A győri Triangulum Galériában nyílik kiállítás a Magyar Kurír fotóiból

Kultúra – 2024. szeptember 17., kedd | 17:50

Merényi Zita és Lambert Attila, a Magyar Kurír katolikus hírportál munkatársainak A lélek pillanatai – fotókon a Magyar Katolikus Egyház tíz éve című sajtófotó-kiállítása szeptember 23-án, hétfőn 17 órakor nyílik meg Győrben a Káptalandombon, a Triangulum Galériában (Gutenberg tér 2.).

Az ünnepélyes megnyitón Veres András győri megyéspüspök mond köszöntőt, a kiállítást Kuzmányi István, a Magyar Kurír igazgató-főszerkesztője ajánlja a jelenlévők figyelmébe.

Közreműködik a MAGnificat Zenekar (Dolhai Attila – ének, Varga Mónika – ének, Lambert Attila – zongora).

A kiállítás megtekinthető október 20-ig, naponta 10–18 óra között. Belépőjegy a Szent László Látogatóközpont recepcióján (Káptalandomb 13.) váltható.

A tárlat bevezető szövegével ajánljuk a kiállítást.

A fotográfia nem (vagy nem feltétlenül) arról beszél, ami nincs többé, hanem csak arról, ami egészen biztosan volt. Ez az árnyalatnyi különbség döntő jelentőségű. Egy fotó sem készteti szükségszerűen nosztalgikus emlékezésre tudatunkat (sok fotográfia kívül esik az egyéni időn), de a világon készített valamennyi fotó a bizonyosságot adja, a Fotográfia lényege, hogy bizonyítja annak létét, amit ábrázol – írja Roland Barthes Világoskamra című írásában.

Egy sajtófotó eleve ezzel a szándékkal készül. S mégis, ha ránézünk a Magyar Kurír fotósainak képválogatására, láthatjuk, hogy az időből kimetszve nemcsak az egyszeri, de az örök pillanat is megszülethet egy-egy gombnyomásra. Interjúk nélkül is beszélnek hozzánk az arcok. Minden kor gyermekét odaengedjük Jézushoz. Örökre átváltozik egy ostya. Tíz év képeit láthatjuk. Sokszor a magyar egyház ikonikus eseményeit, sokszor ellesett pillanatokat. Mert Isten, aki a rejtekben is lát minket, ahogy imádkozunk, néha egy egyházi fotóst küld, hogy megörökítsen egy szent pillanatot. Most még csak blendék által homályosan látunk, de akkor majd színről színre.

(Agonás Szonja vezető szerkesztő, újságíró, Magyar Kurír

Merényi Zita

2015-ben mozgóképkultúra és médiaismeret szakon végzett Egerben, az Eszterházy Károly Főiskolán. Tanulmányai alatt ösztöndíjjal fél évet töltött Hollandiában (Leeuwarden) kommunikáció szakon. Ez a külföldön töltött fél év ösztönözte arra, hogy nyisson más kultúrák és a világ felé. Innentől számos külföldi út, projekt követte egymást az életében. Részt vett a világ számos tájáról érkező fiatallal együtt a Host Spot projektben Jordániában, ahol konténerekben laktak egy egykori menekülttáborban, menekülteket látogattak, történeteiket hallgatták. A Sant’ Egidio közösség tagjaként önkéntes munkát végzett a DREAM-központokban Malawiban, ahol AIDS-es betegeket kezelnek. Orvosmisszióval eljutott Nigériába is, ahol többek között jelen volt és fotózhatott dr. Csókay András idegsebész műtétein. Utazott már autóstoppal Taizébe (Franciaország), Portóba (Portugália), Casciába (Olaszország); több mint 7000 kilométert tett meg a legkülönbözőbb sofőrökkel. Ezek az utak és 10 év a Magyar Kurírnál rengeteg találkozásra adtak alkalmat, nagyon sokféle emberrel. Svájci pilótától kezdve izraeli rabbin át az egyszerű francia farmerig. Élettörténeteiket hallgatva megbizonyosodott róla, hogy bár mindannyiunknak megvan a maga története, mégis „menthetetlenül egyek vagyunk” (Pilinszky).

Lambert Attila

Fotózással fiatalkora óta foglalkozik, édesapja gépével kezdődött ez a „szerelem”. Kezdetben esküvőkön, céges rendezvényeken, koncerteken fényképezett. Egyházi kötődéséből fakadóan egyre több egyházi megbízást kapott, majd 2014-től a Magyar Kurír munkatársa lett. Számos ismert hazai és külföldi egyházi és világi személyről készített portrésorozatot, többek között Orbán Viktor miniszterelnökről, Louis Raphaël Sako iraki káld pátriárkáról, Luis Antonio Tagle Fülöp-szigeteki bíborosról, Henri Bouladról, Andrea Bocelliről. Élete meghatározó élményei közé tartozik Ferenc pápa tavaly áprilisi háromnapos magyarországi látogatása, amelyen kiemelt fotósként vett részt. A fotózás mellett évtizedek óta zenél különféle egyházi könnyűzenei formációkban.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye, Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria