A cél egy közös társadalmi etika megfogalmazása – Marxisták és keresztények Ferenc pápánál

Ferenc pápa – 2024. január 15., hétfő | 9:47

Ferenc pápa január 10-én, szerdán találkozott a „Dialop Transversal” párbeszédprojekt képviselőivel. Ez a kezdeményezés arra hívja a szocialistákat és a keresztényeket, hogy közös etikáért munkálkodjanak és jobb jövőt építsenek polarizált világunk számára.

Szegények, munkanélküliek, hajléktalanok, bevándorlók vagy kizsákmányoltak, valamint mindazok, akiket a múltbeli diktatúrák öltek meg, és akiket a jelenkori „kiselejtező kultúra” szemétté változtatott: egy társadalom civilizáltságának szintjét az alapján mérik, hogy miként kezeli ezeket a személyeket – mondta a pápa. Ferenc pápa a DIALOP elnevezésű széles körű párbeszéd projekt képviselőinek mondott szerdai beszédében hangsúlyozta a kiszolgáltatottak középpontba állítását, valamint a korrupció, a hatalommal való visszaélés és a törvénytelenség hármas „csapása” elleni küzdelem sürgősségét – a politikában és a társadalomban egyaránt.

Ez egy párbeszédprojekt a szocialisták, marxisták, a kommunisták és a keresztények között, akiknek a célja egy közös társadalmi etika megfogalmazása, amely új narratívaként javasolható az identitását kereső Európa számára egy átfogó ökológiával, amelynek középpontjában az Egyház társadalmi tanítása és a marxista társadalomkritika közötti szemlélet áll. A kezdeményezés 2014-ben született, miután Ferenc pápa, Aléxisz Cíprasz, a Sziriza párt akkori elnöke, majd 2015 után görög miniszterelnök; Walter Baier, az Európai Baloldal elnöke és Franz Kronreif, a Fokoláre Mozgalom képviselője találkozott.

Ferenc pápa szerda délelőtt a vatikáni VI. Pál aula kistermében az általános kihallgatás előtt fogadta a DIALOP egyesület 15 tagját, hét baloldali és nyolc katolikus személyt Európa különböző országaiból. Megosztotta velük fájdalmát a háborúktól és a polarizációtól megosztott világ miatt. Arra buzdította a szervezet képviselőit, hogy tekintsenek a jövőbe, és próbáljanak meg elképzelni egy „jobb világot”. „Mi, argentinok azt mondjuk: ne gyűrődj, ne menj visszafelé. És erre hívlak benneteket is: ne hátráljatok meg, ne adjátok fel, ne hagyjátok abba az álmodozást egy jobb világról.”

„Valójában a képzeletben találkozik az intelligencia, az intuíció, a tapasztalat és a történelmi emlékezet, hogy alkosson, vállalkozzon és kockáztasson” – hangsúlyozta a pápa. Emlékeztetett arra, hogy az évszázadok során „a szabadságról és az egyenlőségről, a méltóságról és a testvériségről szóló nagy álmok, Isten álmának visszatükröződései hoztak fejlődést és haladást”. Ebben az összefüggésben a pápa három viselkedésmódot jelölt meg a DIALOP szervezet tagjai számára kötelezettségvállalásuk teljesítse érdekében: legyen bátorságuk változtatni, fordítsanak figyelmet a gyengékre és mozdítsák el a jogállamiságra épülő kultúrát.

A bátorság a beidegződések áttöréséhez azt jelenti, hogy „megnyílunk a párbeszédben az új utak felé”. „Egy olyan korban, amelyet különböző szinteken konfliktusok és nézeteltérések jellemeznek, ne tévesszük szem elől, mit tehetünk még az irány megfordítása érdekében” – hangsúlyozta a pápa. „A megosztó merev megközelítésekkel szemben vállaljuk a véleménycserét és a meghallgatást nyitott szívvel, senkit sem kirekesztve politikai, társadalmi és vallási szinten, hogy mindenki sajátos hozzájárulását pozitívan fogadják a változási folyamatokban, amelyek iránt elkötelezett a jövőnk” – buzdított Ferenc pápa.

A pápa ezután arra szólított fel, hogy fordítsanak állandó figyelmet a gyengékre, mert a civilizáció mértéke abban nyilvánul meg, ahogyan a társadalom peremére szorultakkal bánik. A pápa kötetlen szavakkal felidézte a közelmúlt történelmét. „Ne felejtsük el, hogy a nagy diktatúrák – gondoljunk csak a nácizmusra – elvetették a kiszolgáltatottakat és megölték őket”. Sürgette a világ vezetőit, hogy olyan politikát alakítsanak ki, amely „valóban az emberiség szolgálatában áll”, mondván, hogy a társadalom „nem engedheti meg magának, hogy pénzügyi és piaci mechanizmusok vezéreljék”. „A szolidaritás amellett, hogy erkölcsi erény, az igazságosság követelménye, amely elvárja a torzulások kijavítását és az igazságtalan rendszerek szándékainak megtisztítását, valamint radikális szemléletváltást igényel a kihívások és erőforrások, emberek és népek közötti megosztásában” – mutatott rá a pápa. „Társadalmi költőknek” nevezte azokat, akik ennek a területnek szentelik magukat, mert „a költészet kreativitás”, itt pedig arról van szó, hogy „a kreativitást a társadalom szolgálatába állítjuk, hogy az emberibbé és testvériesebbé váljon”.

Végül Ferenc pápa a jogállamiságra épülő kultúra megteremtésére bátorított. „Küzdjetek a korrupció, a hatalommal való visszaélések és a törvénytelenségek csapásai ellen”, mert „csak őszinteséggel, tettekkel lehet egészséges kapcsolatokat kialakítani, valamint bizalommal és hatékonyan tudunk együttműködni egy szebb jövő építésében”. Köszönetét fejezte ki a „bátorságért”, hogy „egy igazságosabb és békésebb világért” tevékenykednek. Azt ajánlotta, hogy Jézus Krisztus evangéliuma inspirálja és világosítsa meg mindig kutatásaikat és tevékenységüket.

Az audiencián a DIALOP csoport bemutatta a pápának az elmúlt tíz év munkájának eredményeit, amely a vatikáni Katolikus Kulturális és Nevelési Dikasztérium támogatásával is valósult meg. „A vallási és ideológiai határokon túl a keresztények és a marxisták, valamint a jóakaratú emberek ma elismerik, hogy egységet alkotnak elkötelezettségükben a világ fegyveres konfliktusainak megszüntetése és a legalapvetőbb emberi jogok biztosítása terén azért, hogy garantálják a társadalmi egyensúlyt és a békét az emberiség számára.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria