A béke utáni vágy egyetemes – Udvardy György volt a Keszthelyi Polgári Esték első vendége

Hazai – 2023. május 3., szerda | 9:01

Az 1925-ben alakult keszthelyi 379. számú Feltámadás Cserkészcsapat meghívására a békéről tartott előadást Udvardy György veszprémi érsek a Keszthelyi Polgári Esték első, április 27-én, csütörtökön tartott alkalmán a keszthelyi Amazon Ház Látogatóközpontban. A most indult programsorozat alkalmain fontos társadalmi témákat érintenek majd az előadók.

A polgári est fővédnöke, Nagy Bálint államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elmondta: azt szeretnék, hogy az estek keretében a lehető leghitelesebb emberek osszák meg az érdeklődőkkel gondolataikat.

Első témaként a béke ügyét választották, „amely olyan, mint az egészség: amíg van, természetesnek vesszük, és csak akkor értékelődik fel, amikor veszélybe kerül”.

Udvardy György veszprémi érsek rámutatott, a béke utáni vágy egyetemes. Megjelenik az egyén lelkében és van társadalmi vonatkozása is. A kérdés: mi van akkor, ha a békétlenség megjelenik bennünk, vagy akár a minket körülvevő világban? – fogalmazott a főpásztor.

A forrongás, a háború erősebbé teszi a béke utáni vágyunkat, s persze felmerülhet a kérdés: egy ember tehet-e valamit? – folytatta Udvardy György. – A válasz igen. Krisztus erre adott nekünk példát.

Jézus feltámadásból fakadó üzenete is a békére utal, „amit a hitben tudunk erősíteni, s ez a hívő embereknek külön felelősséget ad; ez a mi feladatunk” – tette hozzá a veszprémi érsek, aki szerint „békétlen ember nem tud békére törekedni, ezért a szív békéje a legfontosabb”.

Ehhez sok esetben a megbocsátás készségét kell kialakítani magunkban, és legtöbbször ez nem megy a feltámadásba vetett hit nélkül. Csak ez képes túllendíteni bennünket a békétlenségen vagy épp a súlyos veszteségeken – mondta Udvardy György.

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Szöveg és fotó: Halász Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria