A gyulafehérvári főegyházmegye ministránstábora Csíkszeredában

Külhoni – 2023. július 3., hétfő | 17:39

„Szólj, Uram, mert hallja a te szolgád!” (1Sám 3,9) – ezt a szentírási részletet választották a szervezők az idei főegyházmegyei ministránstábor mottójának, amely Csíkszeredában, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiumi épületében zajlott június 26. és 30 között.

A százegy táborozót Simó Gáspár spirituális fogadta, majd Csomós László ministránslelkész köszöntőbeszédében Sámuel csodás meghívásáról tartott elmélkedést. Ezt követően a résztvevőket tíz csoportra osztották. A játékos ismerkedést követően csoportnevet választottak a résztvevők, és készülni kezdtek a névadó magyar szent vagy boldog élete egyik mozzanatának bemutatására. Az ebédet követően a csíksomlyói nyeregbe kirándultak, ahol métáztak, majd a Salvator-kápolnába mentek szentségimádásra. A vacsorát „Ki keres, talál” vetélkedő követte.

Másnap a reggelit és az imát követően a gyulafehérvári kispapok, Balázs Barnabás, Kovács Alpár és Tuzson Balázs előadásai következtek, majd foci és ebéd. Ezután Mihály Zoltán OFM diakónus szólt a csíksomlyói kegytemplomról és a szerzetesi életről; ekkor lehetőségük volt a ministránsoknak a szentgyónásukat elvégezni és Szent László ünnepén szentmisén részt venni.

A harmadik napon a reggeli és ima után kerekasztal-beszélgetésen vettek részt a táborozók: Kerekes László segédpüspök, Guia Laurean Hugó ferences testvér, Kelemen Arnold, László Zsolt lelkipásztorok válaszoltak a ministránsok kérdéseire. Eztután vetélkedők következtek, majd ebéd és foci. A vacsora után Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke látogatta meg a tábort, aki személyes tapasztalatait, élményeit osztotta meg a ministrálással kapcsolatban, majd a magyar szentek és boldogok életeseményeit mutatták be a ministránsok.

A negyedik napon Gyulafehérvárra, a papszentelésre zarándokoltak el a fiatalok. A szentmise után Kovács Gergely érsekkel találkoztak, meglátogatták a teológiai intézetet és a teológiai líceum kápolnáját. Az élménydús zarándoklat után a Minden6ó című játékfilmet nézték meg.

Az ötödik napon a hálaadó reggeli ima után a gyerekek hazaindultak; a szervezők emlékképpel, golyóstollal kedveskedtek, Kerekes László segédpüspök pedig rózsafüzérgyűrűt ajándékozott a ministránsoknak.

Szöveg: Csomós László

Forrás és fotó: Gyulafehérvári Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria