A Dunakanyar legszebb templomai adnak otthont az idei börzsönyi barokk napok koncertjeinek

Kultúra – 2024. augusztus 17., szombat | 12:00

Augusztus végén évről évre egyre nagyobb számban gyűlik össze a zenekedvelő közönség a Dunakanyar és a Börzsöny festői szépségű településein, hogy nemzetközi színvonalú koncertélményekkel gazdagodjon. A XXI. Börzsöny Barokk Napokat idén augusztus 19. és 25. között rendezik meg. A hangversenyeknek a Dunakanyar legszebb műemlék templomai adnak otthont.

Magyarország egyik legnagyobb múltú régizenei fesztiválja – melynek fővédnöke hosszú éveken át Beer Miklós volt, aki váci megyéspüspökként is szívén viselte és támogatta fesztivált –, amelyen megfordult már a magyar régizenei élet színe-java, több külföldi együttes, köztük olyan hírességek, mint a Hilliard Ensemble vagy a London Baroque – tavaly ünnepelte 20 éves évfordulóját.

A fesztivál „házigazdája”, a Sebastian Consort az év során állandó régizenei műhelyként van jelen a Dunakanyarban, főként helyi művészek részvételével. Az eseményen lehetőséget kapnak megmutatni magukat kiemelkedően tehetséges fiatal zenésznövendékek is, akik művésztanáraikkal együtt lépnek színpadra.

„A fiatalok megszólítását, a jövő törzsközönségének, illetve fellépőinek kinevelését fontos küldetésünknek is tartjuk, ezért külön öröm számunkra, hogy a koncerteken minden korosztály képviselteti magát, a legfiatalabb generációig és kisgyermekes családokig” – fogalmaz Lachegyi Imre furulyaművész, a fesztivál művészeti vezetője a fesztivál beköszöntőjében.

Fotó: Csaba Dömény

Az idei program hat napon át tart majd, az augusztus 20-i nemzeti ünnep miatt egy szünnappal. A hangversenyeknek, amelyek minden esetben 18 órakor kezdődnek, Nagymaros, Zebegény, Verőce, Kismaros, Szokolya és Göd templomai adnak otthont, amelyekben izgalmas, változatos műsorokkal várják majd az érdeklődőket.

A fesztivál liturgikus programmal, vesperással indul Nagymaroson, a Szent Kereszt felmagasztalása-plébániatemplomban, a holland Pulse Ensemble közreműködésével.

Az egyes napszakokat megszentelő liturgia, a zsolozsma legünnepélyesebb imaórája tételeit a középkortól kezdve napjainkig számtalan zeneszerző dolgozta fel. Idén a vesperás Szent István király ünnepének előestéjére esik. A középkori esztergomi rítusú gregorián énekeket az 500 éve született Guillaume Dufay és más reneszánsz szerzők művei, valamint kora barokk orgonazene egészíti ki.

A szertartást Kovács Ervin Gellért gödöllői premontrei szerzetes pap vezeti. A program körmenettel zárul.

Augusztus 21-én ismét a Pulse Ensemble énekel Zebegényben, a Kós Károly tervezte Havas Boldogasszony-templomban. A koncertre a fiatal holland művészek egy 15. században a milánói dómban született műfajjal, az úgynevezett mise-motettákból álló programmal készülnek.

Augusztus 22-én a viola da gambáké lesz a főszerep a verőcei Szent András-templomban, Lachegyi Anna, Krommer Lúcia és Davidovics Igor francia szerzők műveiből összeállított, Á deux violes esgales címet viselő barokk hangversenyén.

Másnap, 23-án Pétery Dóra billentyűs hangszeres estjét hallgathatjuk meg, Air français címmel a kismarosi ciszterci monostorban. Itt a csembalón és az orgonán kívül egy reneszánsz hangszer, az organetto is megszólal.

Augusztus 24-én, a középkori eredetű szokolyai református templomban a Sebastian Consort különleges hangszerösszeállításban – ének, reneszánsz harsonák, rebec, furulya, lant és orgona – lép fel, a középkortól a 16. század elejéig ívelő, Christe qui lux es című programjával.

Augusztus 24-én déltől Szokolyán egy igen izgalmas lehetőség kínálkozik: az érdeklődők ellátogathatnak Saxon Szász János festő- és szobrászművész és felesége, Dárdai Zsuzsa kritikus, médiaművész otthonába. Előbbi a magyar absztrakt geometrikus irányzat nemzetközi szinten is jegyzett alakja, aki Dárdai Zsuzsával együtt évtizedek óta folytat művészetszervezői tevékenységet Magyarországon és világszerte. Régi parasztházból átalakított otthonuk egyben műterem is, ahol Saxon-Szász számos fontos alkotását, Dárdai Zsuzsa, valamint képzőművész barátaik műveit is őrzik. Otthonában a művészházaspár maga vezeti körbe az érdeklődőket, akik megtekinthetik az itt kiállított műalkotásokat, valamint bepillantást nyerhetnek a készülő munkákba is.

Fotó: 0627.hu

A hagyományosan a gödi barokk napokkal közösen megrendezett zárókoncert nagyszabású záróakkordja lesz a fesztiválnak augusztus 25-én, vasárnap az alsógödi Szent István király-templomban.

A hangverseny szólistái Borsányi Márton és Kovács Katalin lesznek csembalón, valamint Lachegyi Imre és növendéke, Neducza Zalán furulyán. A műsorban Georg Philipp Telemann, Johann Sebastian Bach kettősversenyei, Georg Friedrich Händel g-moll orgonaversenye hangzik el csembalón, a Sebastian Consort kíséretével, valamint Borsányi Márton barokk stílusban komponált két csembalós concertója.

„Amint a fentiekből is kiderül, a programösszeállításnál nem vesszük szigorúan a fesztivál nevében is szereplő barokk szót – már évek óta igyekszünk a régizene teljes idősíkját lefedni koncertjeinkkel, idén pedig különösen a középkor és reneszánsz zenéje került a középpontba. Lehet, hogy ideje lenne nevünket is ehhez a tág felfogáshoz igazítani? Erről még gondolkodunk, de ne lepődjenek meg, ha jövőre esetleg már más név alatt találkozhatnak a fesztivál plakátjaival – vetíti előre a fesztivál művészeti vezetője, Lachegyi Imre furulyaművész. – A zenei ismeretterjesztésnek, régizenei nevelésnek is szeretnénk egyre nagyobb teret adni a fesztiválon: idén kísérleti jelleggel – két koncert előtt – pódiumbeszélgetést tartunk az est egyik fellépőjével a műsorról, szerzőkről, hangszerekről és más zenei érdekességekről.”

A Paeambulum  elnevezésű negyedórás kísérőbeszélgetésekre a Pulse Ensemble augusztus 21-i, valamint Lachegyi Anna, Krommer Lúcia és Davidovics Igor 22-i koncertjei előtt kerül sor 17.30-tól 17.45-ig,

A XXI. Börzsöny Barokk Napok belépődíj nélkül is látogatható, erre küldetésként tekintenek a szervezők, azonban adományokat idén is köszönettel fogadnak. Adományozni a koncerteken kihelyezett perselyek mellett bankszámlára történő utalással vagy a fesztivál honlapján keresztül bankkártyás fizetéssel is van lehetőség.

További hírek és információk a fesztivál honlapján, illetve Facebook- és Instagram-oldalán.

Forrás és fotó: borzsonybarokk.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria