A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karán is elindult a tanév

Külhoni – 2022. október 8., szombat | 13:00

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Római Katolikus Teológia Karának didaktikai intézetében ünnepélyes és közvetlen hangulatú megnyitó után elindult a 2022/2023-as tanév. Az évnyitó ünnepséget október 3-án 18 órai kezdettel tartották a kar kolozsvári székhelyén.

A díszteremben összegyűlteket Holló László intézetvezető köszöntötte, felidézve a BBTE 440 éves múltját. Rámutatott, jóllehet a teológia kar csak szerény 25 éve működik, jelentős ez a mérföldkő is.

A bevezető gondolatok után megköszönte az Erasmus programmal éppen külföldön tartózkodó Vik János leköszönt dékánnak az intézmény és a közösség érdekében végzett munkáját, majd átadta a szót Diósi Dávid liturgikus teológusnak, a tisztség új betöltőjének.

„Elsőévesként nehéz az élet – szokták mondogatni… közhelyes a gondolat, de mint ilyen, mégiscsak igaz. Több a kérdés, az ismeretlen, az új, megszokni való dolog. És valójában nincs ez másként egy új tisztség betöltésekor sem, legfennebb a lépték más” – fogalmazott Diósi Dávid, aki külön szólt az elsőéves hallgatókhoz, mondván: egy cipőben járnak.

Megnyitó beszédében hangsúlyozta: „A zenekar ti vagytok, kedves diákok. S köztudott, hogy zenekar nélkül nincs zene. Szólamvezetők nélkül nincs minőségi zene. Zeneszerző-karmester nélkül pedig csupán időpazarlással járó kakofónia létezik, rögtönzött, mindenféle egyeztetés nélkül bolyongó szólamok kavalkádja, mely összhangja inkább a zajra, mintsem egy dallamra emlékeztet. Együtt vagyunk erősek, együtt vagyunk koncertképesek. Élen a zeneszerző-karnaggyal, a Teremtővel, akinek üzenetére a szólamvezetők a zenekarral egyetemben a fülüket hegyezik.”

Diósi Dávid dékán beszéde teljes terjedelemben ITT olvasható.

A dékán beszédét követően Jánó Kinga diákkancellár szólt az egybegyűltekhez. Abbéli örömének adott hangot, hogy ismét fizikai jelenléttel kezdődik az év, az emberi kapcsolatok, találkozások öröme pedig „szót kaphat”. A karhoz kötődő vicces és komoly pillanatok felidézése után azzal zárta gondolatait, hogy reméli, az itt szerzett tapasztalataiból és tudásából ki-ki olyan magokat tud formálni, melyeket elszórva gazdagíthatja majd környezetét.

Kerekes László segédpüspök évnyitó beszédében egy irodalmi anekdotát idézett a jelenlévők emlékezetébe, humorosan szemléltetve, hogy nem elég a számos ismeret, gyakorlati tudás és helyzetfelismerés, a megkülönböztetés adománya is szükséges – „amint erről komoly teológusok és szent egyházfők is értekeztek a komoly tudomány nyelvén”.

Ezt követően ünnepelték az egyetem Veni Sancte szentmiséjét, amely egyben a kar Szent Jeromos-kápolnájának búcsúi szentmiséje is volt. A szentmisén koncelebráltak a kar tanárai, László Attila kolozsvári főesperes és többen a környékbeli papságból.

A főcelebráns és ünnepi szónok Kerekes László püspök volt, aki a záróáldás előtt bátorította a hallgatókat, hogy nyugodtan keressék, szólítsák meg őt a tanév során.

Forrás: Romkat.ro

Szöveg és fotó: Dénes Gabriella

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria