„Tűnj el, sátán, Magyarország az Istené!” – Szeretetláng Fesztivált tartottak Máriaremetén (2. rész)

Hazai – 2024. szeptember 2., hétfő | 17:20

Augusztus 31-én, szombaton a máriaremetei kegytemplom kertjében immár kilencedik alkalommal rendezték meg a Szeretetláng Fesztivált, mintegy négyezer hívő részvételével. A lelkinap délutánján Dominik Chmielewski szalézi szerzetes és Jim Blount exorcista, a Szeretetláng Mozgalom nemzetközi misszionáriusa tartottak előadást.

Dominik Chmielewski napjaink egyik legnagyobb hatású papja Lengyelországban, korábban a Lengyel Harcművészeti Szövetség karate szakági igazgatója volt, de megtérése után Krisztusnak és Máriának szentelte életét. Ígéretek és feladatok az Egyház és a világ számára a Szeretetláng-üzenetekben címmel tartotta meg előadását, amelynek kezdetén kétperces elcsöndesedésre, elmélyülésre kérte a hívek többezres tömegét: „Szívünkben a Királyok Királya és a Királynők Királynője lakozik. Helyezzük magunkat Isten jelenlétébe, aki bennünk van! Kérjük a Szűzanyát a Szentlélek ajándékáért, és hogy Isten akarata valósuljon meg az életünkben!”

Az Üdvözlégy elimádkozását követően a szalézi szerzetes kifejtette: a mennyből kapott rózsafüzér a legerősebb ima. Elimádkozásával hitet teszünk amellett, hogy a megváltás megtörtént ezen a bolygón. Gábriel arkangyal eljön Máriához, és megjövendöli neki a legcsodálatosabb eseményt. „Kegyelemmel teljes…” Ebben egyszerre van benne a múlt, a jelen és a jövendő. Az a lány, akihez Gábriel eljött, létezésétől kezdve tele van kegyelemmel. Ezért hirdette ki az Egyház a szeplőtelen fogantatás dogmáját. Mária elvezet bennünket isteni fiához, a világ Megváltójához. Egyedül Jézus Krisztus nevére hajol meg minden nép a mennyben, a földön, az alvilágban. Általa üdvözülünk, menekülünk meg a kárhozattól. Az előadó arra kért bennünket, hogy álljunk fel, dicsőítsük Jézus Krisztust, és gondoljuk végig magunkban, mi az, amit emberi erővel nem tudunk megvalósítani. A Szűzanyát pedig kérjük: „Mária, szeretett édesanyánk, vezess minket szent fiadhoz, Jézushoz, aki mindenható Isten, akinek minden lehetséges, akinek nevére meg kell hogy törjön minden rossz, átok az életünkben.” Ezt követően

Jézust kérjük: „Hiszem és bízom: neked hatalmad van, hogy megoldd azt a helyzetet, ami számomra megoldhatatlan.

Bocsánatot kérek tőled, Jézus, hogy olyan sokszor megszentségtelenítettem a neved, a szentek szentjének nevét, úgy használtam, mint egy kötőszót… De most kihirdetem, hogy megújítom a te szent neved az életemben. Hiszek benned, hiszem, hogy megoldódik az én problémám, mert a Mindenható Isten lép be abba a helyzetbe, amivel én nem boldogulok. Így most az áldás felé vezető út kezdődik abban a helyzetben, ami átkozott volt, és rossz.”

Az előadó az Üdvözlégyet elemezve megvilágította: azt kérjük a Szűzanyától, hogy életünk két legfontosabb pontján, most és halálunk óráján imádkozzon értünk. Ilyenkor hozhatjuk meg azokat a döntéseket, melyek az örökkévalóságba, az üdvösséghez, vagy a kárhozathoz vezetnek. Dominik Chmielewski föltette a kérdést: vajon

ha tudnám, hogy ez lesz földi életem legutolsó napja, hogyan viselkednék?

Hogyan viselkedne a férfi a feleségével, a feleség a férjével, a szülők a gyerekekkel, mi az, amit el szeretnénk még mondani a környezetünkben élőknek? Gyónni, majd áldozni azzal a tudattal, hogy a legutolsó napunkat éljük. Bosco Szent János mondta egyszer: ha valaki tudná azt, hogy a mai nap lesz élete utolsó napja, nem létezik, hogy elkárhozna. Ezt a tudatot ma meg kell újítanunk, legyen motivációnk, hogy a lehető legszebben éljünk minden pillanatban – figyelmeztetett Dominik atya. Erre képezik ki az általa létrehozott, csak férfiakból álló, Mária harcosai nevű szervezetet, amelynek tagjai havonta egyszer úgy élnek, mintha az lenne az utolsó napjuk. Ők a rózsafüzért mindennap imádkozzák. A megalakulásuk óta eltelt hét évben számuk fokozatosan növekszik, Lengyelországban tízezren vannak, de több mint húsz országban jött létre a szervezetük, köztük Magyarországon is.

A szalézi szerzetes elmesélte, hogy egyszer megkereste őt egy elkeseredett édesanya. A huszonéves fia teljesen elzüllött, drogozott, ivott, bandákba járt. Kérésére Dominik atya megkereste a fiút, és megkérdezte tőle: Tudatában van-e annak, hogy mindegyik napja lehet az utolsó? Ha Isten elé állna, hogyan számolna el a vétkeivel, az anyjának okozott szenvedésekkel? A fiú nem szólt semmit, csak gúnyosan mosolygott, majd eltávozott. Dominik atya imádkozott a tékozló fiúért. Egy hét múlva az édesanya sírva hívta fel őt, és közölte vele: a fia bedrogozva motorra ült, balesetben felborult, és azonnal meghalt. Azt kérdezte a lelkipásztortól: „Az én gyermekem most a pokolban van?” – „Nem tudom, nem vagyok Isten – válaszolta Dominik atya. – De azt tudom, hogy Isten adott egy hetet az ön fiának.”

Az élet nem játék, minden pillanatban véget érhet – mondta az előadó, majd vezetésével a hívek elimádkozták az Isteni Irgalmasság rózsafüzérét, a végén konkrét szándékkal, és felajánlották azért az emberért, aki most jelen van a találkozón, és elsőként fog közülük meghalni.

A szónok az időt nevezte a legfontosabb talentumnak. Érdemes lenne bocsánatot kérnünk Jézustól a rengeteg elvesztegetett időért – tévénézéssel töltött órák, okostelefonok folyamatos nyomkodása –, miközben mentegetőzünk, hogy nincs időnk az imádkozásra. Egyúttal figyelmeztetett: a valódi megtérés nem azt jelenti, hogy állandóan a templomban vagyunk, de közben elhanyagoljuk a családunkat, barátainkat, munkánkat.

A valódi megtérés Jézus Krisztus szeretetének kisugárzása a környezetünk felé.

Imádkozzunk, hogy a Szentlélek és a Szűzanya mutassa meg nekünk, mi az, amiben változnunk kell, még ha ez fájdalommal is jár. Dominik atya arra is kitért: a sátán folyamatosan támad bennünket, főleg a házasságot és a családot. Isten mindenható ereje és Szűz Mária segítsége nélkül nem győzhetünk ebben a harcban. A Szűzanya sátánt megvakító fényességében kell élnünk, bevonnunk a Szeretetlángot minden kapcsolatunkba, és a gonosz elleni harcunkba is. Nagyon fontos az is: ne féljünk átadni Szűz Mária Szeplőtelen Szívének szeretetlángját másoknak.

Előadást tartott Jim Blount atya is, melyet így kezdett: „Alleluja! Dicsőség az Úrnak!” Kiemelte: Jézus azért jött, hogy mindenkinek, aki hisz, élete legyen. Ez a fő célja a Szeretetlángnak. Azért imádkozunk, hogy mindenki megmeneküljön, és senki ne jusson a pokolra. Ezért Blount atya és a hívek elimádkozták a dicsőséges rózsafüzér első tizedét, Krisztus feltámadását, majd a Szeretetláng himnuszát, az Úrral való egység imáját, kétszer is, először önmagukért, másodszor Magyarországért. Az előadó leszögezte:

Az Úrnak az a terve a magyar fiatalokkal, hogy szentek legyenek, de ezért imádkozni kell.

Ugyanígy az ateistákért is. Az amerikai lelkipásztor vallja: az ateizmus nem doktrína, hanem segélykiáltás, irracionális dolog. Nem igaz, hogy nincs Isten, mert Isten valóságos és igaz, hamarosan megmutatkozik az egész világon. A Szeretetláng kiárad az egész világra, és legalább öt percig nem lesz többé ateista.

Az előadó elmesélte, hogy egy afrikai ország miniszterelnökét a barátja és harcostársa elárulta, börtönbe vetette, megkínoztatta, ő pedig államfő lett. A volt kormányfő a raboskodás első időszakában depresszióba zuhant, öngyilkos akart lenni, könyörgött az őreinek, hogy öljék meg. Később kicsit megnyugodott, és mivel megengedték neki, sokat olvasott. Így a buddhizmusról, a hinduizmusról, az iszlámról is, mindegyiket érdekesnek találta, de nem gondolt rá, hogy bármelyik vallás hívévé szegődjön. Végül a kezébe került egy Jézusról szóló könyv. Az, hogy Isten emberré lett mindenkiért, jobban megérintette, mint az előző könyvek, de nem annyira, hogy Krisztus követője legyen. Az egyik éjszaka

felébredt, és látott egy fényes pontot, amely egyre ragyogóbb lett. A fény közepén egy alak volt, aki azt mondta: „Én vagyok Jézus, megbocsátom a bűneidet.”

Az egykori miniszterelnök nem tudta mire vélni ezt a dolgot, ami a következő két éjszaka megismétlődött. Harmadszor Jézus a fentiekhez hozzátette: „Szeretlek”, és megígérte: „Hamarosan kiszabadulsz innen. Megbocsátok neked, de azt akarom, hogy te is bocsáss meg az ellenségednek, vagyis az államfőnek.” A volt kormányfő elképzelhetetlennek tartotta, hogy megbocsásson az árulójának, de Jézus háromszor is megismételte: „Bocsáss meg!” S megtörtént a csoda: a volt miniszterelnök kihallgatást kért az államfőtől, aki fogadta, ő pedig közölte vele: „Testvérem, szeretlek, és megbocsátok neked.” Az elnök nem hitt a fülének, de hamarosan amnesztiát adott egykori harcostársának. A szó minden értelmében szabaddá lett volt miniszterelnök azóta az egész világon hirdeti Jézus Krisztus örömhírét – ő, az egykori megrögzött ateista.

Az ateizmus tévedés, megtévesztés, és egy napon az egész világ tudni fogja ezt. Legyen Magyarország az első, aki ennek tudatára ébred – mondta Jim Blount, a hívek lelkes helyeslése közepette.

Az előadó bocsánatot kért jelen lévő paptársaitól, de leszögezte: „Én vagyok a világ legboldogabb papja, mert minden reggel azért imádkozom, hogy az Úr adjon nekem minél több örömöt a mai napra.” Jézus is azt mondta: „az én örömöm legyen bennetek is, és teljes legyen az örömötök!” (Jn 15,11). Örömtelinek kell lennünk.

A szomorúság ateizmus. Az öröm Istentől való.

Kérjük az Urat és a Szűzanyát, hogy ne legyen többé zsémbes, szomorú katolikus. Azt kérjük tőled, Uram, a szent rózsafüzéren keresztül, hogy egész Magyarország teljen meg Szeretetlángoddal! Tűnj el, sátán, Magyarország az Istené!” – fohászkodott Jim Blount, a felszabadultan boldog zarándokok helyeslése mellett.

A lelkinapon a hívek gyónhattak, a „szent sátorban” szentek ereklyéinek jelenlétében közbenjáró, gyógyító imaszolgálat várta a lelki segítséget kérőket. A rendezvény szentségimádással és szentségi áldással ért véget.

Az eseményen az Exodus együttes végzett dicsőítő zenei szolgálatot.

Fotó: Merényi Zita

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria