80 éve tűnt el Antoine de Saint-Exupéry író és pilóta

Kultúra – 2024. augusztus 2., péntek | 18:52

A világhírű író a második világháborúban a németek ellen harcolva tűnt el 1944. július 31-én. Szellemi öröksége a 20. században olyanoknak is reményt és spirituális élményt adott, akik elveszítették élő kapcsolatukat a vallással. Az évforduló alkalmából jelent meg az Új Város Online oldalán Paksy Eszter írása. Ebből olvashatnak részletet az alábbiakban.

1944 nyarán egy 43 éves pilótának szinte könyörögnie kellett, hogy kora és betegségei ellenére hadd indulhasson bevetésre a németek ellen a francia ellenállás kötelékében. Nyolc felszállást engedélyeztek neki. A nyolcadikra – s egyben életének utolsó repülésére – július 31-én, éppen nyolcvan éve került sor. Ő volt Antoine de Saint-Exupéry, a világhírű író, A kis herceg megálmodója.

Hogy mi történt pontosan, miután ellandolt Korzikáról, azt csak sejteni lehet. Noha két német háborús veterán is azt vallotta, hogy ők lőtték le Saint-Exupéry repülőjét, 1998-ban egy Marseille környéki halász megtalálta Saint-Exupéry ezüst karkötőjét, és néhány repülőgéproncsot is abból a típusból, amelyen a híres pilóta felszállt 54 évvel korábban. E roncsok vizsgálata szerint nincs nyoma annak, hogy ellenséges találat miatt zuhant volna le a gép. Elképzelhető, hogy Saint-Exupéry rosszul lett, és baleset történt, de vannak, akik arra gyanakszanak, hogy öngyilkossági szándékkal, készakarva választotta hullámsírját az író.

A rejtélyes eltűnés méltó befejezése annak a rendkívüli életútnak, amelyből a legtöbben csak A kis herceg című meseregényt ismerik, de ez is elég ahhoz, hogy megértsük, miért időtálló a francia regényíró kultusza napjainkig.

Az arisztokrata családba született Antoine négy testvérével együtt nőtt fel, szinte apa nélkül, hiszen csak négyéves volt annak halálakor. Gyermekkorában keresztény nevelést kapott. Édesanyja a veszteség ellenére meleg családi légkört biztosított gyermekeinek.

Antoine érdeklődő, de a korlátokat minduntalan áthágó gyermek volt, az iskolai kötöttségeket nehezen viselte. Egészen kis korától kezdve pilóta akart lenni. A katonai iskolát nem fejezte be, de végül mégis belépett a seregbe, 21 évesen pedig a francia légierő kötelékébe. Később a polgári repülést választotta – légipostai gépeket vezetett Franciaország és Afrika között, később Dél-Amerikában. Kétszer is komoly baleset érte, az első alkalommal másodmagával négy napra a Szaharában rekedt étlen-szomjan, végül egy beduin talált rájuk szinte az utolsó pillanatban. Ezt az élményét dolgozta fel A déli futárgép című művében, amely első megjelent regénye volt.

Írásaiban rendre megjelenik a repülés tematikája, de elsősorban nem kalandos események keretében, hanem Saint-Exupéry filozofikus gondolatainak háttereként és szimbólumaként. Mert könyvei újra és újra az élet értelmének kereséséről szólnak, és ez fogja meg mind a mai napig az olvasókat.

Stan Rougier atya fiatalként annak a Saint-Exupérynek sorait olvasva tért meg, aki maga elhagyta gyermekkori vallásának gyakorlását, de nem szakadt el Isten keresésétől. „Saint-Exupéry hatására fiatalkoromban az élet egy izgalmas utazásnak tűnt, melynek során olyan nagy kérdések felkutatására szerződtem, mint a »Kik vagyunk? Mi végre vagyunk ezen a kis bolygón, a végtelen űr egy eldugott zugában?«” – írja 15 nap imádság Saint-Exupéry gondolataival című könyvének előszavában.

Hitt-e Istenben Saint-Exupéry? Ez a kérdés sokakat foglalkoztat. Az biztos, hogy a transzcendencia, az élet kézzelfogható valóságon túlmutató értelme nagyon foglalkoztatta.

Meg volt győződve arról, hogy mindenki „kapott” egy élethivatást, és csak akkor teljesedik ki emberségünk, ha ezt a hivatást beteljesítjük.

Gondolatait a posztumusz megjelent Citadella című művében fejti ki leginkább. Ez egy befejezetlenül maradt ötletgyűjtemény, melyben példázatok, aforizmák, kisebb esszéisztikus szövegek egyaránt vannak.

„Összességében úgy gondolom – fejti még ki Rougier atya a francia Aleteia magazinnak –, Saint-Exupéry azokat tudja igazán megszólítani, akik az Egyház határvidékén élnek – a »perifériákon«, mondaná Ferenc pápa – és segíti őket abban, hogy felfedezzék a lelki életet, az ima, az elmélkedés és belső élet fontosságát.”

Paksy Eszter írása teljes terjedelemben IDE kattintva olvasható.

Forrás: ujvarosonline.hu

Fotó: AFP; Pixabay

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria