A Győri Egyházmegyei Karitász ünnepélyesen átadta a tanévkezdő adományokat

Hazai – 2024. augusztus 30., péntek | 12:45

Püspöki áldással, ünnepség keretében vehették át a gyerekek az iskolakezdéshez szükséges tanszereket augusztus 28-án a Győri Egyházmegyei Karitász központjában.

A Katolikus Karitász a „Legyen öröm az iskolakezdés” elnevezésű adománygyűjtő kampányával évente közel 10.000 nehéz sorsú gyermek beiskolázását segíti. A Győri Egyházmegyei Karitász idén tanszer adományozásával, valamint az Egyházmegyei Családbizottság és a Pedró Pékség közös felajánlásának célzott felhasználásával egészíti ki saját területén a Katolikus Karitász utalványadományozási programját.

Mitől lehet öröm az iskolakezdés? Tette fel a kérdést köszöntő beszédének elején Lőrincz Attila, a Győri Egyházmegyei Karitász igazgatója, aki rögtön meg is válaszolta egy diákra hivatkozva a kérdést: attól, hogy találkozhatunk egymással és az osztálytársainkkal. Az Országos Karitász tizennégy éve hirdeti meg a tanszeradományozó programját, abból a célból, hogy szociálisan nehéz helyzetben élő családokat segítsen. Ez éves szinten 10 000 gyermeket is jelenthet. A Győri Egyházmegyei Karitász évről évre csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez. Az országos központ jóvoltából idén 1.200.000 Ft értékben tanszerutalványt tudtak a tizennyolc önkéntes győri egyházmegyei karitászcsoporton keresztül eljuttatni nehézsorsú családoknak, amihez közel ugyanekkora összeggel járult hozzá a Győri Egyházmegyei Karitász, az Egyházmegyei Gyermeknap alkalmából befolyt támogatói adomány és a Püspöki Hivatal.

A felajánlott és befolyt összegből egyházmegyei szinten 215 gyermeket tudnak segíteni a tanévkezdésnél. Örömmel számolt be Lőrincz Attila arról is, hogy munkájuk nem csak tárgyi adományok átadásáról szól. Megemlítette a Karitász önkénteseként dolgozó, ferences gimnazista Bence nevét, aki lelkesen és elszántan fordul diáktársai felé, meglátva azt, ha valaki tanulási nehézséggel küzd, és segíti a felzárkóztatásban. Korrepetálásának köszönhetően sikeresen folytathatja tanulmányait diákja.

A Szentatya által meghirdetett Gyermekek Világnapjához (2024. május 25–26.) kapcsolódva szervezte meg idén az Első Egyházmegyei Gyermeknapot a Győri Egyházmegye Családbizottsága – idézte fel a nagy sikerrel megrendezett programot Németh István plébános, családreferens. Az ünnepségen jelenlévő adományozók, akik bizalmat és lehetőséget láttak a szolgálatban, az Egyházmegyei Gyermeknapon befolyt összeggel járultak hozzá a tanszercsomagok vásárlásához – utalt a családreferens Vajda Péterre, a Pedró Pékség tulajdonosára, aki a helyszínen árult péksütemények és langallók árát ajánlotta fel jótékony célra. Egyértelmű volt a családbizottság számára, ha gyereknapon gyűlt össze az adomány, akkor a gyerekek tanévkezdésére fordítják azt. Adni öröm, jót tenni jó! – zárta beszédét Németh István.

Szeretjük az összefogást, ha segíteni tudunk. Ezért is érdemes péknek lenni. Mi vagyunk boldogok, ha adhatunk – nyilatkozta Vajda Péter vállalkozó.

Az ünnepélyes tanszeradomány-átadáson Veres András megyéspüspök áldotta meg a jelenlévőket és a tanszereket.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Ábrahám Kitti

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria