A gyakorlati éveseket kísérő plébánosok és a szemináriumi elöljárók találkoztak Erdélyben

Külhoni – 2023. június 22., csütörtök | 14:55

A gyakorlati éveseket kísérő plébánosok és a gyulafehérvári szeminárium elöljáróinak rendhagyó éves találkozóját tartották június 15–16-án a szelterszfürdői Boldog Özséb Ifjúsági Házban.

A pasztorális év során egy-egy plébános felel a kispapok neveléséért, aki bevezeti a növendékeket a papi élet gyakorlati részébe, így a papságra készülők nemcsak elméleti síkon, hanem gyakorlatban is találkoznak a rájuk váró kihívásokkal, feladatokkal.

A találkozón részt vett Kovács Gergely érsek, Lukács Imre-Róbert érseki általános helynök – mint a pasztorális évért felelős teológiai tanár –; a szeminárium elöljárói: András István rektor, Diósi Dávid dékán-vicerektor, Kiss Endre spirituális; valamint az idei év gyakorlati éveseinek kísérő plébánosai: Bálint István székelykeresztúri, Csont Ede tusnádi, Göthér Gergely csíksomlyói, László Attila kolozsvár-belvárosi és Salamon József gyimesbükki plébános.

A résztvevők visszatekintettek az elmúlt időszakra, megosztva egymással tapasztalataikat, értékelve az elmúlt egy évet; együtt gondolkodtak az erdélyi papképzés jövőjéről is, így konzultációt folytattak a papképzésben aktívan részt vállaló plébánosokkal, hiszen fontos, hogy a szeminárium elöljáróival és tanáraival együtt kísérjék a papnövendékeket, hogy a négy egyházmegye fiataljait minél jobban felkészítsék a papi életre, egyre szorosabban együttműködve a gyakorlati részért felelős lelkipásztorokkal, akik közül többen már több mint egy évtizede vállalják a papságra készülő szeminaristák kísérését.

Kovács Gergely érsek köszönetét fejezte ki a jelen lévő plébánosoknak, akik lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy-egy kispap fél évig a plébánia szolgálatában töltse pasztorális évét. Nagy felelősséget és szerepet töltenek be a hivatások formálódásának folyamatában a felelős lelkipásztorok, ugyanis ők vezetik be a fiatalokat a lelkipásztori élet örömeibe és kihívásaiba egyaránt – hangsúlyozta a főpásztor.

A találkozó első napjának végén a résztvevők együtt imádkozták el a Jézus Szíve-litániát, amelyet a papi hivatásokért ajánlottak fel.

A második nap reggelén Kovács Gergely érsek szentmisét mutatott be a papi hivatások felismerésének, gyarapodásának és kiteljesedésének szándékára.

A gyakorlati év vagy más néven pasztorális év a szemináriumi filozófiai–teológiai alapképzést (négy év) követő egy évet jelenti. A gyakorlati év során a már lektorrá és akolitussá avatott kispap fél-fél évet tölt két különböző plébánián, amely időszak alatt megismerkedik a gyakorlati lelkipásztorkodással, elősegítve a plébániai közösségi élet lelki és szellemi gyarapodását.

A gyakorlati éves kispap a pasztorális évért felelős teológiai tanár felügyelete és a helyi plébános nevelői koordinálása mellett bizonyos lelkipásztori tevékenységekben vesz részt: ellátja akolitusi szolgálatát, tanúságot tesz az evangéliumról, temetési szertartást végez, plébániai és iskolai hittanórákat vezet, szerepet vállal az elsőáldozók és bérmálkozók felkészítésében, aktívan részt vesz az ifjúsági és egyéb egyházi csoportosulásokban; ájtatosságokat, szentségimádásokat és egyéb imaalkalmakat vezet, és a plébániai adminisztrációba is belekóstol, attól függően, hogy az adott plébániai közösségben milyen lelkipásztori teendők elvégzésére van szükség.

A gyakorlati évet két év egyetemi mesterképzés követi, melynek során az első mesteri év második félévében diakónussá, a második év végén pedig pappá szentelik a papságra készülő szeminaristát.

Forrás: Seminarium Incarnatæ Sapientiæ/Romkat.ro

Fotó: SIS archívum

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria