A boldog pap a legjobb hivatásébresztő – Palánki Ferenc püspök a római ministránstalálkozóról

Nézőpont – 2018. augusztus 7., kedd | 15:47

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi püspök, a hivatásgondozás és a ministránsszolgálat püspökkari felelőse is elkísérte a magyar résztvevőket az augusztus első napjaiban Rómában rendezett nemzetközi ministránszarándoklatra, melyről a Vatikáni Rádióban elhangzott stúdióbeszélgetésben nyilatkozott.

„Igazi egyházélmény ez a sokszínűség, ez a gazdagság és annak megtapasztalása, hogy él az Egyház. Ezt láttuk ezekben a napokban – fogalmazott Palánki Ferenc. – Nagy öröm volt találkozni a Szentatyával, aki biztatta a fiatalokat, hogy merjenek elköteleződni; merjék magukat odaadni mások szolgálatára, és merjék Jézust képviselni ebben a világban, szolgálatuk révén. Ösztönözte őket, hogy ne legyenek lusták, mert nem a lustáknak való az életszentség útja. Tehát bátornak kell lenni, és neki kell állni annak a szolgálatnak, hogy szépen éljük az életünket.”

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye ministránsainak a Szent Kallixtusz-katakombában mutatott be szentmisét Palánki Ferenc püspök. Ezzel kapcsolatban kifejezte: „Nagyon nagy élmény volt ott lenni a gyökereknél, a kétezer évvel ezelőtti keresztények imahelyén. Komoly tanulságokat vonhatunk le, és sok erőt meríthetünk példájukból.”

„Az 55 ezer német, az 1700 magyar és a többi tizenhat országból érkezett fiatal találkozását látni is nagy öröm, és érezni, hogy az Egyház él és az Egyház fiatal” – nyilatkozta a főpásztor.

„A püspöki konferencia hivatásgondozás-bizottságának egyik albizottsága a ministránsbizottság. Minden egyházmegyének van hivatásreferens papja, akikkel együtt dolgozunk, rendszeresen találkozunk a szerzetesek hivatásgondozó képviselőivel is. Minden egyházmegyének és a szerzetesrendeknek is van ministránsreferensük” – ismertette Palánki Ferenc.

Beszámolójából kiderült: nagy munkával, együtt készítették elő ezt a ministránstalálkozót. A megbeszéléseken a külhoni magyar katolikus közösségek hivatásgondozás-referensei is jelen voltak; nagyon sokat segítettek az előzetes kiadványok, tájékoztatók fordításában, rendezésében és kiadásában, illetve kölcsönösen segítették egymást. Közös munkájuk eredményeként a részt vevő magyar ministránsok útravalót kaphattak: egy ének- és imafüzetet, tájékoztatót.

A Nemzetközi Ministránsszövetség egyik hivatalos nyelve a magyar – ez Német László nagybecskereki püspöknek, a szervezet elnökének köszönhető. „Törekszünk arra, hogy ez a magyar tagok révén megmaradhasson.” Az is Német László püspöknek köszönhető, hogy a Szentatyával való találkozón a nagyobb csoportok képviselői, így a magyarok is megszólalhattak anyanyelvükön a pápához intézett kérdések feltevésekor (az egyik kérdés magyarul hangzott el) és az egyes imaszövegekben – mondta el a debrecen-nyíregyházi püspök.

A stúdióbeszélgetésben kiemelte: „A hivatásgondozás legfőbb feladata az, hogy papként megmutassuk: örömmel éljük meg papságunkat. A boldog pap, szerzetes a legjobb hivatásébresztő: aki hitelesen meg tudja mutatni, hogy milyen jó, hogy rátalált az Isten akaratára, és hogy ezt az akaratot igyekszik megvalósítani életében. Ehhez áldozatot kell vállalni, mint minden keresztény életformához. Bátornak és lelkesnek kell lenni.”

Rómából hazatérve Palánki Ferenc minden fiatalt arra buzdít, hogy hiteles tanúságtételt valósítson meg. „Igyekezzünk nem lustálkodni, hanem vállalni a szolgálat örömét! Így megtapasztaljuk annak boldogságát, hogy ha odaadjuk életünket mások szolgálatára, akkor igazán értelmes az életünk. Az embernek akkor emberhez méltó az élete, ha Istenhez is méltó.”

Forrás: Vatikáni Rádió – A hangzó anyag ITT meghallgatható.

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria