A gesztusok és meglepetések embere – Velemben és Szombathelyen emlékeztek a Szentatya látogatására

Hazai – 2024. augusztus 29., csütörtök | 20:10

Mindig jó visszaemlékezni Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatására. Augusztus 28-án ezért leutaztunk elsőként Velembe, a Kaptár táborába, ahol 16 és 35 év közti felvidéki magyar katolikus fiatalok gyűlnek össze, majd Szombathelyre mentünk, a Martineumba, ahol a helyiek voltak kíváncsiak a pápalátogatást felelevenítő kerekasztal-beszélgetésre.

Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára, a pápalátogatás koordinátora, Sebő Balázs, az MKPK Titkársága Sajtóosztályának vezetője és Sümeghy Kata munkatársuk Kuzmányi István, a Magyar Kurír igazgató-főszerkesztője kérdéseinek segítségével idézték fel a pápalátogatás rengeteg élményét, miközben Merényi Zita fotóriporter, a pápalátogatás egyik fotósa örökítette meg a visszaemlékezést.

Velemben, Novákfalván jelenleg százkilencven fiatal táborozik keddtől szombatig. Kilenc éve rendezik meg a Kaptár táborait. Az előző években Balatonszemesen, Győrújbaráton gyűltek össze, most pedig az alpokaljai település ad otthont a táboruknak. Kaptár – hogy miért is ez a nevük, már nem tudják pontosan, de az biztos, hogy az „anyakirálynő” az Oltáriszentség, akit naponta többször látogatnak. A felvidéki fiatalok között akadnak olyanok is, akik a Kaptárban ismerkedtek meg egymással, és kötöttek aztán házasságot.

A táborban, mikor leérkezünk, négy különböző fakultáció fut 2 órától párhuzamosan. Ebből az egyiken, az imaterem melletti kis helyiségben Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatására emlékeznek Tóth Tamás, Sebő Balázs, Sümeghy Kata és Kuzmányi István segítségével. Barátságos, családias beszélgetés alakul ki, miközben az asztalra kihelyezett laptopon a pápalátogatásról készült diavetítés, valamint a Krisztus a jövőnk – Ferenc pápa apostoli látogatása Magyarországon című díszkötet segít az emlékezésben.

Este Szombathelyen, a Martineum Felnőttképző Akadémián Maurer Péter, az est házigazdája, a Martineum igazgatója fogad minket, majd a vendégeket.

Ezeken az emlékezetes alkalmakon felidéződtek Ferenc pápa látogatásai, aki háromszor eljött a magyarokhoz, háromszor járt magyar nyelvterületen annak ellenére, hogy amikor a vatikáni féllel egyeztet a meghívó ország, nem kerül sor arra, hogy a legközelebb szót kiejtsék a szájukon. Ezért is nagy dolog, hogy 2019-es csíksomlyói látogatása után az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjére is elfogadta a meghívást Ferenc pápa, majd 2023 áprilisában háromnapos apostoli látogatást tett Budapesten.

Tóth Tamás elmondta, hogy a 2019-es csíksomlyói látogatásra a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia különbusszal utazott ki. A Szentatya repülőgépe Marosvásárhelyen szállt le, innen autóval vitték őt hegyeken, falvakon keresztül. Esett az eső, nagy volt a köd, Ferenc pápa fáradt volt, de mire elkezdődött a szentmise a csíksomlyói nyeregben, már nem esett, és a köd is felszállt. „A Szentatya felnézett a tömegre, meglepettség, öröm volt az arcán.” Ez a látogatás az együttműködés és a béke jele volt akkoriban, hiszen amikor II. János Pál pápa Bukarestben tett látogatást, még nem mehetett át Erdélybe.

Kuzmányi István hozzátette, hogy amikor a NEK-re utazott Ferenc pápa, és vele lehetett újságíróként a repülőgépen, bemutatkozott neki, és említette, hogy Nagyváradon született, Erdélyben. Ferenc pápa szeme felcsillant, és azt mondta: „Milyen jó volt veletek, magyarokkal együtt ünnepelni!” Meglepő volt, hogy idős kora ellenére milyen pontosan emlékezett a több évvel ezelőtti eseményre.

Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatása 2023-ban olyan nemzeti egységet tudott létrehozni a sajtóban, ami addig nem volt tapasztalható évtizedek óta – fogalmazott Sebő Balázs. – A pápa látogatásával minden orgánum foglalkozott, nagy érdeklődés mutatkozott mindenki részéről. Ez azért is volt meglepően jó tapasztalat, mert a NEK előtt felfokozott hangulat alakult ki a sajtóban, sokan felrótták, miért csak egy szentmisére jön Ferenc pápa, amikor Szlovákiában három napot is eltölt. 2023-ban rengetegen szerettek volna tudósítani az eseményekről. Ha azonban az összes újságírót beengedték volna a helyszínekre, akkor már senki más nem fért volna be. A nemzetközi és nagyobb orgánumok az eseményekre bejuthattak, és rendkívül korrekten tudósítottak róluk, még azok is, akik nem szimpatizálnak általában az Egyházzal.

Ezekben a napokban még az is előfordult, hogy a Szentatya és Sümeghy Kata, aki nem csak a 75 külföldi újságírót gardírozta a három nap alatt, hanem készített a pápának egy kovászos kenyeret, a Blikk újság címlapján együtt szerepeltek. Kata elmondta, a látogatás első napjának délutánján kapott egy hívást, a pápa kenyerének készítőjét keresték. Közben ő a nemzetközi újságírógárdával volt elfoglalva, de azért válaszolt a kérdéseikre. Csodálkozott, hogy éjfél után online meg is jelent a vele készített rövid interjú. Másnap egy barátnője hívta telefonon, hogy vásárlás közben a boltban szembetalálkozott a Blikk címlapjával, amelyen ő és Ferenc pápa szerepel. Katát ugyanis Tóth Tamás kérte fel, hogy gondoskodjon ajándékról a pápának, olyanról, ami az otthon meleg hangulatát közvetíti felé, és a munkatársaik is részt tudnak venni az elkészítésében. A kenyér esetében ez így is történt.

Kata 2020 februárjában elment egy kovásszal kapcsolatos képzésre édesanyja örömére, aki még jobban keresi testvérével együtt az igazán finom kenyér titkát. Kata ott megtanulta a kenyérsütés és a kovász etetésének fortélyait. A kovászt, amit azóta is három naponta táplál, elnevezte Cervantesnek. Ezzel sütötte Ferenc pápa kenyerét, de még azokat a kenyereket is, amelyekkel a nap folyamán megörvendeztette a beszélgetésekre összegyűlt vendégeket Velemben és Szombathelyen. A Szentatya a repülőtéren nemcsak hogy elfogadta, de még meg is kóstolta a kenyeret, ami Kata határozottságának köszönhetően nem vált néhány órával korábban  a reptéri bombakereső kutyák martalékául. A 2023-as találkozás óta aztán máshol is megajándékozták Ferenc pápát kenyérrel, például Mongóliában is.

A Szentatya más ajándékokat is kapott látogatása során. Sebő Balázs elmondta, mikor a Szent István-bazilikában találkozott a megszentelt életűekkel és a papokkal, a máriapócsi kegykép hivatalos másolatát, melyet az eredetihez is hozzá érintettek és Pannonhalmán készítettek, Veres András püspök, az MKPK elnöke adta át neki. A fiatalokkal való találkozás során Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, ifjúságpasztorációért felelős püspök Rubik-kockát, Tokaji aszút és egy olyan utángyártott focilabdát ajándékozott Ferenc pápának, melyen a legendás Aranycsapat aláírása szerepel. „A Vakok Intézetében a gondozottak készítettek neki egy nemeztáskát, argentin színekben” – tette hozzá Sümeghy Kata. „A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen egy olyan rózsafüzért kapott, melyet az Informatikai Karon hoztak létre robot segítségével, mely máskor művégtagokat készít” – ismertette Tóth Tamás az Információs Technológiai és Bionikai Kar tanárainak és hallgatóinak ámulatra méltó közös munkáját. Az ajándékokkal kapcsolatosan kis bakik is történtek, ugyanis a protokollvendégeknek szánt, ugyanilyen eljárással készített rózsafüzéreket magukkal vitték a meghívottak. Nem ez volt az egyetlen eset: mikor a Szent István-bazilikában a Szent Jobbot a kezébe vette a Szentatya, hogy áldást adjon vele, a közszolgálati közvetítés kommentátora véletlenül azt mondta, „megkapta a Szentatya”, amit gyorsan ki kellett egészíteni: „Reméljük, nem viszi el, hanem áldást ad vele.”

Ferenc pápával kapcsolatosan nem lehet nem beszélni a gesztusokról, amelyeket felsorolni is nehéz lenne. Ő az a pápa, aki a biztonsági előírások kereteiből néha bátran kilép, mert annyira fontos neki, hogy találkozzon az emberekkel. A világ öt legvédettebb személyének egyike, de amikor az első nap délutánján kerekesszékben kitolták a Bazilikából, felállt, és a téren ünneplő tömeg közé ment, nem kis zavart keltve a biztonságiak és a szervezők körében. Budán is megállította a konvojt, kiszállt az autóból, odament a téren összegyűlt emberekhez, imádkozott velük, megáldotta őket. Sokszor okozott forgalmi dugót a konvoja, mégsem hőbörgött senki. Ő lehúzta az ablakot, integetett az embereknek. Sokszor mondott egy-egy mondatot magyarul, amivel kifejezte, hogy fontosak vagyunk neki, magyarok. Amikor a Rózsák terén a szendrőládi roma zenekar énekelt, megállt, és meghatódva hallgatta körükben az áldó éneket. Kuzmányi István Szombathelyen azt is elmondta, hogy a pápalátogatásról készített díszkötetben QR-kódok segítségével meg lehet nyitni azokat a YouTube-felvételeket, melyek a pápalátogatás során készültek. Az egyik ilyenen látható az is, ahogy a szombathelyiek megyéspüspöke, Székely János és Varga László kaposvári megyéspüspök csatlakozik a cigány kórushoz. Ferenc pápának Brenner József atyával is megindító volt a találkozása. A boldoggá avatott Brenner János testvérének tanúságtétele után maga is megcsókolta Brenner József kezét. A Kossuth téri szentmisén, ahogy körbevitte a pápamobil, gyerekeket kért magához. „A plébániai csapattal volt a családom. A Szentatya egyszer csak magához emeltette a kislányomat, és puszit adott a buksijára” – mondta Kuzmányi István.

Ferenc pápa a gesztusok és a meglepetések embere – hangzott el többször is a beszélgetések folyamán, és felidézték azt is, ami még a NEK zárómiséjén történt. Miután a Szentatya kilépett a Szépművészeti Múzeumból, odalépett Csapó Viktóriához, a pápalátogatás szervezésében és sajtójában jelentős feladatokat ellátó munkatárshoz. Mivel a pápa értesült arról, hogy Viktóriának meghalt az édesapja azokban a napokban, beszélgetett és imádkozott vele, elmondtak együtt egy Miatyánkot az édesapjáért. Ennél nagyobb vigasztalást nem is kaphatott volna akkor.

A kerekesszékben levőket a szervezők igyekeztek a Szentatya közelében elhelyezni. A Papp László Sportarénában a biztonsági munkatársak először az aréna oldalában szántak nekik helyet, de megértették ők is, mennyire fontos, hogy ezek az emberek Ferenc pápa közelében legyenek, aki aztán valóban odament hozzájuk gyalog, kezet fogott velük. Mert tudja, mit élnek át, hiszen ő is kerekesszékkel közlekedik.

A beszélgetések során szó esett a pápalátogatás szervezéséről is, mely két és fél hónap alatt történt. Mivel nagyböjtre és húsvétra esett, Tóth Tamás a nagycsütörtöki olajszentelési szentmise helyett helyszíneket járt be a delegációval. A helyszínek kiválasztásában fő szempont volt a biztonság, emiatt aztán majdnem mindegyik kicsinek bizonyult. A programokon igyekeztek bemutatni az egész magyarságot, képviseltetni minden réteget, megismertetni a Szentatyával a magyar egyházat. A szövegeket már két hónappal korábban bekérte a vatikáni fél, hogy lefordíthassák a pápának, aki szeretett volna minden mozzanatot érteni, hogy mindenre tudjon reagálni. Hogy a magyarság fontos neki, nem csak az általa magyarul elmondott mondatokból érződött. Többször említette, beszédben és spontán reakciójában is azokat a magyar angolkisasszonyokat, akiket még Bergoglio atyaként gyóntatott Buenos Airesben.

A Szentatya biztonságáért a svájci gárdisták mellett csendőrség és testőrcsapat is felel, valamint a meglátogatott ország hatóságai. De nemcsak ők érkeztek vele, hanem egy vatikáni diplomatákból álló delegáció is, akik váratlanul jelezték Sebő Balázsnak, hogy szeretnének egy igazán magyaros vendéglőbe elmenni. Egy nagykörúti étkezdében hihetetlen örömmel és megelégedettséggel fogyasztották a paprikáskrumplit, a rántott húst, óriási élmény volt számukra a hirtelenjében megszervezett vacsora. A 2023-as látogatásra a szomszéd országok püspökeit is meghívták, de még afrikai püspök is érkezett, a legmesszebbről pedig egy argentin atya, a Buenos Aires-i Főegyházmegye egyik papja, akinek a püspöke volt korábban a Szentatya.

Az apostoli látogatások történelmi jelentőségűek, hatásukat azonban történelmi távlatokban lehet majd igazán lemérni. A piaristák készítettek egy munkafüzetet a diákság számára, amellyel olyan jól lehet dolgozni, hogy az MKPK is kiadja Zsódi Viktor piarista tartományfőnök előszavával. A Szentatya beszédei pedig rendkívül alkalmasak arra, hogy akár lelkigyakorlatok során végigelmélkedjék őket. Ezeket a díszkötet is tartalmazza a tanúságtételekkel, az előkészületek történetével, a felszólalásokkal együtt.

A Krisztus a jövőnk – Ferenc pápa apostoli látogatása Magyarországon című díszkötet megrendelhető az Új Ember online könyváruházban, illetve megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9–18 óráig).

A kiadványt Baranyai Béla gondozta; a szerkesztésben közreműködött: Ernyey Áron, Fritzné Tőkés Éva, Kuzmányi István, Sebő Balázs. A borítótervet Sümeghy Kata készítette. A kötetben található számtalan magas minőségű kép Lambert Attila, Merényi Zita, Wágner Csapó József, Turjányi Tuzson és Zuggó Zsolt munkája.

Fotó: Merényi Zita

Vámossy Erzsébet/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria