A győri Könnyező Szűzanya-kegykép hiteles másolatát vitte Veres András püspök az Ír Madonna hazájába

Külhoni – 2024. október 3., csütörtök | 20:55

Veres András győri megyéspüspök hivatalos látogatást tett Írországban szeptember 19–22. között, Michael Duignan clonferti püspök meghívására. Az utazás célja az volt, hogy elvigye a Könnyező Szűzanya-kegykép hiteles másolatát a kegykép hazájába.

A festményt a székesegyházban helyezték el, hogy az ír hívek is ápolhassák az 1697. március 17-én, Szent Patrik napján Győrben vérrel könnyező Szűzanya tiszteletét. Veres András püspököt elkísérte útjára Németh Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Titkárságának irodaigazgatója és Kiss Tamás, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár részlegvezetője.

2023 márciusában ír egyházi delegáció érkezett Győrbe, hogy részt vegyenek a Könnyező Szűzanya búcsúján és a kapcsolódó kulturális eseményeken. A küldöttség vezetője Michael Duignan, a kegyképet Győrbe hozó ír püspök, Walter Lynch hivatali utódja volt. A győri látogatás során ír részről felmerült az igény, hogy a kegyképről művészi másolat készüljön, illetve a győri rendezvény keretében megnyitott kiállítást és az ott levetített dokumentumfilmet bemutassák az ír közönségnek is. Erre most kerülhetett sor. A kegyképmásolat elkészítése a győri püspökség jóvoltából, a rendezvények írországi bemutatása a dublini Magyar Nagykövetség támogatásával valósulhatott meg.

A magyar küldöttséget Bánhegyi Gergely nagykövet fogadta a repülőtéren és kísérte a követségre – az ottani díszteremben nyílt meg ugyanis a győri Könnyező Szűzanya-kegykép történetét bemutató kiállítás.

Veres András püspök megnyitó beszédében rámutatott a két nép történelmi párhuzamaira: „Ahogy a Katolikus Egyház Írországban is megvívta a maga küzdelmeit, mi is Magyarországon sok próbatétellel néztünk szembe a történelem folyamán. Előbb az iszlám, majd a fasizmus és a kommunizmus, ma pedig a szélsőséges liberalizmus ideológiájával szemben kell küzdenünk a hit megőrzése érdekében.”

Másnap Loughreába, a clonferti egyházmegye központjába látogatott a küldöttség. A székesegyházban nyílt meg a Walter Lynch püspök életét bemutató kiállítás. A közönség megismerhette az ír főpásztor küzdelmeit a katolikus hit védelme érdekében, száműzetésének történetét és otthonra találását Győrben, amelyhez Szabó Béla fotóművész képei nyújtottak segítséget.

A rendezvény után ünnepi szentmisét mutattak be. Prédikációjában a győri megyéspüspök kiemelte: „A Szűzanya véres könnyei is kétségtelenül arra a mély fájdalomra utalnak, amely eltöltötte az ő anyai szívét gyermekeinek, az üldözésben szenvedőknek kínjai láttán. Égi Édesanyánk így fejezte ki az üldözött ír katolikusok iránti együttérző szeretetet.”

Szombaton a galwayi székesegyházban ünnepi keretek között adta át Veres András püspök az Ír Madonnaként is ismert kegykép művészi másolatát, amelyet Heitler András készített.

Michael Duignan püspök meghatottan fogadta az ajándékot, amelyen a Szűzanya és a gyermek Jézus bronzkorona nélkül látható. Az ötvösdíszek ugyanis csak később, a győri kultusz kibontakozását követően kerültek az eredeti képre. Az ír főpásztor kiemelte: „A menekülő Walter Lynchet az akkori győri püspök, Püsky János fogadta be, otthont és megélhetést biztosítva számára. A kép később a győri székesegyházba került, és ott Szent Patrik napján vérrel könnyezett. Nagy öröm minden írnek, hogy a Szűzanya-kép visszatért egykori hazájába. Itt helyezzük el a székesegyházban, hogy a hívek ma is hozzá fordulhassanak imáikban, s meghallgatásra találjanak.”

Az Ír Madonnaként is ismert kegykép művészi másolatának átadása után egy közelben fekvő, a cromwelli üldöztetések alatt elpusztult ferences kolostor romjainál mutattak be ünnepi szentmisét.

A napot a kegykép tiszteletéről szóló dokumentumfilm vetítése zárta.

Másnap Dublinba utazott a magyar delegáció, hogy részt vegyenek a rendezvényeket záró ünnepi szentmisén.

A liturgiának a győri kegykép tiszteletére felszentelt, „Szomorúak Vigasztalója” titulusú templom adott otthont. A szentmise főcelebránsa Luis Mariano Montemayor pápai nuncius volt. A szentbeszédet Paul Dempsey dublini segédpüspök mondta.

A találkozón a főpásztorok hangsúlyozták: a két népet összeköti a Szűzanya-tisztelet, melynek ápoláshoz ez a látogatás is hozzájárul az ünnepi liturgiákkal és kulturális eseményekkel. Hangsúlyozták: külön öröm, hogy ez a pár nap világi és egyházi összefogással valósulhatott meg.

Szöveg és fotó: Kiss Tamás

Forrás: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria