Zarándoklatot szerveztek Brenner János szolgálati helyére, Rábakethelyre

Hazai – 2017. június 8., csütörtök | 10:24

Június 3-án a Balogunyomi Egyházközség Tanácsadói Testülete zarándoklatot szervezett Rábatkethelyre, Brenner János lelkipásztor szolgálati helyére, a Brenner-emlékévhez kapcsolódóan.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Balogunyom település híven őrzi a mártírpap alakját: a Mindenszentek- templom tornyában egy 380 kilogrammos emlékharang, míg a sekrestye bejáratánál egy bronz dombormű emlékeztet Brenner János vértanúságára.

A zarándoklatra jelentkezők közül tizenhárman kerékpárral vágtak neki a közel ötven kilométeres távnak. A program a rábakethelyi Mindenszentek-templom megtekintésével kezdődött, ahol egy rövid ismertető után az Úrangyala-imádsággal adtak hálát a zarándokok.

A kethelyi templomtól útjuk a zsidai Jó Pásztor-kápolnához vezetett, ahol szentmisén vettek részt. Rátkai László plébános homíliájában arról a Brenner Jánosról beszélt, akit személyesen is ismert, aki tisztelte, szerette az embereket, és jó példával járt a fiatalok előtt. Kiemelte: a mi életünkben is vannak megpróbáltatások, előfordulhatnak nézeteltérések a családon és a közösségen belül, mégis mindig az legyen előttünk, hogy: „Az Istent szeretőknek minden a javukra válik” (Róm 8,28). Az egyetemes könyörgésekben új papi és szerzetesi hivatásokért, Brenner János boldoggá avatásáért és a családokért imádkoztak.

A délután folyamán rendhagyó történelemóra következett. Az első ismertetőben a kommunista diktatúrával, valamint az egyházüldöztetéseket elszenvedő papsággal, Brenner János életével és kultuszával ismerkedhettek meg a zarándokok. A napot a kápolnában az emlékezés koszorújának elhelyezésével, valamint – Brenner János utolsó útját végigjárva – keresztúttal és mécses meggyújtásával, imádsággal és énekekkel zárták.

Brenner János Szombathelyen született 1931. december 27-én, a háromgyermekes család második fiúgyermekeként. A szombathelyi Püspöki Elemi Iskolában kezdte meg tanulmányait. 1941 őszén a család Pécsre költözött, ahol a Gyakorló Iskolában, majd a Ciszterci Gimnáziumban folytatta tanulmányait. 1946-tól a Szombathelyi Premontrei Gimnázium diákja volt. Gimnáziumi tanulmányait Zircen fejezte be oblátusként, majd 1950-ben jelentkezett novíciusnak a ciszterci rendbe. Beöltözésekor kapta az Anasztáz nevet.

Csak néhány hétig tapasztalhatta meg a nyugodt, Istennek szentelt életet, mert a szerzetesrendek elleni támadás Zircet sem kímélte. Brenner János a budapesti Hittudományi Akadémia világi hallgatója volt két szemeszteren át, miközben titokban végezte novíciusi évét. 1951-ben tette le első fogadalmát. Miután a rendi vezetés látta, hogy a kommunista diktatúrának egyhamar nem lesz vége, úgy próbálták biztosítani a növendékek jövőjét, hogy felvételüket kérték egyházmegyei szemináriumokba. Így került Brenner János 1951-ben a Szombathelyi Egyházmegye kispapjai közé.

Brenner Jánost társaival együtt 1952-ben átvették a győri papneveldébe. Kovács Sándor püspök szentelte pappá 1955. június 19-én a szombathelyi székesegyházban. Rábakethelyen, a határ menti Szentgotthárd második kerületében lett káplán. János atya minden áldozatra készen állt a hívekért. Különösen rajongott a gyermekekért és az ifjúságért. Tisztelte, szerette az embereket, nem volt személyválogató. Mindezeket a kommunista hatalom rossz szemmel nézte, főleg azt, hogy a fiatalokkal is foglalkozott. 

Mind a mai napig nem lehet pontosan tudni, mi történt az 1957. december 14-éről 15-ére virradó éjjelen. Éjfél körül egy tizenhét éves fiatalember zörgetett be a plébániára, azzal a kéréssel, hogy súlyos beteg nagybátyját kellene ellátni a szentségekkel. Brenner János átment a templomba, nyakába akasztotta betegellátó tarsolyát, amelyben az Oltáriszentséget vitte, és kísérőjével a dombtetőn keresztül vezető koromsötét gyalogúton elindult Zsida felé. Útközben többször megtámadták, de sikerült elfutnia. Végül a feltételezett beteg háza közelében kapták el. Nyakában az Oltáriszentséggel, harminckét késszúrással megölték. 

Forrás: Brennerjános.hu

Forrás és fotó: Brennerjános.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria