„Újra egymásba kell kapaszkodnunk” – Felújították a teveli Szentháromság-templomot

Hazai – 2024. március 12., kedd | 13:06

Felföldi László pécsi megyéspüspök március 10-én, nagyböjt negyedik vasárnapján áldotta meg a Tolna megyei Tevel község felújított Szentháromság-templomát. A szentmisén koncelebrált Pál József plébános.

A Tolna megye Bonyhádi járásában található 1250 fős népességű Tevel település templomában az állami támogatásból megvalósult felújítás utáni ünnepen jelen volt Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, Tircsi Richárd, az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság nemzetiségi főosztályvezetője, Zsikó Zoltán, a Tolna megyei Közgyűlés alelnöke, Fazekas Attila, Tevel polgármestere, Propszt János, a Teveli Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, valamint Tevel testvértelepülése, Csíkdánfalva küldöttei és Böjte Csongor Ernő polgármester.

A felújított templomot Felföldi László pécsi megyéspüspök áldotta meg. Fazekas Attila polgármester köszöntőjében elmondta, a 105 millió forintos állami támogatásnak és 2 millió forintos adománynak köszönhetően vonóvasakkal megerősítették az épületet, megújították a tetőszerkezetet, és új tetőfedést kapott az idén 227 éves barokk templom.

Az ünnepi szentmise homíliájában Felföldi László püspök köszönetet mondott a templomot építő ősöknek, akik úgy döntöttek, hogy egymást erősítő közösségben akarnak élni, és nem tudták elképzelni családjaik életét templom nélkül. Áldozathozataluk önmagukért, gyermekeikért, unokáikért és a jövőért szólt.

Úgy gondolták – fogalmazott a főpásztor –, ha a jelenükben nincs benne az Istenre bízott jövő, akkor valójában jövőtlenséget fognak az utódaikra hagyományozni, amely bajt, fájdalmat és szenvedést hordoz.

A templomnak és a családi otthonnak ugyanaz a bensőséges titka és ereje – mondta Felföldi László püspök. – A templom „alapköve” az oltár, a családi otthon titka a családi asztal, mely nemcsak a fizikai, hanem a szellemi létünket is táplálja. Onnan indulunk és oda érkezünk meg; akik ezt elveszítették, hátat fordítottak neki vagy nem tudnak szeretettel mellé ülni, mindent elveszítettek. Ha elhagyjuk az oltárt, Isten szeretetének és igéjének asztalát, mindent elveszítünk. Ezt látjuk a világban, nemzetek, családok életében, amikor megjelenik az üres élet fájdalmas keresztútja, értelmetlen és céltalan szenvedése. Ezért óriási ajándék ez az összefogás, melyben megújult a teveli Szentháromság-templom.

Ha meginognak családjaink, egyházközségeink, társadalmi közösségeink – ahogy ennek a templomnak is megrepedtek 220 év után a falai –, akkor újra egymásba kell kapaszkodni, hogy érezzük azt a biztonságos erőt és kapcsolatot, amely megtart, összetart és megerősít bennünket. Össze kell fogni szívünkkel, erőnkkel, hitünkkel, mint tették az ősök, hogy itt élet és közösség legyen, és az oltár asztalától erősödjön meg családi asztalunk hite, reménye, szeretete, öröme és derűje – mutatott rá a püspök.

Nehéz megtapasztalni a jót, megújítani a hitünket és szeretetünket abban a világban, amelyben sokakat csak saját boldogulásuk érdekel. Az elindulás a hit, a közösség, az összefogás titka, amiből csodák születnek. Isten szeretetből teremtette a világot, töretlen és mindent felülmúló szeretettel szeret és az egyszülött Fiát adta értünk, hogy életünk legyen és bőségben legyen.

Végül a főpásztor kérte az egyházközség összefogását őseik hitéből erőt merítve, hogy miként templomuk, úgy közösségük is erősebb, éltető, életet adó, családot és közösséget szolgáló legyen.

A szentmisét követő rövid ünnepi műsorban beszédet mondott Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője.

Az ünneplés székely és német nemzetiségi kórusok énekével és szeretetvendégséggel zárult.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria