Szülei akarata ellenére levehetnek a lélegeztetőgépről egy brit kisfiút

Kitekintő – 2018. február 21., szerda | 19:59

A liverpooli bíróság a szülők akarata ellenére úgy döntött, hogy az orvosok megszakíthatják az Alfie Evans életben tartásához szükséges kezelést. A 21 hónapos kisfiú ismeretlen idegrendszeri betegségben szenved.

Alfie-t, aki egy éve van kómában, félvegetatív állapotban tartják életben a liverpooli Alder Hey Gyermekkórházban, ahol az orvosok úgy vélik, a további erőfeszítések hiábavalók, és bírósághoz fordultak azzal érvelve, hogy a kezelés folytatása – ami a szülők kívánsága – nem a kisfiú legfőbb érdeke.

Anthony Hayden bíró február 20-án úgy döntött, hogy „Alfie-nak most jó minőségű palliatív ápolásra van szüksége. (…) Békét, csöndet és állandóságot igényel, hogy úgy tudja befejezni az életét, ahogy azt élte.” A bíró azt állítja, kielégítően megbizonyosodott arról, hogy a további lélegeztetőgépen tartás már nem Alfie érdeke. „Az ítélet, amit hoztam, lesújtó hír lesz Alfie szüleinek. Remélem, időt szakítanak arra, hogy újra elolvassák az ítéletet.”

A gyermekkórház úgy nyilatkozott, hogy mindig törekednek közös döntésre jutni a szülőkkel az ápolási tervvel kapcsolatban: „Célunk mindig az, hogy megpróbáljunk megállapodni a szülőkkel gyermekük legmegfelelőbb gondozásának tervéről. Sajnálatos módon néha adódik olyan ritka eset, mint a mostani, amikor nem érhető el a megállapodás, és a kezelő csapat úgy véli, hogy az aktív kezelés folytatása nem a gyermek legfőbb érdeke.”

A kórház február 23-án, pénteken veheti le a lélegeztetőgépről a kisfiút. Alfie szülei, Tom Evans és Kate James azonban fontolóra vették a határozat megfellebbezését.

A gyermek orvosai a kicsi állapotát gyógyíthatatlannak tartják, de szülei kérelmezni kívánják fiuk átvitelét a Vatikánhoz tartozó római Bambino Gesù gyermekkórházba további diagnózis és lehetséges kezelés céljából.

Alfie esete a szintén angol Charlie Gard történetéhez hasonló: a halálos beteg kisfiú 2017 júliusában halt meg, miután levették a lélegeztetőgépről szülei akarata ellenére. A tizenegy hónaposan elhunyt Charlie egy hónapig állt a szülői jogokról és az emberi életről szóló jogi vita középpontjában. A Charlie Gardot kezelő Great Ormond Street kórház orvosai szintén bírósághoz fordultak, hogy elérjék az életben tartó kezelés befejezését, s azzal érveltek, hogy a kezelés folytatása nem szolgálja a gyermek érdekét.

Bár Charlie szülei előteremtettek több mint 1,6 millió fontot (több mint 560 millió forint), és több európai és egyesült államokbeli kórház is felajánlotta, hogy bevonják kísérleti kezelésükbe, a bíróság a kisfiú lélegeztetőgépről való levétele mellett döntött.

Charlie Gard esetéről Melissa Moschella, az Amerikai Katolikus Egyetem filozófiaprofesszora így nyilatkozott 2017 júliusában: „Úgy tűnik számomra, az állam teljesen elhibázott módon lépett közbe itt, amikor a szülők célja valóban gyermekük legfőbb java volt.”

„Ez nem őrültség, nem sérti a gyermeket, nem hanyagság. Ez a szülők döntése, akik, amennyire tudják, szeretnék megadni beteg gyermeküknek az esélyt az életre” – tette hozzá.

A filozófus szerint egy ilyen döntésnek teljes mértékben a szülő jogának kell lennie az ENSZ által elfogadott Emberi jogok egyetemes nyilatkozata szellemében is. Moschella szerint a nyilatkozat „világosan jelzi, hogy a szülőké, és nem az államé az elsődleges felelősség”.

Forrás: Catholic News Agency

Fotó: Alfie’s Armie Facebook-oldala

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó fotógaléria