A háború elveszi a gyerekek mosolyát – Ferenc pápa fogadta az ukrán görögkatolikus püspököket

Ferenc pápa – 2023. szeptember 6., szerda | 19:38

A Szentatya szeptember 6-án, szerdán délelőtt az általános kihallgatást megelőzően a VI. Pál teremben fogadta az ukrán görögkatolikus egyház szinódusának püspökeit. Az alábbiakban a találkozóról a Vatikáni Sajtóközpont által kiadott közleményt ismertetjük.

A közel kétórás találkozó elején Szvjatoszlav Sevcsuk ukrán nagyérsek mondott üdvözlő szavakat, felidézte a hazájában uralkodó fájdalmas helyzetet, a halottak, sebesültek és megkínzott emberek növekvő számát, és megköszönte a pápának a sokféleképpen és számos alkalommal tanúsított szeretetét. Többen felszólaltak, mindannyian beszámoltak a szenvedésekről, amelyeket az ukrán nép különböző helyeken és különböző módokon megél.

Ferenc pápa figyelmesen hallgatta a hozzá intézett szavakat, néhány rövid közbevetéssel kifejezte együttérzését és fájdalmát a kegyetlen és bűnös tragédia miatt, amelyet az ukránok átélnek, amely – és erről nem beszélnek eleget – a „vértanúság dimenzióját” hordozza magában. Elmondta, mennyire fájdalmas számára a tehetetlenség a háborúval szemben, amely „ördögi dolog, pusztítani akar”, és külön megemlékezett az ukrán gyerekekről, akikkel a kihallgatások során találkozott: „Néznek rád, és már elfelejtették, milyen mosolyogni.” Hozzátette:  a háború „elveszi a gyerekek mosolyát”.

Annak kapcsán, hogyan reagálhatunk a háború kegyetlenségeire, felmerült, hogy több imára van szükség, megtérésre, hogy véget érjen a konfliktus. A találkozó során elhangzott kérésnek eleget téve a pápa kifejezte azt a kívánságát, hogy októberben a rózsafüzér imádságot a békéért, az ukrajnai békéért mondják, különösen a kegyhelyeken.

A pápa az elmúlt napokban néhány orosz fiatallal beszélgetett, és ezzel kapcsolatban a mostani a találkozón is utalt arra a magyarázatra, amelyet Mongóliából hazafelé tartva a repülőgépen adott az újságíróknak.

Végül felidézte Jézus példáját a passió idején, aki nem esett áldozatul a sértéseknek, a kínzásoknak és a keresztre feszítésnek, hanem tanúságot tett arról, hogy bátran ki kell mondani az igazságot, közel kell lenni az emberekhez, hogy ne csüggedjenek el. „Nem könnyű – mondta –, ez életszentség, de a nép azt akarja, hogy szentek és tanítók legyünk ezen az úton, amelyet Jézus tanított nekünk.”

Végezetül, mielőtt közösen imádságban a Szűzanya felé fordultak volna, a pápa elmondta, hogyan emlékezik meg az ukránokról napi imáiban a Szűzanya ikonja előtt, amelyet a nagyérsek ajándékozott neki, mielőtt elhagyta Buenos Airest.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Vatikáni Sajtóközpont

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria