A földrengés és a fagy határozta meg a kínai katolikusok karácsonyát

Kitekintő – 2024. január 9., kedd | 19:45

A karácsonyi időszakot a kínai katolikus közösségekben meghatározta az adománygyűjtés a december 18-i földrengés károsultjainak, illetve a rendkívüli hideg, ami sokak számára megnehezítette az ünnepi liturgiákon való részvételt.

A fagytól sújtott Peking négy történelmi plébániája online közvetítette az ünnepi szertartásokat, hogy a betegek és idősek is részt vehessenek az ünneplésben.

A paphiánytól sújtott településeken (így például Senhszi tartományban) korábbra időzítették az éjféli misét, hogy a világi munkatársak elvihessék az Oltáriszentséget azoknak az időseknek és betegeknek, akik a fagy miatt nem vehettek részt a szertartáson.

A karácsonyt megelőző napokat, heteket most a földrengés következményei határozták meg: a kínai katolikusok a szeretet parancsát tettekre váltva, közösségként vállaltak felelősséget a szükséghelyzetben. Jótékonysági kezdeményezések révén nyújtottak gyakorlati, konkrét segítséget a földrengés sújtotta övezetben élő embereknek.

Egymillió jüan (kb. 48,7 millió forint) értékű segély érkezett a rászorulókhoz a Jinde Charities, a legnagyobb kínai karitászszervezet jóvoltából, és egymillió jüant ajánlott fel Joseph Sen Pin sanghaji püspök is. Azonban ugyanilyen becses a helyi kis katolikus közösségek adománya, akik a katasztrófa után azonnal cselekedtek – emelte ki a helyi sajtó.

December 18-án 6,2-es erősségű földrengés sújtotta a Kína északi középső részén fekvő Kanszu tartomány egy részét, hatását éreztetve a szomszédos Csinghaj tartományban is – mindkét régió lakossága eleve is megszenvedi a nehéz gazdasági helyzetet. December 20-i adatok szerint a természeti katasztrófa 137 ember életét követelte, ezenkívül teljes falvakat semmisített meg. A rendkívüli zord időjárás megnehezítette a mentési munkálatokat. Az otthonát vesztett 145 ezer embernek azonnali támogatásra volt szüksége a fagy elleni védekezéshez, a mínusz 15 Celsius-fok körüli hidegben.

A katolikus közösség együttműködött az állami hatóságokkal a vészhelyzetben, a segélyek egy jelentős része is állami közvetítéssel érkezett el a rászorulókhoz.

A Xinde.org kínai katolikus portál hírei szerint sok helyre csak karácsonyra jutottak el a hideg ellen némi védelmet biztosító sátrak, valamint a fekhelyek: a kínai katolikus egyház 300 sátrat és 600 tábori ágyat biztosított a rászorulóknak – ehhez a hívek és a papság is hozzájárult adományával.

2023 decemberében az utóbbi 40 év leghidegebb időjárását tapasztalta meg a Kínai Népköztársaság lakossága, különösen az ország északi részén; sokan maradtak áram, fűtés, meleg étel, mobilhálózat nélkül. A Szibériából érkező hideg légtömeg hatására egyes tartományokban a mínusz 30 Celsisus-fok is előfordult.

A harapós hideg a közúti, vasúti és légi közlekedést is akadályozta, illetve ellehetetlenítette, ezzel hátráltatva a mentést és segítségnyújtást az északnyugati régióban, ahol a földrengés 200 ezer otthont semmisített meg. A mentési munkálatok késlekedése miatt a törmelék alatt fekvő áldozatok közül sokan a kihűlés miatt vesztették életüket, jóllehet a földrengés során nem sérültek meg.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás és fotó: Fides.org; Xinde.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria