A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye köznevelési intézményeinek vezetői tanácskoztak

Hazai – 2024. január 12., péntek | 9:00

Egyházmegyei köznevelési intézmények vezetői tartottak megbeszélést január 10-én a debreceni kateketikai központban. Jelen volt Palánki Ferenc megyéspüspök, Heidelsperger István oktatási ügyekért felelős püspöki helynök, Németh István püspöki titkár, Némethné Székely Julianna és Kovács István EKIF-igazgatók, Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató, Béres Diána kamarai jogtanácsos.

Az egész napos találkozó koncelebrált szentmisével kezdődött, amelyet Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatott be a püspöki székház kápolnájában.

A jelenlévők a szentmisében megemlékeztek és imádkoztak az elmúlt év végén elhunyt két munkatársukért, Takács Károlynéért, az Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde óvodavezetőjéért, valamint Nagy Gáborért, a nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskola igazgatóhelyetteséért.

A szentmisében a főpásztor tanítását három pontban foglalta össze. Az olvasmányban (1Sám 3,1–10; 19–20) az Úr szólt Sámuelnek: „Sámuel, Sámuel!”, de Sámuel nem ismerte föl Isten hangját. Majd miután háromszor is szólította őt, Héli főpap rájött, hogy Isten szólt Sámuelhez, és azt mondta neki, hogy ha újra hallja a hangot, válaszolja azt: „Szólj, Uram, mert hallja a te szolgád!” Így is történt. Arról azonban már nem ír a Szentírás, hogy mit mondott neki Isten.

Nem az a lényeg, hogy mit mondott Isten Sámuelnek, hanem hogy kapcsolatba akart kerülni vele; kapcsolatba akar kerülni az emberrel, mindenkivel

– hangsúlyozta Palánki Ferenc.

Sámuel akárhányszor hallotta, hogy szólítják, máris rohant Héli főpaphoz, készségesen válaszolván: „Itt vagyok!”. Mindannyiunkban kell hogy legyen ez a készség a feladatunk végzésekor – folytatta a megyéspüspök. – Sokszor elfeledkezünk arról, hogy Isten szól hozzánk, de ha meg is halljuk, mit mond személy szerint nekünk, olykor-olykor hiányzik belőlünk ez a készség. Legyen bennünk a készség, annak öröme, hogy Isten kapcsolatban akar lenni velünk.

Az evangéliumban (Mt 1,29–39) Jézus csodát tesz, de nem gyógyít meg mindenkit. Ma sem gyógyít meg minden beteget. Földi életünk véges, és Jézus csodákkal akarja jelezni, hogy Isten szeret minket. Ezt kell elfogadnunk – mondta a főpásztor. – Előbb-utóbb mindannyian odaérünk a kapuhoz. Az a kérdés, hogy mennyire éljük meg földi életünk során Isten jelenlétét, szeretetét. Isten nem feltétlenül fog csodát tenni. „A csoda maga az életünk, az, hogy kapcsolatban lehetünk Istennel. Ő szólni akar hozzánk, és az örök élet ajándékát akarja adni.”

Tudva, vagy nem tudva mindenki Jézust, Istent keresi – szögezte le a főpásztor. – Nekünk, akik már rátaláltunk, kapcsolatban vagyunk vele, az a dolgunk, hogy segítsük a ránk bízottakat abban, hogy tudatosodjék bennük: ők is Jézust keresik. 

Amikor az ember a szíve mélyén keresi Istent, akkor az Úr megnyilatkozik, engedi, hogy az ember megtalálja őt. Szent Ágoston szavai szerint: „Nem kerestelek volna, ha Te már régen meg nem találtál volna engem, mert te öröktől fogva kerestél, öröktől fogva akartál engem. Nyugtalan a mi szívünk, amíg meg nem nyugszik Tebenned” (Szent Ágoston, Vallomások, 1. 1.).

„Legyen ez a találkozás Istenre találás, megerősödés hivatásunkban, elköteleződésünkben, istenkapcsolatunkban és nyitottságunkban, hogy Isten kegyelmét egész évben be tudjuk fogadni!” – buzdított homíliája végén a debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

A szentmise után házszentelést tartottak a kateketikai központban és az épületben lévő kegytárgy- és könyvesboltban.

Ezt követően Heidelsperger István püspöki helynök fogalmazta meg gondolatait a szentmisében elhangzott evangélium egy mondata alapján: „Jézus elment, és hirdette az evangéliumot a zsinagógákban és Galilea egész területén.”

A tanácskozás szakmai részében Béres Diána kamarai jogtanácsos ismertette a pedagógusok életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvényt és a 2024. január 1-től hatályos jogszabályokat. Kovács István oktatásszervezési igazgató szintén törvényi változásokról, minősítésekről beszélt.

Némethné Székely Julianna a tanfelügyeleti jogszabályi változásokról, Béres Nándor az előttünk álló év gazdasági ügyeket érintő feladatairól szólt.

A teljes írás ITT olvasható.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria