A bolgár közélet vezetőivel találkozott Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2019. május 5., vasárnap | 15:26

Bulgária legyen továbbra is híd Kelet és Nyugat között, hagyományaihoz híven ma is segítse elő a különböző kultúrák, civilizációk, vallások találkozását – buzdította Ferenc pápa az ország vezetőit a Szófiába való megérkezését követő első beszédében május 5-én.

Ferenc pápa vasárnap délelőtt találkozott a bolgár közélet és a civil társadalom képviselőivel, valamint a diplomáciai testület tagjaival a főváros, Szófia központjában lévő elnöki palota előtti Atanász Burov téren.

Az 1954 és 1956 között épült elnöki palota belső udvarában található a bolgár főváros legősibb temploma és legrégebbi épülete, a 4. században épült Szent György-templom. Az Oszmán Birodalom idején mecsetté alakították át, majd 1915 óta ismét templomként működik.

Rumen Radev köztársasági elnök üdvözlő beszédére válaszolva a pápa örömének adott hangot, hogy ellátogathatott Bulgáriába, a sokféle kultúra és civilizáció találkozási helyére. – Az ország híd Kelet- és Dél-Európa között, nyitott kapu a Közel-Keletre, mélyre ható keresztény gyökerei táplálják hivatását, hogy kedvezzen a találkozásnak mind a térségben, mind a nemzetközi közösségben. Itt a sokféleségre a sajátosságok tiszteletben tartásával lehetőségként, nem pedig ellentétek okaként tekintenek – hangsúlyozta a Szentatya.

Majd megköszönve Rumen Radev elnök szavait, utalt a történelmi tér névadójára, Atanász Burov politikusra, aki „elszenvedte egy rezsim igazságtalanságát, amely nem tudta elfogadni a gondolati szabadságot”. A kommunista rezsimmel szembe szálló politikus 1954-ben, húszéves börtönbüntetése idején hunyt el.

A pápa köszöntötte a helyi katolikusokat, akikhez azért jött el, hogy megerősítse őket a hitükben, majd üdvözölte az ortodox egyházat és a többi keresztény felekezetet, a zsidó közösség tagjait és a muszlim hívőket is. Ismételten leszögezte azt a szilárd meggyőződését, hogy a vallások valódi tanítása a béke értékeinek megőrzésére, egymás kölcsönös megismerésének értékeire és az emberek közötti testvériségre buzdít.

Ferenc pápa látogatása kapcsolódik Szent II. János Pál 2002 májusában tett bulgáriai látogatásához, egyben kötődik a későbbi XXIII. János pápa, Angelo Giuseppe Roncalli érsek, apostoli delegátus közel egy évtizedes szófiai tartózkodásához is. Szent XXIII. János mély nagyrabecsülést érzett a bolgár nemzet iránt, olyannyira, hogy azt mondta: bárhová is menjen, otthona mindig nyitva áll bolgár testvérei számára, legyenek bár katolikusok vagy ortodoxok (Homília, 1934. december 25.). Ezeknek a gondviselésszerű eseményeknek a nyomában, 1968-tól kezdve, egy polgári és egyházi hatóságokból álló hivatalos bolgár küldöttség minden évben látogatást tesz a Vatikánban Szent Cirill és Metód ünnepe alkalmából.

Legyen áldott Cirill és Metód! A szláv népek evangelizálói, Európa társvédőszentjei, akik imáikkal és apostoli fáradozásaikkal több mint ezer év távlatából továbbra is példaképeink maradnak, a termékeny párbeszéd, az összhang, az egyházak, az államok és a népek közötti testvéri találkozás ihletői. Ragyogó példájuk ébresszen számos követőt napjainkban is! – buzdított Ferenc pápa.

Harminc évvel azután, hogy a totalitárius – kommunista – rezsim véget ért, amely börtönbe zárta a szabadságot és a kezdeményezéseket, Bulgáriának szembe kell néznie az emigráció következményeivel. Az utóbbi évtizedekben több mint kétmillió állampolgára hagyta el az országot, hogy máshol keressen megélhetést. A többi európai országhoz hasonlóan Bulgáriát is sújtja a demográfiai tél. Ezzel kapcsolatban a Szentatya arra biztatott, hogy az ország vezetői továbbra is tegyenek meg mindent azért, hogy a fiataloknak ne kelljen külföldön keresni megélhetésüket. Viszont hagyományaikhoz hűen ne zárkózzanak be azok előtt, akik ajtajukon kopogtatnak.

Bulgária mindig a híd szerepét töltötte be Kelet és Nyugat között, példásan elősegítve a találkozást a különféle kultúrák, etnikumok, civilizációk és vallások között, amelyek évszázadokon át békében éltek egymással. Ez a föld, amelyet a Duna és a Fekete-tenger partjai határolnak, és amelyet sok nemzedék alázatos munkája tett termékennyé és nyitottá kulturális és kereskedelmi kapcsolatok számára, amely integráns része az Európai Uniónak és amelyet szilárd kapcsolatok fűznek Oroszországhoz és Törökországhoz, nyújtson reményteli jövőt gyermekeinek. Isten áldja meg Bulgáriát, őrizze meg békésnek és befogadónak, tegye virágzóvá és boldoggá! – zárta első bulgáriai beszédét Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria