„Zuppi bíboros küldetése egy nehéz út kezdete” – Interjú Nyikolaj Dubinyin moszkvai püspökkel

Kitekintő – 2023. július 4., kedd | 11:37

Nyikolaj Dubinyin, a moszkvai Istenszülő Főegyházmegye segédpüspöke a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség portálján július 1-jén közzétett interjújában arról beszélt, hogy az oroszországi római katolikus egyház hogyan látja a Szentszék álláspontját az ukrajnai konfliktussal és a bíboros küldetésének első eredményeivel kapcsolatban.

Ferenc pápának az ukrajnai helyzet rendezésért felelős megbízottja, Matteo Zuppi bíboros június 28–29-én Moszkvába látogatott, ahol kormánytisztviselőkkel tárgyalt, valamint találkozott Kirill pátriárkával és oroszországi katolikusokkal.

– Nyikolaj püspök úr, hogyan jellemezné Zuppi bíboros oroszországi látogatását?

– Zuppi bíboros a Ferenc pápa által rábízott békemisszió keretében látogatott el Moszkvába. A pápa (azaz pontifexa ford.) – ez a szó a „hídépítéshez” kötődik – kijelentette, hogy a béke helyreállítása érdekében kész személyesen is Moszkvába és Kijevbe menni, de ez jelenleg nem lehetséges.

A pápai különmegbízott ukrajnai és oroszországi látogatása elsősorban nem a kapcsolatok rendezésére irányuló politikai javaslatok beszédes jele, hanem keresztény és egyetemes felhívás a békére és a párbeszédre, amely jelenleg oly nehéznek tűnik. Ez a remény jele egy olyan helyzetben, amely sokak számára szinte reménytelennek látszik. Ez annak a vágynak is a jele, hogy le kell küzdenünk minden akadályt, hogy akik szenvednek és a legvédtelenebbek, azokhoz közel legyünk és segítséget nyújtsunk nekik. Ahogy Zuppi bíboros tegnap (június 29-én – a szerk.) a (moszkvai) székesegyházban tartott szentmiséjén megjegyezte: „A pápa nem adja fel a béketörekvést.”

Emellett

a bíboros személyes találkozása Kirill-lel, Moszkva és egész Rusz pátriárkájával kétségtelenül kedvező lehet mind e békemisszióban, mind az egyházaink közötti kapcsolatokban.

– Mit tud mondani ennek az utazásnak az eredményeiről?

– A látogatásnak köszönhető látható és gyors „eredményre” nem lehet számítani, ez mindannyiunk számára érthető.

Ez a küldetés egy hosszú és nehéz út kezdete. De az a tény, hogy elkezdődött, és ahogyan fogadták, beleértve az orosz hatóságokat és a társadalmat is, azt sugallja, hogy kétségtelenül pozitívan kell értékelni.

– Mit sikerült megbeszélnie az oroszországi katolikus egyházi vezetőknek Zuppi bíborossal moszkvai tartózkodása során?

– A bíborost a püspökökkel folytatott beszélgetés során elsősorban az oroszországi katolikus egyház élete érdekelte. Hogy közösségünk hogyan tud és igyekszik válaszolni napjaink összetett kihívásaira. A menekültek megsegítése terén miként tesz tanúságot a leginkább rászorulók iránt a keresztény szeretetről és könyörületességről, együttműködve más vallásokkal és a civil társadalommal.

– Esetleg vannak-e részletek a bíboros és Jurij Usakov, az elnök külpolitikai tanácsadója és Maria Lvova-Belova, az elnöki hivatal gyermekjogi biztosa találkozójáról?

– Humanitárius kérdéseket vitattak meg, többek között a konfliktus áldozatainak, a felnőtteknek és gyermekeknek nyújtott segítségről és az ő védelmükről.

– Mi jelenleg a Szentszék álláspontja az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban? Ön szerint a pápa küldöttének sikerült ezt közvetítenie az Orosz Föderáció vezetése felé?

– Az ukrajnai konfliktussal, valamint minden olyan konfliktussal kapcsolatban, ahol vér folyik és az emberi szenvedés megsokszorozódik, a Szentszék álláspontja magának a pápának a szavaiból is egyértelmű:

szüntelen imádság a békéért, felhívás a vérontás és a harci cselekmények beszüntetéséért, a kérdések megoldása és a nézeteltérések békés rendezése a kölcsönös tisztelet és párbeszéd útján a közjó érdekében.

Szerintem ez az álláspont olyan világosan megfogalmazott és ismert, hogy aligha volt szükség ezt „közvetíteni”.

Fordította: Hidász Ferenc OFM

Forrás: Ria.ru; Sib-catholic.ru

Fotó:

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria