220 éves a Balatonkilitinek nevet adó szent temploma

Hazai – 2024. július 4., csütörtök | 18:58

A jubileumot június 23-án hálaadó szentmisével ünnepelték a siófok-balatonkiliti Szent Kilit-templomban, amelyet Berta Tibor tábori püspök mutatott be. Az ünnepi alkalom egyben Bicsár László kiliti plébános papi szolgálata kezdetének 40. évfordulója is volt.

Balatonkiliti Siófok déli, kertvárosi városrésze, melyet 1968-ban csatoltak a városhoz. A helyi templom védőszentje Szent Kilit (Cletus) pápa, aki az első század végén szolgált.

A Kilit név a latin Cletus vagy Anaclet középkori magyar változata. Kilit (†91), más elnevezéssel Szent I. Anaklét (Anaklétosz, latinosan Anacletus) a hagyomány szerint Szent Péter második utóda volt a római püspöki székben az első század vége felé, körülbelül 76 és 88 között. A harmadik római egyházfő volt tehát Szent Péter és Szent Linus után. Valószínűleg Cletusszal azonos személy; Szent Ireneus és Szent Ágoston egyhangúlag azt állítják, hogy ez a két név egy embert takar. Alakját sem a legendairodalom, sem a középkori szakrális művészet nem tartja számon, ünnepét azonban megtaláljuk a régi misekönyveinkben – olvasható Bálint Sándor Ünnepi kalendáriumában.

Anaklét athéni születésű lehetett, a hagyomány római polgárként tartja számon, az első római keresztények közé tartozott. Domitianus császár idején, a keresztényüldözés során szenvedett vértanúságot. Földi maradványait Szent Péter sírja mellett temették el, így az ő nyughelye is a Szent Péter-bazilika alatt lehet. Ünnepe április 26-ára került a római naptárban.

A település középkori templomának állapota a 18. század végére nagyon leromlott és az épület kicsinek is bizonyult, ezért a káptalan új templomot építtetett a régi temető helyén, amely 1804-re készült el. A plébániaépületet 1812-ben emelték. A kálvária 1855-ben épült, 2002-ben pedig a templomkerttel együtt megújult. A leghosszabb ideig Huchthausen Lajos szolgált Kilitiben, ő 1935–1972 között látta el a plébániaközösséget.

A szentmisén a liturgikus zenei szolgálatot a pécsi bazilika Bárdos „kiskórusa” látta el.

Forrás és fotó: Siófoki Hírek/Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria