek, de egy hét alatt már hozzászoktunk. Az étel nem túl választékos, de kielégítő, nem panaszkodom.

*

Kovács Richárd csütörtökön 17 óra körül lép ringbe a döntőért, szorítsunk neki, foglaljuk imáinkba! Mérkőzését az M4 Sport vagy a M4 Sport+ közvetíti, de online is élőben követhető lesz a mediaklikk.hu oldalon.

Szerző: Király András/Görögkatolikus Metropólia

Fotó: M4 Sport, Eurosport, Magyar Ökölvívó Szakszövetség

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria