A covidjárvány óta először indult újra zarándokvonat Budapestről Częstochowába

Hazai – 2024. június 26., szerda | 14:19

Mintegy hétszáz zarándok indult el június 24-én, hétfőn Budapestről Lengyelországba, az egyetlen magyar alapítású férfirend, a pálosok által létrehozott częstochowai Szűz Mária-kegyhelyre a Fekete Madonna zarándokvonattal.

Felföldi László pécsi megyéspüspök úgy fogalmazott, „nem Częstochowába, hanem a szívünkbe fogunk megérkezni”, ott kell megtalálni az örömöt, a békét és a szeretetet. Mert bárhová menjünk is, ha oda nem érkeztünk meg, sehova se jutottunk, akkor helyben maradtunk. Ebben segít a zarándoklat.

A „meccs folytatódik”, a jó és a rossz küzdelme, amiben mi a békét képviseljük – hangoztatta.

Az Erdélyből érkezett Tamás József püspök elmondta, azzal a céllal utaznak Częstochowába, hogy kérjék a Jóistentől, csendesítse le ezt a felbolydult mai világot, és adja meg a lelki békét mindannyiunknak.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az indulás előtt az orosz–ukrán háborúra utalva hangoztatta: „Imádságokon és barátságokon keresztül győznünk kell a békességben” – majd azt is hozzátette, imádkoznunk kell az ezeréves magyar–lengyel barátságért is.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, aki családjával együtt a zarándokvonat utasa, kiemelte: ebben a mai kusza, békétlen világunkban nagyobb szükség van az ilyen zarándokutakra, mint bármikor korábban. Ez azt is mutatja, hogy „a magyar nép őrzi a hitét, büszke a hitére, és meg is vallja azt” – mondta.

Az államtitkár megjegyezte, hogy velük utaznak állami gondoskodásban élő fiatalok is, akiknek egy ilyen utazás még nagyobb lelki feltöltődés, megerősödés, mint bárki másnak a vonaton.

Mosóczi László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója felidézte, a Misszió Tours és a MÁV–Volán csoport 2011 óta működik együtt, ez idő alatt mintegy harminc zarándokvonatot és 21 ezer utast szállított különböző belföldi és nemzetközi zarándoklatok helyszínére.

Budai László, a 8. Boldogasszony zarándokvonat szervezője, a Misszió Tours vezetője hozzátette, a pandémia óta vonattal még nem voltak Częstochowában, ahol főképp lelki programokban lesz részük a zarándokoknak. Június 27-én, csütörtökön, a lengyel édesanyától született Szent László királyunk ünnepén szentmisén vesznek részt Krakkóban, a Szent II. János Pál-bazilikában.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria