A csényei katolikus templom régi-új harangját Szent István ünnepén áldotta meg Székely János

Hazai – 2023. augusztus 23., szerda | 11:27

Augusztus 20-án, államalapító Szent István király ünnepén áldotta meg Székely János megyéspüspök a Vas vármegyei Csényében a Nepomuki Szent János-templom mellett álló felújított harangot és haranglábat. Az ünnepi szentmisében került sor az új kenyér megáldására is.

A harang és a harangláb korábban a Csénye részét képező Fűztűn állt, onnan a korábbi csényei plébános, Németh Alajos hozatta át a Nepomuki Szent János-templom mellé. A 35 kilogrammos harangot 1760-ban Bécsújhelyen öntötték, Cristoph Packendorff műhelyében. Az egyházközség és az önkormányzat közös elhatározásából és összefogásával, valamint helybeli mesterek közreműködésével idén került sor a harang és a harangláb felújítására.

A megyéspüspök az ünnepi szentmisén arra kérte a híveket, hogy építsék életüket Krisztusra, a sziklára, ahogy ezt Szent István király is tette egykor a maga életével és az országgal kapcsolatban, majd hozzátette: Európának csak addig van jövője, amíg erre a sziklára építi azt.

Ameddig az éltető forrástól nem vágja el magát, s ameddig a kincset továbbadja a gyermekeknek, a fiataloknak, hogy a szívük megteljen lelkesedéssel, szeretettel, hogy életük végén ne a semmi várja őket, hanem ők maguk is örökséget hagyhassanak az utókor számára. „Az emberi szívet csak odafentről lehet megtölteni” – emlékeztetett Székely János.

A szentbeszédet teljes egészében meghallgathatják ITT.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria