A bolgár katolikusok örömmel készülnek Ferenc pápa látogatására

Kitekintő – 2018. december 17., hétfő | 13:46

A bulgáriai katolikus püspökök imádságra hívják a híveket, hogy jól felkészüljenek Ferenc pápa napokban bejelentett apostoli látogatására, melyre 2019. május 5-e és 7-e között kerül sor – adták hírül honlapjukon csütörtökön az ország katolikus főpásztorai.

A püspökök azt remélik a pápalátogatástól, hogy „bőséges isteni kegyelem fakad belőle mind a helyi katolikus közösség számára, mind pedig az összes bolgár állampolgár javára, hogy Bulgária a tolerancia országa legyen, mely előmozdítja a térség békéjét”. A bulgáriai püspöki konferencia elmagyarázta a pápalátogatás logójának jelentését. A grafikán a Pacem in terris felirat áll latinul és bolgárul, XXIII. János történelmi enciklikájának első szavait idézve: „A bulgáriai pápalátogatás a béke jegyében fogant, hogy előmozdítsa a békét Bulgáriában, a térségben és a világon. Ennek a békének az építése kezünk munkájától és az imádságunktól függ” – írják.

Bulgáriában 7,3 millió ember él, mintegy 83 százalékuk ortodox keresztény. A latin és keleti rítusú katolikusok összlétszáma mintegy 75 ezer fő, a lakosság közel egy százaléka. Főként az ország déli részén él a muszlim népesség, ők a lakosság közel 13 százalékát teszik ki.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír