„Teremjetek ti is gyümölcsöt!” – 25 éves az Európai Útmutatók és Cserkészek Egyesülete

Hazai – 2024. május 2., csütörtök | 16:25

Az Európai Útmutatók és Cserkészek Egyesülete 2024-ben ünnepli hivatalos megalakulásának 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból április 28-án, néhány nappal védőszentjük, Szent György ünnepe után a Margit-szigeten gyűltek össze a cserkészek ünnepelni. Az ünnepi szentmisét Beer Miklós nyugalmazott váci püspök mutatta be a Szent Mihály-kápolna előtt.

„Legyetek olyanok mint a szőlővessző, és teremjetek ti is gyümölcsöt. És milyen gyümölcsöt tud teremni egy ember, ha Jézusban gyökerezik? Szeretetet!” – fogalmazott ünnepi homíliájában Beer Miklós püspök a Margit-szigeti Szent Mihály-kápolna előtt bemutatott szentmisén, ahol mintegy száz katicabogár, farkaskölyök, cserkész, útmutató és vezető gyűlt össze, a lányok jellegzetes kék, míg a fiúk zöld vagy keki színű egyenruhájukban.

Az eseményen jelen voltak a cserkészek rokonai, az egyesület pedagógiai vezetői, és azok a tagok is, akik az 1980-as évek végén megalapították a magyarországi egyesületet. Több mint tíz évnyi előkészítő munka után az egyesületet végül hivatalosan 1999-ben alapították meg. A kilencvenes években tapasztalható fellendülést a rendszerváltást követő évtizedben visszaesés követte. Noha a kezdeti lelkesedés ebben az időszakban némileg alábbhagyott, a láng tovább égett, és az egyesület ismét gyarapodásnak indult: a meglévő mosonmagyaróvári mellett immár két újabb budapesti csapat áll a kötelékében, amelyek közül az egyik ukrán nyelvű.

A szentmise után közösen énekelve elimádkozták a Regina Coelit, majd zászlóátadásra kerül sor az idén létrejött két cserkészcsapatnak, amelyre a tagok letették fogadalmukat.

A nap Szent György, a cserkészek védőszentje életéről szóló színházi előadással folytatódott, amelyet az ukrán nyelvű csapat adott elő. (A különleges csapat hetente találkozik a budapesti Váci utcai templom melletti épületben, ahol minden vasárnap Damjan atya, a cserkészcsapat lelkésze celebrálja az Isteni Liturgiát az egyre növekvő ukrán görögkatolikus közösség számára.)

A délután hátralévő részében a szent lovag életét felidézve nagyszerű csapatjátékban vettek részt a cserkészek, melynek célja egy „gyönyörű királylány” kiszabadítása volt.

*

Az Európa Cserkészek a Európai Útmutatók és Cserkészek Nemzetközi Uniója (UIGSE) tagjai. Tavaly volt a 20. évfordulója annak, hogy a Szentszék elismerte az Európai Cserkészszövetséget mint a Krisztus-hívők pápai jogú magántársulását.

2003 óta a Szentszék a Krisztus-hívők nemzetközi magántársulásaként ismeri el. A franciaországi székhelyű Európai Cserkészszövetség égisze alatt működő európai cserkészet a hagyományos, nem koedukált formában tevékenykedik, három korcsoportja az alapító Robert Baden-Powell által megfogalmazottak alapján épül fel, miközben a közös európai szellem kialakításán munkálkodik az európai cserkészmozgalmakban. Az európai cserkészek nevelési módszere is a cserkészpedagógia négy pillérére épül (kézügyesség, egészség és erőnlét, jellemfejlődés és mások szolgálata), ugyanakkor kiegészül egy ötödikkel: a keresztény hit fejlesztésével. Karizmájuk a tiszteletre méltó jezsuita atya, Jacques Sevin munkásságában gyökerezik, aki egyike a nemzetközi katolikus cserkészet három alapító atyjának.

A 25. évforduló alkalmából rendezett ünnepségek ezzel még nem értek véget, a nyári táborok után a következő fontos időpont szeptember 6–7-én lesz, amikor a környező országok európai cserkészeivel együtt gyalogos zarándoklatot terveznek Máriapócsra, amely a bazilikában, a Kocsis Fülöp érsek-metropolita által vezetett Szent Liturgiával zárul majd.

Forrás és fotó: Európai Útmutatók és Cserkészek Egyesülete

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria