A gyermekvédelem volt a máriapócsi lelkipásztori nap kiemelt témája

Hazai – 2024. február 14., szerda | 16:49

A Görögkatolikus Metropólia papsága számára minden évben lelkipásztori napot szerveznek Máriapócson. A püspökök részvételével megtartott február 10-i tanulmányi nap kiemelt részét Dobszay Benedek ferences vezette.

Ez a találkozás nem csak szakmai ismeretek szerzését jelenti, hanem az egymástól távol élő paptestvéreknek a közös imán túl lehetőséget ad a beszélgetésre, tapasztalatcserére is.

Dobszay Benedek szakavatott módon beszélt a közel másfél száz görögkatolikus pap és diakónus előtt a gyermekvédelem napjainkban sokakat foglalkoztató, sokszor kényes kérdéseiről. Bevezetőjében egyrészt szembesítette a jelenlévőket a társadalmunkban rejtetten jelen lévő erőszakosságok valóságával. Nem csak arra mutatott rá, hogy különböző lélektani és társadalmi helyzetek szülhetik ezeket az erőszakosságokat, hanem lelki és szakmai tapasztalatai alapján fontos tanácsokat is megfogalmazott, hogy a hitben élő és lelki életre törekvő emberek hogyan tudják ezeket a nehéz helyzeteket Isten akarata szerint jól kezelni.

A nap második részében Érszegi Márk Aurél Vatikán-szakértő beszélt a Fiducia supplicans nyilatkozat megszületésének körülményeiről, tartalmi nehézségeiről, az arra érkezett különböző reakciókról és lehetőség szerinti helyes értelmezéséről.

A találkozó a kegytemplomban végzett közös imaórával zárult.

Szerző: Király András

Forrás és fotó: Görögkatolikus Metropólia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria